JAKO JE OPTEREĆEN

Nova suluda izjava Aleksandra Vučića: ‘Nema razlike između Republike Hrvatske i NDH‘

Vučić je komentirao i izjavu bivšeg hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule da će Crna Gora imati problema na svom putu eurointegracija

Serbia‘s President Aleksandar Vucic arrives for the Meeting of the European Political Community at the Blenheim Palace in Woodstock, near Oxford, on July 18, 2024. (Photo by Ludovic MARIN/AFP)

 Ludovic Marin/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je Hrvatska, odlukom o zabrani ulaska prosrpskim i proruskim crnogorskim dužnosnicima Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Aleksi Bečiću, pokazala da nema razlike između sadašnje Hrvatske i nekadašnje NDH.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske notom koja je upućena Veleposlanstvu Crne Gore u Zagrebu obavijestilo je ranije službenu Podgoricu da je Zagreb proglasio predsjednika Skupštine Crne Gore Mandića, zastupnika u parlamentu Kneževića i potpredsjednika vlade Crne Gore Bečića, nepoželjnima u RH.

Odluka je donesena nakon što su zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

- Kako vam nije palo na pamet da su time što su ovim ljudima zabranili ulazak upali u vlastitu zamku i pokazali da nikakvu razliku ne rade u odnosu na NDH i bilo koju drugu hrvatsku državu koja je postojala, rekao je u subotu Vučić beogradskim novinarima u Parizu, javila je agencija Tanjug.

Vučić je komentirao i izjavu bivšeg hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule da će Crna Gora imati problema na svom putu eurointegracija, te da su Mandić i Knežević, lider Demokratske narodne partije (DNP), proaktivni u približavanju politici ruskog predsjednika Vladimira Putina i Vučića.

Kazao je kako ‘ne razumije‘ to što su se svi ujedinili u zaštiti NDH i zaštiti ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata.

- Kako ne kažu - počinili smo zločin, genocid nad tim Srbima i žao nam je. Ni Piculi ni drugima nimalo nije neugodno što se pozivaju na pravni i politički kontinuitet iz NDH, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Parizu poslije otvaranja Srpske kuće u okviru Olimpijskih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 03:38