OESS

Nazarbajev: Ja sam za veće slobode, ali ne i kod mene

Čelnici OESS-a pak smatraju da je Kazahstan uložio puno napora i treba mu čestitati

ASTANA - Nijedna zemlja ne može biti u potpunosti sigurna sve dok zagovaratelji ljudskih prava ne dobiju svoja prava - riječi su kojima je svoj boravak u Kazahstanu započela američka državna tajnica Hillary Clinton . Ona je u Kazahstan došla na summit Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a njezine su riječi bile i najbolja kritika vlade u toj zemlji.

Domovina Borata

Ovu je godinu OESS-om, organizacijom čiji je raison d’etre zaštita ljudskih prava, predsjedavao Kazahstan. Iako je riječ o zemlji za koju je kod mnogih prva asocijacija Borat, izmišljeni lik komičara Sache Barona Cohena, ona je vrlo često bila na meti OESS-a zbog nepoštivanja ljudskih prava.

Kad je pak o ljudskim pravima riječ, ona se u toj zemlji primjenjuju na sve članove obitelji i suradnike predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Nazarbajev je na vlasti od raspada Sovjetskog Saveza i smatra da je to u redu.

Tko je najbolji?

Jasno, da bi mogao na “izborima” (upravo je OESS sa svakih izbora izvijestio da nisu u potupnosti skladu sa standardima moderne demokracije te tražio poboljšanja kojih još uvijek nema) dobiti i treći mandat, mijenjan je Ustav. Ove je pak godine parlament odlučio napraviti novi demokratski iskorak i proglasiti Nazarbajeva “vođom naroda” (Elbasi), što donosi imunitet od bilo kakve istrage njemu i članovima obitelji. A oni kontroliraju vlast, spremaju novac na sigurno u inozemstvo i ugodno žive. Da pak opozicija ne bi pravila probleme, na čelo joj je postavio kćer Darigu. Nju i priprema da ga naslijedi u pravoj maniri “demokratskih dinastija”.

Bez dnevnog reda

Koliko se od summita može očekivati najbolje govori izjava glavnog tajnika OESS-a Marca Perrina de Brichembauta koji je rekao da “nema preciznog dnevnog reda”, ali da će se u Astani razgovarati o “identifikaciji prijetnji i izazova u područjima nadležnosti OESS-a”. I dodao kako je “Kazahstan u summit uložio puno napora i na tome mu treba čestitati”. U Human Rights Watchu su puno otvoreniji: “Razočaravajući je paradoks u tome da je Kazahstan bio vrlo aktivan kao predsjedatelj, ali poduzeo vrlo malo ili ništa da poboljša stanje ljudskih prava na svom teritoriju”.

Hoće li OESS otići iz Hrvatske

Dok je Hillary Clinton pozivala na stvaranje okvira koji će omogućiti ostvarivanje konkretnih mjera za obranu svih dimenzija sigurnosti, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da je “ova organizacija počela gubiti potencijal. Moramo je vratiti na pravi put”. Jasno, iskoristio je prigodu da osudi Gruziju.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je misiju OESS-a da ostane neutralna. Inače, i u Hrvatskoj još postoji misija OESS-a iako smo već članica NATO-a i na kraju pregovora s EU. Može se očekivati da će hrvatsko izaslanstvo, koje vodi predsjednik Ivo Josipović, upozoriti na potrebu zatvaranja te misije.

No, diplomatima se baš i ne ide iz Hrvatske, recimo u Nagorno Karabah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:38