SRUŠILI REKORD

NOVI WTC BIT ĆE NAJVIŠA ZGRADA U SAD-u Visok je 541 m zajedno s kopljem na vrhu

Čikažani su razočarani, zbog ove odluke, koja nakon toliko godina odnosi rekord iz njihova grada
(FILES)The final section of the spire sits on top of One World Trade Center in this May 10, 2013 file photo in New York after it was fully installed on the building's roof. One World Trade Center will be the nation's tallest building when it is completed next year, a Chicago-based tall buildings council announced on November 12, 2013. Reflecting intense public interest in the decision, the announcement was made before a bank of television cameras in a packed room of the 16th floor of the IIT Tower at the corner of State Street and 35th Street. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
 AFP / AFP ImageForum

Odbor arhitekata proglasio je novi njujorški Trgovinski centar najvišom zgradom u Sjedinjenim Državama. Odbor za visinu Vijeća za visoke zgrade i urbani habitat svoju odluku objavio je u Chicagu. Novi WTC visok je 541 metar a u visinu je uračunato i koplje na vrhu zgrade. Čikažani su razočarani, zbog ove odluke, koja nakon toliko godina odnosi rekord iz njihova grada, objavljena je upravo kod njih. Odluka je kontroverzna.

Zgrada One World Trade Centre bez vrha je visoka koliko i Blizanci uništeni u terorističkim napadima 11. rujna 2001. Izvršni direktor odbora Antony Wood kaže da vrh nebodera jest dio trajne strukture i da ga je bilo opravdano pribrojiti visini. Vrh će biti antena nakon što se zgrada dovrši 2014., javlja BBC. Bez nje, zgrada nije veća od Willis Towera i Sears Towera u Chicagu, koje su dosad bile službeno najviše zgrade. Na svjetskoj sceni već ih je davno pretekla konstrukcija Burj Khalifa u Dubaju a sada su izgubile i primat kod kuće.

One World Trade Centre i Sears Tower

One World Trade Center podignut je na mjestu gdje su bili Blizanci i dio je velikog kompleksa zgrada WTC-a. Njegova visina je bitna, ona je simbol pobjede Amerike i njezinih vrijednosti nad terorizmom a visina u stopama, 1776. je godina donošenja američke Deklaracije o neovisnosti od britanske krune.

“Odbor je bio u potpunosti svjestan težine situacije” rekao je Wood. Inače, odbor koji je zgradi dodijelio titulu najviše u Americi, smatraju svjetskim autoritetom u klasifikaciji visine zgrada. U One World Trade Centra bit će i memorijalni muzej žrtvama 11. rujna. Na trgu ispred nebodera su dva bazena s otiscima temelja Blizanaca i najveći umjetni vodo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:30