NA RUBU PROVALIJE

Panika među demokratima: Trump sve bliže tome da istovremeno zavlada Bijelom kućom, Kongresom, Senatom i Vrhovnim sudom!

Obruč se steže. A vremena je sve manje i manje...

Donald Trump

 Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Demokratska stranka trenutačno je paralizirana. Djeluje kao da se nalazi na rubu litice te i da sama nije sigurna bi li ostala na mjestu, znajući pritom da joj se s leđa približava velika opasnost koja će kompromitirati ne samo budućnost cijelog ustavnog poretka SAD-a nego i stabilnosti same stranke, ili bi trebala hrabro zakoračiti prema ponoru, ne znajući hoće li joj se pri neminovnom strmoglavom padu uopće otvoriti padobran.

Trenutačno djeluje kao da su se politički stratezi Demokratske stranke, u i više nego očitoj panici, odlučili za taktiku "ostanimo ukopani i gurnimo glavu u pijesak". Poput jelena koji se na cesti našao oči u oči s dolazećim automobilom. Jer, kako sami sebi vjerojatno objašnjavaju u pokušaju da se utješe; tko ne radi, taj i ne griješi.

Međutim, obruč se steže. A vremena je sve manje i manje.

Ove se srijede Nancy Pelosi, bivša predsjednica Zastupničkog doma i jedna od najprominentnijih živućih članica Demokratske stranke, čije mišljenje Joe Biden izuzetno cijeni, pridružila rastućem popisu visokopozicioniranih političara koji aktualnog predsjednika pozivaju "da još jednom razmisli o svojoj kampanji". To je učinila diplomatski, vrlo spretno, ali je ostavila vrlo malo prostora za eskiviranje poanti poruke koju je aktualnoj Bijeloj kući željela poslati.

"Volimo ga i cijenimo, zahvalni smo na svemu što je dosad učinio. Konačna će odluka biti njegova, a svi smo sigurni da će donijeti ispravnu", poručila je iz etera Bidenove omiljene jutarnje emisije "Morning Joe". Reporteri NYT-ja iz Bijele kuće navode da su Bidenovi suradnici ostali šokirani izravnošću Pelosine sjajno upakirane poruke, koja prosječnom slušatelju vjerojatno zvuči kao podrška kandidaturi.

Gotovo istovremeno, na portalima dva najistaknutija američka časopisa - New York Timesa i Washington Posta - pojavili su se autorski članci s istom porukom aktualnoj administraciji Bijele kuće.

image

Jill i Joe Biden

Saul Loeb/Afp

- Radi dobrobiti cijele države, apeliram na predsjednika Bidena da se što je moguće prije povuče iz utrke - napisao je demokratski senator iz Vermonta Peter Welch, a isto je poručio i holivudski glumac George Clooney u NYT-ju.

- Teško je to reći, ali Joe Biden kojeg sam vidio prije nekoliko dana tijekom domjenka za prikupljanje donacija njegovoj kampanji bio je isti onaj Biden kojeg sam vidio na pozornici CNN-a te kobne večeri debate - piše Clooney.

Demokrati dobro upoznati s dinamikom aktualne situacije tvrde da se moralo stati na loptu i da bi se summit NATO-a, koji se posljednjih dana održava baš u Washingtonu, odvio uz što je moguće manje uzurpacija; svjesni kako su oči cijelog svijeta (a posebno neprijatelja Zapada Kine i Rusije) ovih dana uperene upravo u SAD. Međutim, tvrde da bi se tema Bidenova ostanka u kampanji mogla naći na dnevnom redu stranačkoga vodstva čim državnici NATO članica napuste američki zračni prostor.

Jer sljedećega tjedna održava se konvencija Republikanske stranke na kojoj će se potvrditi kandidatura Donalda Trumpa, što znači da demokratima ponestaje vremena za eventualno restrukturiranje.

Možda i najveći pritisak vodstvu Demokratske stranke pristiže od kandidata koji se nalaze ispod Bidena; onih koji se u studenom bore za svoje mjesto u američkom Kongresu. Upravo oni, naime, uz veliku podršku donatora dubljih džepova, tvrde da bi se cijeli fijasko s upitnim kognitivnim sposobnostima predsjedničkog kandidata mogao loše odraziti i na njihove utrke, čime bi se Donaldu Trumpu na dlanu servirala ne samo Bijela kuća nego i cijeli Kongres; Zastupnički dom i Senat.

Uz većinu 6:3 koju ima na Vrhovnom sudu, predsjedniku koji se prije samo tri godine potvrdio prijetnjom ustavnom poretku višestoljetne demokracije dale bi se odriješene ruke za drugi mandat tijekom kojeg, povrh toga, još neće ni trebati voditi računa o "imidžu" i "šansama za reizbor".

NYT tvrdi da Bidena sve snažniji pritisak da obustavi kampanju čini ljutitim te da se smatra izdanim, što ga još dodatno motivira da u utrci ostane "iz principa". Njegov temeljni argument, osim velike tvrdoglavosti po kojoj je desetljećima poznat, jest uvjerenje da "on jedini razumije potrebe prosječnog birača Demokratske stranke, za razliku od realnosti odcijepljenih elita u Washingtonu", zbog čega drži da jedini može pobijediti Donalda Trumpa.

Laserski je fokusiran na to da pokušava prikazati svoju snagu da bi utišao sve glasnije špekulacije da elana više nema. Ironično, što Biden više tvrdi da je snažan, to djeluje slabije. Istinski moćnici, naime, nikome ne trebaju isticati svoju moć jer je ona svima oko njih samorazumljiva. Političari čija snaga ostaje na riječima, a ne na djelima, raskrinkavaju svoju slabost, čime kompromitiraju ne samo svoj ostanak na sceni nego i budućnost svojih partnera.

Biden se, tako, našao u živom pijesku u koji tone, a sa sobom tvrdoglavo vuče i cijelu Demokratsku stranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 04:29