ŽUDE ZA OSVETOM

Osramoćeni Iranci krenuli u masovna uhićenja visokih vojnih dužnosnika, imaju samo jedan cilj: ‘Mossadove ubojice su još u našoj državi!‘

Iranske vlasti uhitile su više od 20 osoba, uključujući i visokopozicionirane obavještajne časnike i vojne dužnosnike

Vrhovni vođa Ali Khamenei zatražio je napad na Izrael

 -/Afp

Iranske vlasti uhitile su više od 20 osoba, uključujući i visokopozicionirane obavještajne časnike, vojne dužnosnike i osoblje sigurne kuće u Teheranu kojom je upravljala vojska i u kojoj je u srijedu ubijen jedan od vođa Hamasa Ismail Haniyeh. Prva je to reakcija na ogroman i vrlo ponižavajući niz sigurnosnih propusta koji su omogućili atentat na važnog iranskog saveznika usred glavnoga grada Islamske republike, prenosi The New York Times (NYT).

Haniyeh je, podsjetimo, bio vođa Hamasova političkog krila u Kataru i bio je u Teheranu zbog inauguracije novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana. Bio je smješten u sigurnoj kući u sjevernom dijelu grada, gdje je smaknut eksplozivnom napravom skupa sa svojim palestinskim tjelohraniteljem. Da stvar bude gora, tom sigurnom kućom upravljala je sama Revolucionarna garda, najodanija i najelitnija jedinica iranskog režima, a Haniyeh je ubijen samo nekoliko sati nakon što je prisustvovao ceremoniji inauguracije novog predsjednika.

image

Khamenei je primio Haniyeha u Tehranu samo dan prije ubojstva

-/Afp

"Percepcija da Iran ne može zaštiti ni vlastito tlo ni svoje ključne saveznike mogla bi biti fatalna za iranski režim, jer u osnovi signalizira njihovim neprijateljima da ako već ne mogu srušiti Islamsku republiku, mogu je obezglaviti", kaže za NYT Ali Vaez, direktor za Iran u agenciji International Crisis Group.

Iranski dužnosnici potvrdili su kako je smrtonosna eksplozija bila izazvana bombom koja je bila postavljena u Haniyehovu sobu možda i dva mjeseca prije njegova dolaska u Teheran. Naime, u svojim čestim posjetima glavnom gradu Irana Haniyeh je najčešće odsjedao u toj istoj sigurnoj kući Revolucionarne garde, i uvijek je odsjedao u istoj sobi. Iran i Hamas odmah su u srijedu za atentat optužili Izrael, što je zaključak do kojeg su došli i američki dužnosnici. Izrael ne skriva da su u misiji uništavanja kompletnog Hamasa, od vrha do dna, ali nisu (još) potvrdili da su imali veze s ovim napadom.

image

Brojni građani Teherana sudjelovali su u pogrebnom ritualu za ubijenog Hamasovca

-/Afp

Istragu je preuzela specijalizirana obavještajna jedinica Revolucionarne garde zadužena za kontrašpijunažu i u potrazi su za osobama za koje se nadaju kako će ih dovesti do članova tima koji je planirao atentat i izveo ga te do osoba koje su im u tome pomagale, potvrdila su dva anonimna iranska dužnosnika za NYT. Evidentno, riječ je o vrlo kompliciranoj operaciji koja nije mogla biti izvedena bez značajnog upliva iranskih pomagača ili pak agenata koji su duboko infiltrirani u iranske strukture.

Vijest o valu uhićenja potvrdila je i sama Revolucionarna garda, koja je u priopćenju navela kako su "veličina i detalji ovog incidenta pod istragom" i da će "sve biti otkriveno u dogledno vrijeme".

