AMERIČKA PORUKA PEKINGU

Pacifički NATO najavio nikad veće vojne vježbe u ‘kineskom dvorištu‘: Ovo pokazuje našu snagu

Kineski ministar vanjskih poslova, nazvao je skupinu ‘azijskim NATO-om‘, optužujući je za poticanje ‘hladnoratovskog mentaliteta‘

Vojne vježbe RIMPAC; ilustracija

 Dylan M. Kinee/Afp

U ovogodišnjem izdanju najvećih svjetskih pomorskih ratnih igara, vježbi Rim of the Pacific ili RIMPAC 2022., sudjelovat će ključni američki partneri iz cijelog svijeta, uključujući Indiju, Japan i Australiju - koji su se pridružili Washingtonu u sklopu skupine Quad - i pet zemalja s izlazom na Južno kinesko more, koje je trenutno jedno od najturbulentnijih područja na svijetu, piše CNN.

Sve u svemu, u vježbama sa sjedištem u Honoluluu i San Diegu od 29. lipnja do 4. kolovoza sudjelovat će vojne jedinice iz 26 zemalja. U vježbama će biti angažirano 38 brodova, četiri podmornice i 170 zrakoplova, stoji u priopćenju 3. flote američke mornarice. Sudjelovat će oko 25.000 vojnika, uključujući pripadnike pješaštva iz devet zemalja.

'Slobodan i otvoreni Indo-Pacifik' američka je mantra dok Kina sve više jača svoje snage i širi svoj utjecaj u toj regiji, uključujući militariziranje otoka u Južnom kineskom moru, za većinu kojih tvrdi da su njen suveren teritorij.

Tri zemlje koje Kinu smatraju konkurencijom - Filipini, Malezija i Brunej - sudjelovat će na vježbama RIMPAC ove godine. Indonezija, koja ima izlaz na Južnokinesko more i koja je svjedočila nedavnim pomorskim napetostima s Kinom, također će sudjelovati, kao i Singapur, koji se nalazi na jugozapadnom ulazu u more koje se prostire na površini od oko dva milijuna četvornih kilometara.

Vojna suradnja

U međuvremenu, zemlje Quad-a - Sjedinjene Države, Indija, Japan i Australija - produbljuju vojnu suradnju jer se pribojavaju sve veće kineske prisutnosti u toj regiji.

Četiri zemlje održale su dvije pomorske vježbe od 2020. U međuvremenu, njihovi su se čelnici od prošle godine okupili četiri puta, uključujući osobne sastanke u Bijeloj kući prošlog rujna i nedavno 24. svibnja u Tokiju.

U vježbama će naglasak biti na 'amfibijskim operacijama, vježbama topništva, gađanja projektilima, protupodmorničkoj i protuzračnoj obrani, kao i operacijama protiv pirata, operacijama čišćenja mina, zbrinjavanja eksplozivnih ubojitih sredstava te operacijama ronjenja i spašavanja', priopćila je američka mornarica.

'RIMPAC 2022. doprinosi povećanoj interoperabilnosti, otpornosti i agilnosti koja je potrebna za odvraćanje agresije velikih sila u svim domenama i razinama sukoba', kaže se u priopćenju.

Brzi brod za podršku u borbi, USNS Rainier, plovi zajedno s nosačem zrakoplova USS John C. Stennis još od pomorske vježbe Rim of the Pacific 2016. godine.

'Azijski NATO'

'Tijekom RIMPAC-a, mreža sposobnih, prilagodljivih partnera trenira i djeluje zajedno kako bi ojačali svoje kolektivne snage i promovirali slobodan i otvoren Indo-Pacifik.'

Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova, nazvao je skupinu 'azijskim NATO-om', optužujući je za poticanje 'hladnoratovskog mentaliteta' i 'poticanje geopolitičkog rivalstva'.

RIMPAC 2022. također uključuje Kanadu, Čile, Kolumbiju, Dansku, Ekvador, Francusku, Njemačku, Izrael, Meksiko, Nizozemsku, Novi Zeland, Peru, Južnu Koreju, Šri Lanku, Tajland, Tongu i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Carl Schuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva, rekao je da 'osim vojne vrijednosti, sastav RIMPAC-a pokazuje politički utjecaj Washingtona u cijelom svijetu'.

'To pokazuje snagu i širinu američkog globalnog pomorskog partnerstva, što je vrlo važan signal za odvraćanje svim potencijalnim agresorima koji vjeruju da je utjecaj i strateški položaj Washingtona, posebno njegove mornarice, u opadanju. Široka međunarodna podrška RIMPAC-u dokazuje da to nije slučaj', rekao je Schuster.

Također je istaknuo kako će u vježbe biti uključena i pacifička otočna država Tonga, i to u vrijeme kada Kina nastoji povećati svoj utjecaj među malim zemljama u južnom Pacifiku.

Predstojeće vježbe bit će 28. izdanje RIMPAC-a, koji je prvi put održan 1971. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:03