MEGAPROJEKT

Pariz priprema otvaranje Olimpijskih igara kako još nije viđeno, ispod Eiffelovog tornja bit će - plaža!

‘Otvaranje Sene za plivače u centru Pariza vjerojatno će izazvati val sličnih promjena diljem svijeta‘

Pogled na širi centar Pariza

 Stephane Allaman/Dppi Via Afp

Mnogi je smatraju najromantičnijom rijekom na svijetu, Sena je također smrdljiva, mutna i - nakon burnih subotnjih večeri - puna otpada. Za vrijeme jakih kiša, iz 40 kanalizacijskih otvora na popločanim obalama rijeke izbija prljava voda.

Pariška Sena od 1923. godine većinom je zabranjena za plivače. Omiljena tema za umjetnike, pisce i slikare, rijeka je gotovo čitavo stoljeće bila pretjerano zagađena za ljude i za ribe. No pariške gradske vlasti krenule su u skupu i složenu operaciju čišćenja kako bi nakon Olimpijskih igara u Parizu 2024. rijeku vratili građanima na uživanje, prenio je nedavno Glas Amerike. Naime, predviđeno je da se dio olimpijskih natjecanja u plivanju i triatlonu održi u riječnim vodama.

Otvaranje Sene za plivače u centru Pariza vjerojatno će izazvati val sličnih promjena diljem svijeta, jer se mnogi gradovi ugledaju na Pariz, kaže Dan Angelescu, znanstvenik koji prati kvalitetu riječne vode u Parizu.

Ceremonija otvaranja OI uz obalu rijeke

Po prvi put, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara se neće održati na stadionu, već uz obalu rijeke. Približavanje Olimpijskih igara ubrzalo je radove na čišćenju koji traju godinama. Olimpijski zakon iz 2018. dao je brodovima na Seni rok od dvije godine da se povežu na pariški kanalizacijski sustav. Kućama uzvodno od Pariza zabranjeno je da prazne svoj otpad izravno u rijeku. Poboljšavaju se postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda na Seni i Marni, jednoj od pritoka Sene. Kvaliteta vode već se popravlja, prenosi AP. Ribe su se vratile: donedavno su samo dvije ili tri vrste mogle preživjeti u prljavoj vodi.

image

Rijeka Sena u Parizu

/Anadolu Agency Via Afp

Gradske vlasti kažu da su uzorci vode, uzeti svakoga dana prošlog srpnja i kolovoza u dijelu rijeke gdje će se natjecati olimpijci i paraolimpijci, pokazali da je kvaliteta "dobra". Plivanje će započeti kod mosta Aleksandra III na Seni. Prvi će biti natjecatelji u triatlonu. Muškarci će se utrkivati 30. srpnja, a sljedeći dan žene. Zatim 8. i 9. kolovoza je natjecanje plivača maratonaca, a 1. i 2. rujna paratriatlonaca. "Mi ćemo biti testeri. Nadam se da se nećemo razboljeti", kaže francuski sportaš Thibaut Rigaudeau. Nakon sportaša 2024., rijeka bi trebala biti otvorena za sve na ljeto 2025. Plan je da se u široj regiji uskoro otvori 23 kupališta na Seni i njezinoj pritoci Marni. Gradske vlasti objavile su da ispituju mogućnost otvaranja pet kupališta u samom Parizu. Dva bi trebala biti u srcu grada, piše Bloomberg: na desnoj obali nasuprot Île de la Cité i Île Saint-Louis, jedno u podnožju Eiffelovog tornja, jedan u Bulonjskoj šumi i jedan u Bercyju.

Ogromni pothvat

Pothvat nije jednostavan: grad je 2017. otvorio bazen u kanalu Saint-Martin koji se ulijeva u Senu, ali ga je morao zatvoriti gotovo odmah, zbog bakterija. No to ne znači da su svi napori za smanjenje zagađenja ostali bez rezultata: broj ribljih vrsta u rijeci već je porastao sa samo tri u 1990-ima na 34 danas.

Gradske vlasti su 1923. godine zabranile kupanje u Seni, ali su plivači desetljećima kršili zabranu. Međutim, kako je grad rastao a rijeka postajala sve zagađenija, zadnjih desetljeća 20. stoljeća od toga se odustalo. Kupače su odvratile visoke razine bakterija pa i rizik od zaraze potencijalno smrtonosnom leptospirozom iz urina štakora. No, to je sada stvar prošlosti, tvrde gradske vlasti. Prošlogodišnjim testiranjem na planiranim olimpijskim lokacijama u istim ljetnim danima kada će se održavati Igre dokazano je da je kvaliteta vode sigurna za plivanje 91 posto vremena.

Čišćenje rijeke ima visoku cijenu, navodi Bloomberg. Pariz ulaže 1,4 milijarde eura u veliki novi oborinski odvod s kapacitetom do 30 olimpijskih bazena. Ljudima koji žive na 170 brodova usidrenih uzvodno uz Senu ponudio je do 6000 eura da se priključe na kanalizaciju. Na kanalizaciju će se priključiti 23.000 kuća u pariškoj regiji čije otpadne vode trenutno idu ravno u riječni sustav. Krenuli su i u program sadnje drveća u cijelom gradu koji će omogućiti tlu da apsorbira više kiše. To neće samo spriječiti otjecanje oborinskih voda, već doprinijeti sveukupnoj otpornosti Pariza smanjenjem onečišćenja i ublažavanjem toplinskih valova.

