OSTAO BEZ CIJELE OBITELJI

Neopisivi prizori boli: Slomljenog oca pridržavali na sprovodu supruge i tri kćeri koje su Rusi mučki ubili

Odjeven u crno, lica još uvijek izranjavanog od eksplozije, stajao je nad otvorenim bijelim ljesovima svoje supruge Jevgenije (43) i kćeri Emilije (7), Darine (18) i Jarine (21)

Jaroslav Bazilevič nakon spoznaje da je izgubio cijelu obitelj

 Yuriy Dyachyshyn/afp/profimedia

Tisuće ožalošćenih ljudi okupilo se u petak u ukrajinskom gradu Lavovu na sprovodima žrtava podmuklog ruskog raketnog napada u kojem je poginulo sedam osoba, uključujući majku i njezine tri kćeri, dok je kao jedini član obitelji preživio suprug i otac.

U raketnom napadu prije zore ranije ovog tjedna u povijesnom središtu grada ranjeni su deseci civila.

Život u gradu je gotovo stao dok su se ožalošćeni, od kojih su mnogi brisali suze, okupili ispred crkve u središtu Lavova, gdje su se održali pogrebni obredi.

Ove su pogibije ostavile dubok trag na stanovništvu Lavova, koji je uglavnom bio pošteđen najtežih ruskih napada koji većim dijelom ciljaju infrastrukturu i koji su većim intenzitetom usmjereni na istok zemlje.

Dok su stotine ožalošćenih promatrale bolni prizor, Jaroslav Bazilevič, koji je izgubio suprugu i tri kćeri, prisustvovao je sprovodu u Garnizonskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Odjeven u crno, lica još uvijek izranjavanog od eksplozije, pridržavao ga je jedan muškarac dok je hodao do crkve i stajao nad otvorenim bijelim ljesovima svoje supruge Jevgenije (43) i kćeri Emilije (7), Darine (18) i Jarine (21), koje su bile odjevene u tradicionalnu nošnju s vijencima od cvijeća na glavama, prenosi agencija AP.

Ožalošćeni su prolazili pored lijesova, neki su ostavljali cvijeće, a drugi su se zaustavljali kako bi zagrlili shrvanog oca, kojem su ruski agresori ubili cijelu obitelj. Stanovnici su bili poredani ulicama Lavova dok su pogrebna kola i druga vozila prevozila žrtve do obližnjeg groblja, a pratilo ih je više od desetak svećenika uz bijele drvene križeve.

image

Od cijele obitelj Bazilevič preživio je samo suprug i otac Jaroslav

Handout/afp/profimedia

Na obližnjem spomen obilježju, svijeće su gorjele pored plišanog medvjedića i osobnih uspomena ispod plakata s crno-bijelim fotografijama žrtava eksplozije.

Smrt djece u raketnom napadu mnogi su shvatili kao napad na generaciju u nastajanju koja nije poznavala gotovo ništa osim rata. "Rusija u središtu Europe istrebljuje cijele obitelji Ukrajinaca. Rusi ubijaju našu djecu, našu budućnost", napisao je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi u objavi na internetu.

Marta Kuzii, izvanredna profesorica na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu, gdje je 18-godišnja Darina bila studentica, dijeli isto mišljenje. "Darina predstavlja generaciju koja je imala misiju da obnovi Ukrajinu. Bila je dijete koje je odrastalo uz rat, to je dio njezinog cijelog svjesnog života", rekla je Kuzii.

"Odgojena je u obitelji s dubokim vrijednostima i jasnim razumijevanjem onoga što Ukrajina predstavlja. Bila je to inteligentna, visokoobrazovana, umjetnička i kulturna obitelj", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 18:08