SMRTONOSNE BOMBE

Ovim razornim oružjem Rusi demoliraju ukrajinsku obranu. Amerikanci će sad potrošiti milijarde na isto to

Američke snage izdvajaju gotovo 7,5 milijardi dolara za izradu neodređene količine JDAM-ova

Eksplozija JDAM bombe/Ilustracija

 /Screenshot Twitter

Američke zračne snage sklopile su s Boeingom ugovor vrijedan gotovo 7,5 milijardi dolara za izradu dodatnih kompleta opreme za transformaciju bombi u navođeno oružje poznato kao Joint Direct Attack Munitions (JDAM), satelitski navođene precizne klizne bombe povećanog dometa, za koje se odavno tvrdi da ih je administracija američkog predsjednika Joea Bidena poslala Ukrajincima.

Tvrtka će osigurati repnu opremu s krilcima i druge dijelove prema ugovoru po fiksnoj cijeni i neodređenoj količini, priopćio je u petak Pentagon. Boeing će raditi na kompletima opreme, kao i na rezervnim dijelovima, obavljat će popravke, pružati tehničku pomoć i osiguravati setove laserskih JDAM senzora do kraja veljače 2030. godine, kako javlja Defence News.

Zračne snage su priopćile da broj JDAM kompleta koje će Boeing osigurati prema ovom ugovoru još nije određen. Neki od JDAM-ova će biti proslijeđeni mornarici, koja sudjeluje u financiranju posla, navele su zračne snage. Dio JDAM-ova će biti isporučen i stranim kupcima na temelju ugovora vrijednih gotovo 228,2 milijuna dolara.

Zabrinutost zbog vlastitih zaliha

JDAM nastaje nadogradnjom nenavođene, ‘glupe‘ bombe od 220 do 900 kilograma repnom opremom s navigacijskim sustavom i kontrolnom jedinicom za GPS navođenje, koja omogućuje usmjeravanje bombe ispuštene iz zrakoplova prema meti na tlu, čak i u lošim vremenskim prilikama. Cijena po jednom kompletu kreće se od oko 25.000 do 84.000 dolara, ovisno o tome koliko komada se kupuje na godišnjoj razini.

image

Ispuštanje JDAM-a

Handout/Afp

JDAM komplet pričvršćen je na gravitacijsku bombu opće namjene i tako je pretvara u precizne projektile navođene GPS sustavom. Ovisno o visini i brzini zrakoplova s kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može putovati oko 26 kilometara prije nego što eksplodira, a prema nekim procjenama Ukrajinci su prvi put koristili ovo moćno američko oružje u proljeće prošle godine.

Ovaj ugovor dolazi u trenutku kada u američkoj vojsci vlada velika zabrinutost za svoju sposobnost punjenja vlastitih zaliha streljiva, kao i za potporu saveznicima poput Ukrajine, Tajvana i Izraela. Proizvođači oružja i vojne opreme nemaju dovoljno radnika ili materijala za povećanje opskrbe nekim vrstama streljiva, što sužava proizvodni kapacitet obrambene industrijske baze.

General Charles Q. Brown otkrio je novinarima još u ožujku da se prije nego što SAD odobre zahtjevi za oružjem od strane bliskih saveznika, pažljivo pregledavaju vlastite zalihe streljiva i procjenjuje kako će isporuka oružja utjecati na spremnost američkih snaga.

Zračne snage muku su mučile s osiguravanjem dovoljno streljiva poput JDAM-a tijekom rata protiv skupine Islamska država Iraka i Levanta (ISIL). To je dramatično povećalo narudžbe JDAM-ova na 30.872 komada u 2019., 24.794 u 2020. i 17.300 u 2021. godini, prije nego što su nabavke smanjene na nekoliko tisuća u godinama koje su uslijedile.

Klizne bombe siju smrt u Ukrajini

Boeing je ranije primio modifikaciju ugovora od 344,6 milijuna dolara od mornarice u rujnu 2021. za isporuku do 24.000 preciznih setova opreme za lasersko navođenje za vojni laserski JDAM program. Zračne snage dodijelile su Boeingu još jedan ugovor vrijedan 40,5 milijuna dolara u siječnju 2023. godine za nabavku kompleta krilaca za JDAM-ove, kako prenosi Defence News.

image

Borbeni zrakoplov naoružan JDAM-om

Steve Lightstone/Afp

Klizne bombe poznatije kao FAB, inače, siju strah i smrt u gradovima i bojišnicima Ukrajine. Glupe bombe iz sovjetske ere, tihe jer nemaju pogon, a kojih Rusi na skladištima imaju, prema procjenama, nekoliko stotina tisuća, vrlo se jeftino nadograđuju sklopivim krilcima za povećanje dosega i sustavom navođenja za preciznost te ih ruske snage i proteklih mjeseci po nekoliko stotina mjesečno ispuste na ukrajinske snage na tlu ili prilikom teroriziranja ukrajinskih civila napadima na civilne objekte.

Radi se o ekstremno razornom oružju koje sadrži od 200 i nešto do 1500 kilograma eksploziva, a prema nekim informacijama Rusija kreće u proizvodnju bombi od 3000 kilograma. Ukrajinci zasad nemaju rješenja za ovo oružje koje kosi ukrajinske snage na tlu i razara utvrđene položaje na tlu i ispod zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 19:27