POZNATO LICE

Ova žena Trumpu je u tri mjeseca donirala 100 milijuna dolara. I to bi moglo ozbiljno utjecati na geopolitiku

Svojom donacijom Miriam Adelson zasjenila je čak i onu Elona Muska, koji je Donaldu Trumpu dao 75 milijuna dolara

Miriam Adelson i Donald Trump 

 Chip Somodevilla/getty Images/profimedia/Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Miriam Adelson donirala je 100 milijuna dolara kampanji Donalda Trumpa, pokazuju objave koje su u utorak podnesene Saveznom izbornom povjerenstvu.

Glavna financijerka proizraelske politike i izdašna donatorica za židovske ciljeve, 79-godišnja Adelson, nastavlja nasljeđe koje je izgradila s pokojnim suprugom, kasino magnatom Sheldonom Adelsonom. Spomenuta obitelj dugo je bila jedan od najvećih izvora novca kampanjama republikanskih kandidata, a tijekom posljednja tri opća izbora zdušno je podržavala Trumpa.

Udovičina neto vrijednost procijenjena je na oko 35 milijardi dolara, piše The Times of Israel.

image

Miriam Adelson na skupu Donalda Trumpa

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Svojom donacijom Miriam je zasjenila čak i onu Elona Muska, koji je Trumpu dao 75 milijuna dolara.

Ako Trump pobijedi, Adelson bi ponovno mogla biti ključna u oblikovanju američke politike o izraelsko-palestinskom sukobu. Naime, upravo su njezin suprug i ona značajno utjecali na Trumpovu odluku da 2017. američko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva preseli u Jeruzalem.

image

Miriam Adelson na skupu Donalda Trumpa

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

A Miriamine veze s Izraelom itekako su duboke. Rođena je u Tel Avivu, a služila je i kao časnica u izraelskoj vojsci. Iako se njezino poslovno carstvo nalazi u SAD-u, ona većinu svog vremena danas provodi u Izraelu, gdje je poznata kao vlasnica najvećih novina u zemlji, Israel Hayoma.

Nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada 2023., Adelson je pisala da su "oni koji ne podržavaju Izrael u njegovoj kampanji protiv Hamasa za nju (i Izraelce) mrtvi".

image

Miriam Adelson na skupu Donalda Trumpa

Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Njezin glasnogovornik ranije ove godine demantirao je izvještaj da je uvjetovala podršku Trumpu njegovim javnim odobravanjem izraelske aneksije Zapadne obale. Ali glavni pouzdanik, rabin Shmuley Boteach, rekao je New York Timesu da se Miriam žestoko protivi uspostavi palestinske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 23:28