Nakon napada iranski sigurnosni agenti proveli su raciju u zdanju kojim je upravljala Garda. Kompletno osoblje i čuvari iz sigurne kuće stavljenu su u karantenu, neki su uhićeni, a svima su zaplijenjeni svi elektronski uređaji, uključujući i osobne telefone. Odvojeni tim agenata ispituje visoke vojne i obavještajne dužnosnike čija je dužnost osiguravanje glavnoga grada. I dio njih uhićen je do završetka istrage, tvrdi NYT.

Kada su agenti ušli u sigurnu kuću, prečešljali su svaki centimetar, pregledali snimke s nadzornih kamera koje datiraju mjesecima unatrag i provjerili popis posjetitelja. Također ispituju dolaske i odlaske zaposlenika, koji prije angažmana u sigurnoj kući prolaze vrlo strogi proces provjere, a isključivo ih se povlači iz redova Revolucionarne garde te Basija, Gardine paravojne skupine dragovoljaca.

image

Atentat na lidera Hamasa doveo je do prosvjeda širom svijeta, uključujući i Jemen

Abdallah Adel/Afp

Istraga je, naravno, fokusirana i na sve teheranske zračne luke, gdje su agenti također poslani da pregledaju mjesece i mjesece nadzornih snimaka. Pregledavaju dolazne i odlazne terminale, loungeve, provjeravaju popise putnika... Dva neimenovana iranska dužnosnika za New York Times su ustvrdila kako Iran vjeruje da su članovi Mossadova tima atentatora još uvijek u zemlji te da je njihovo hvatanje primarni cilj.

Pripadnik Revolucionarne garde, koji je naravno zatražio anonimnost, NYT-u je kazao kako ne zna ništa o uhićenjima, ali da su sigurnosni protokoli za najvažnije dužnosnike potpuno promijenjeni u posljednja dva dana. Odredi agenata su zamijenjeni, elektronska oprema poput telefona također je povučena i zamijenjena novom. Neki su dužnosnici premješteni na nove lokacije. Činjenica da je Izrael kadar usmrtiti tako važnog gosta na tako čuvanoj lokaciji - opremljenoj prozorima otpornima na metke, zračnom obranom i radarom - i to na dan na koji je sigurosna situacija u cijelom Teheranu bila na najvišoj razini unijela je malenu paniku u iranske redove.

Garda još nije službeno objavila ništa o istrazi i uhićenjima, ali su obećali žestoku odmazdu, jednako kao i iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, koji je izdao naredbu da se napadne Izrael, prema navodima tri iranska dužnosnika. Na Haniyehovom sprovodu u Teheranu (tamo je počela ceremonija, a pokopan je u Kataru) Khamenei je bio okružen puno većim i gušćim krugom tjelohranitelja nego inače dok je izvodio islamski ritual nad tijelom. Odmah je otišao, nakon kratkog pozdrava s Haniyehovim sinom.

image

Plakat za smaknute vođe: Hamasov Ismail Haniyeh, zapovjednik Qudsa Qasem Soleimani i jedan od vođa Hezbollaha Fuad Shukr

Ibrahim Amro/Afp

Iran i Izrael nalaze se u svojevrsnom podzemnom ratu već godinama. Izrael je smaknuo brojne iranske nuklearne znanstvenike i vojne zapovjednike unutar samog Irana. To uključuje najvažnijeg iranskog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, koji je ubijen robotom na daljinsko upravljanje, te tadašnjeg zapovjednika Qudsa Qasema Soleimanija. Nakon svakog napada Iran se bacio na istrage i obećavao da će pronaći odgovorne. Smjenjivani su obavještajci, uhićeni vojni zapovjednici i više je puta slavodobitno objavljeno da je pronađena izaelska špijunska mreža. Jedna takva izraelska grupacija pronađena je i četiri dana prije atentata na Haniyeha, ustvrdio je tada iranski ministar za obavještajne poslove Seyed Esmaeil Khatib.

"Dezintegrirali smo i uništili mrežu Mossadovih infiltratora koji su svaki dan ubijali neke od naših znanstvenika i sabotirali naše ključne pogone", poručio je Khatib par dana uoči atentata na Hamasova lidera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 17:37