Otvaranje Sene za ljetno brčkanje moglo bi imati pozitivan učinak na daljnje klimatske i ekološke akcije, pokazujući ljudima da čišća, zelenija budućnost može donijeti nove prostore za opuštanje i uživanje, navodi agencija Bloomberg.

image

Eiffelov toranj

Gardel Bertrand/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Veliki pothvat

Veliki tekst o preporodu pariške rijeke objavio je New York Times. Već godinama radnici širom šireg Pariza postavljaju tisuće novih podzemnih cijevi, spremnika i pumpi osmišljenih da spriječe ulazak štetnih bakterija u Senu, osobito tijekom oluja. Ako uspiju, osigurat će dovoljno čistu rijeku da u njoj mogu plivati olimpijci, a kasnije i građani.

"Imamo li 100 posto garancije? Odgovor je ne", kaže Pierre Rabadan, zamjenik gradonačelnice koji predvodi gradske olimpijske planove. "Ako kiša pada neprekidno tjedan dana prije utrka, znamo da kvaliteta vode - čak i uz sav posao koji je obavljen - vjerojatno neće biti izvrsna." Bivši reprezentativac u ragbiju zadužen je za olimpijske pripreme grada i čišćenje Sene. No alternative neće biti: ako zbilja bude tako dugo kišilo, utrke će se odgoditi, organizatori će pričekati nekoliko dana, testirati kvalitetu vode i pokušati ponovno.

S industrijalizacijom rijeka je postajala sve zagađenija kanalizacijom i industrijskim otpadom, jedna studija iz 1990-ih označila je Senu u toku kroz Pariz kao jednu od rijeka s najvišim razinama metala u svijetu. Još je Jacques Chirac, bivši pariški gradonačelnik i kasnije francuski predsjednik, 1990. obećao da će za tri godine plivati u Seni pred svjedocima kako bi dokazao da je čista. No to se nikada nije dogodilo. Jean-Marie Mouchel, hidrolog i profesor na Sveučilištu Sorbonne koji proučava Senu tri desetljeća, kaže da se o kupanju na Seni nije govorilo prije 2020, iako je dotad puno učinjeno kroz modernizaciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Olimpijske igre su donijele gradu 1,4 milijarde eura za provedbu plana. Cilj je da razine dviju bakterija — E. coli i crijevnih enterokoka — budu ispod standarda iz Europske direktive o kupanju. Olimpijski standardi dopuštaju nešto više razine, uz odobrenje odbora. Kad je lani testirana voda, uzorci su bili 90 posto "fer", što znači da bi olimpijski odbor morao odlučiti hoće li nastaviti s takmičenjem, tumači NYT.

Najveći problem - oluje

Samuel Colin-Canivez, vodeći gradski inženjer zadužen za projekte kanalizacije, kaže da im je cilj spriječiti ispuštanje nepročišćene vode u Senu." Najveći problem su oluje, koje sada preplavljuju pariški stari kanalizacijski sustav. Kada te tunele preplavi kišnica, oni ispuštaju sve - pa i vodu iz zahoda - u Senu. Trenutno se to događa 12 puta godišnje. Gradi se divovski rezervoar koji će zadržati tu vodu tijekom oluja, a zatim je polagano ponovno vraćati u kanalizacijski sustav. Tako bi se preplavljivanje smanjilo na 2 puta godišnje, kaže gradski inženjer.

image

Rijeka Sena u Parizu

/Anadolu Agency Via Afp

Dio napora za čišćenje rijeke su timovi koji idu od vrata do vrata u šest pariških predgrađa, pokušavajući uvjeriti više od 20.000 vlasnika kuća da dopuste radnicima iskopavanje kako bi ih ponovo ispravno spojili na kanalizacijski sustav. Ovdje postoje dva odvojena podzemna sustava tunela: jedan samo za kanalizaciju, a drugi rezerviran za kišnicu. Međutim, u mnogim su slučajevima građevinari spojili kanalizacijske cijevi na sustav kišnice. Jedini način da otkriju koje kuće imaju loše priključke, jest provjeriti njihove cijevi. "Kuću po kuću", kaže Claire Costel, koja vodi projekt jugoistočno od Pariza. Nema drugog načina. Grad pokriva troškove do 6000 eura, no do početka ožujka samo je oko 5000 vlasnika to prihvatilo.

Problem je što je obavezu priključenja na kanalizaciju ispunila je tek polovina Parižana koji žive na 170 brodova uzvodno od olimpijskih borilišta. Mnogi vlasnici brodova žale se da, za razliku od vlasnika kuća, nemaju pravo odbiti zahtjev, a preuređivanje starih brodova može stajati čak 25.000 eura, pet puta više od onoga što su im vlasti spremne dati. Zar mislite da će se brodovi 30 kilometara od Pariza spojiti na sustav otpadnih voda?, komentira za NYT Hervé Lavollée, koji živi na barži iz 1937. godine, usidrenoj u blizini pješačkog mosta u srcu Pariza. No, gradske vlasti ne misle odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 02:50