DRAMA NA NATJECANJU

Okrunili su misicu, dva dana poslije krunu joj oduzeli, a onda je isplivao triler: U sve je bila upletena jedna mračna figura...

Ovaj skandal na Fidžiju nipošto nije prvi koji je pogodio svijet natjecanja ljepote, koji je kroz povijest imao dosta kontroverzi

Ilustrativna fotografija

 Buzz Pictures/alamy/profimedia/Buzz Pictures/alamy/profimedia

Nizom kontroverzi je popraćen ovogodišnji izbor za Miss Fidžija. Naime, 24-godišnja studentica poslovne administracije Manishka Prasad okrunjena je za Miss Fidžija, no ubrzo nakon toga su se stvari na tom izboru okrenule i postale vrlo ružne.

U idućih nekoliko dana došlo je do njezinog svrgavanja s tog mjesta, raznih optužbi i na kraju, pojave jedne mračne figure.

Prasad je shvatila da nešto nije u redu dva dana nakon svoje pobjede, kada je organizacija Miss Universe Fiji izdala priopćenje u kojem navodi da je došlo do ‘ozbiljnog kršenja načela‘ te da će uskoro biti objavljeni revidirani rezultati. Samo nekoliko sati kasnije, dotadašnjoj pobjednici je rečeno da neće putovati u Meksiko na natjecanje za titulu Miss Universe, koje će se održati u studenom. Njezino će mjesto zauzeti drugoplasirana Nadine Roberts, 30-godišnja manekenka i poduzetnica iz Sydneya, čija je majka s Fidžija.

U priopćenju se navodi da nisu poštovane ispravne procedure te da je Prasad izabrana namještenim glasovanjem koje je dalo prednost Indijki s Fidžija jer bi to donijelo financijsku korist voditelju događaja.

Izbezumljena Prasad je u svojoj izjavi za medije rekla da će uzeti pauzu od društvenih mreža, no istaknula je da postoji ‘toliko toga o čemu javnost ništa ne zna‘.

Jedna od sedam sudaca, Melissa White, doletjela je s Novog Zelanda kako bi procijenila dobrotvorne i ekološke aspekte natjecanja. Kaže da je sve išlo glatko i da su svi govorili da nikada nisu vidjeli da se djevojke na izboru tako dobro slažu.

Kako se bližio vrhunac natjecanja u petak navečer, suci su trebali napisati ime djevojke za koju su smatrali da treba biti iduća Miss Fidžija.

@dramitsarwal Manshika Prasad was crowned Miss Universe Fiji 2024 #missuniverse #Fiji ♬ original sound - Amit Sarwal

- U toj je fazi Prasad bila jasna pobjednica, kaže druga sutkinja, Jennifer Chan.

Dovoljan broj sudaca se složio i Prasad je proglašena pobjednicom s četiri od sedam glasova. No dok je stajala na pozornici u svjetlucavoj haljini i s tijarom na glavi, suci su osjetili da nešto nije u redu. Chan je ispričala da je drugoplasirana Nadine Roberts kiptjela od bijesa.

No službene potvrde o pobjedi Prasad još uvijek nije bilo. Osim toga, jedan od sudaca je bio odsutan na tom putovanju: Riri Febriani, predstavnica tvrtke Lux Projects, koja je kupila licencu za održavanje manifestacije Miss Universe na Fidžiju.

Febriani je rekla da nije išla na putovanje jer se htjela odmoriti, no ispostavilo se da su drugi suci primali poruke i pozive od nekoga tko se zove ‘Jamie‘.

Naime, Miss Universe je višemilijunski posao koji djeluje poput franšize - trebate kupiti licencu koja vam omogućuje korištenje robne marke i prodaju ulaznica za događaj.

Te su licence skupe i u malim zemljama je teško pronaći nekoga tko je spreman financirati nacionalno natjecanje, zbog čega Fidži nije prijavio natjecateljicu od 1981.

Ali ove je godine jedna organizacija bila voljna kupiti licencu: tvrtka za razvoj nekretnina Lux Projects.

Gospođa Febriani bila je predstavnik te tvrtke u ocjenjivačkom sudu, ali se brinula i za medijske komunikacije.

- Dobro sam se slagala s njom, činila mi se kao jako draga osoba. No toga dana kad nije došla na brod, njezino se ponašanje jako promijenilo. Stalno je ponavljala da je zauzeta poslom, uvijek na telefonu s tim tipom ‘Jamiejem‘, dodaje sutkinja White za BBC.

Ispostavilo se da Lux Projects nije bio zadovoljan rezultatom glasovanja. Njihovo priopćenje navodi da bi i nositelj licence trebao dati jedan glas.

Lux Projects bi glasao za Roberts, što bi dovelo do izjednačenja broja glasova, 4:4. Štoviše, nositelj licence je imao i odlučujući glas, i to znači da je Roberts zapravo pobjednica.

- Nikada nam nitko nije govorio o osmom sucu ili bilo kojem sucu u odsutnosti. Kako možete glasati na natjecanju ako ni niste tamo, pita se Chan.

- Ispostavilo se da je Lux Projects blisko povezan s australskim biznismenom po imenu Jamie McIntyre, a on je bio oženjen za Nadine Roberts, ispričala je za BBC White.

Njemu je 2016. zabranjeno poslovanje u Australiji na jedno desetljeće zbog njegove upletenosti u shemu ulaganja u nekretnine koja je izgubila ulagače više od 7 milijuna australskih dolara.

- G. McIntyre nije direktor ili dioničar tvrtke s licencom Miss Universe Fidži, ali je djelovao kao savjetnik, budući da je dioničar u povezanim tvrtkama, rekli su predstavnici Jamieja McIntyrea za BBC.

BBC također doznaje da je "Jamie" bio na vezi tijekom telefonskih razgovora između gospođe Roberts i organizatora događaja, Granta Dwyera.

Ovaj skandal na Fidžiju nipošto nije prvi koji je pogodio svijet natjecanja ljepote, koji je kroz povijest imao dosta kontroverzi, no posljednjih su godina ti problemi postali mnogo izraženiji zahvaljujući društvenim medijima, kaže prof. Hilary Levey Friedman, autorica knjige o izborima ljepote u Americi.

Ipak, za Prasad je ova priča imala sretan kraj: u petak je na svojim društvenim mrežama objavila da je doista ponovno okrunjena za Miss Fidžija. Istovremeno, na Instagramu i Nadine Roberts sebe naziva ‘pravom Miss Universe Fidžija‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:48