VELEPOSLANIK IZRAELA

‘Naš cilj je uništenje Hamasa... Ali na sjeveru je opasnija skupina, nekoliko puta snažnija od njih‘

‘Iran je na čelu osovine zla koja podržava sve terorističke organizacije na Bliskom istoku. Oni djeluju globalno. Svi bi trebali biti na oprezu, uključujući Hrvatsku‘

Gary Koren

 Željko Puhovski/Cropix

U središnjem Dnevniku HRT-a, gostovao je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, Gary Koren. Otkrio je posljednje informacije s terena na sjeveru Izraela gdje je došlo do okršaja na granici s Libanonom. Ustvrdio je kako je glavni prioritet njegove države, "uništiti Hamas, operacijski, administrativno i vojno".

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, Gary Koren, gostovanje je otvorio otkrivanjem najnovijih informacija s terena.

- Situacija na terenu se kontinuirano mijenja. Ovoga jutra započeli smo s najvećim prioritetom, a to je operacija s izraelske strane granice. Još uvijek ima terorista na izraelskoj strani granice, rekao je.

Dodao je kako je na "sjevernoj granici" prisutan Hezbolah te da je došlo do probijanja izraelskih linija.

- Na sjevernoj granici gdje operira Hezbolah, doživjeli smo penetraciju terorista. Možete pitati opet za nekoliko sati i dao bih vam drugačiji odgovor, naglasio je.

Istaknuo je glavne ciljeve koje izraelska vojska želi ostvariti.

- Glavni zadatak je potpuno uništiti Hamas: operacijski, administrativno i vojno, ustvrdio je.

‘Još uvijek smo u dubokoj boli‘

Na pitanje o tome koliko je moguće da je Hamas iskoristio unutarnje probleme Izraela za ovaj napad, Koren je odgovorio kako je to "teško pitanje".

- U ovom trenutku, to je jedno teško pitanje, no mi ćemo se njime baviti nakon rata, rekao je.

Ustvrdio je kako je zemlja u "dubokoj boli" te oktkrio kako je do sada poginulo više od 800, a ranjeno više od 2000 ljudi.

- Neću dramatizirati, još uvijek smo u dubokoj boli, izgubili smo 800 ljudi, imamo više od 2000 žrtava. Je li Hamas iskoristio naše unutarnje probleme, to je nešto o čemu mogu govoriti analitičari. Ja mogu govoriti o tome, ali ne sada, zaključio je.

‘Nemamo izbora nego pobijediti u ratu‘

Koren je istaknuo kako u ovom ratu Izrael nema druge alternative osim pobjede. Dodao je kako je Izrael "uvijek pazio" na ono što će reći UN, ali i da je "sada stvarno dosta".

- Kao prvo, moram nešto pojasniti, mi nemamo izbora nego pobijediti u ovom ratu. Mnogo puta smo se borili s Hamasom. Uvijek smo pazili na ono što će reći međunarodna zajednica. Imali smo mnogo primirja, oni su dobili mnogo prilika, ali sada je stvarno bilo dosta.

Dodao je kako bi uključenje Hezbolaha u sukob moglo bitno otežati situaciju budući da se radi o "mnogo jačoj skupini".

- Kontekst može postati teži ako se uključi i Hezbolah, to je mnogo jača teroristička organizacija i ima mnogo veće vojne sposobnosti, otkrio je.

Veleposlanik je iskoristio priliku da se zahvali SAD-u, kako je rekao, "najvećem strateškom partneru".

- Zahvaljujemo se našim američkim prijateljima koji su najveći izraelski strateški partner. Predsjednik Biden je dao izjavu koja odvraća od takve aktivnosti (napada), kazao je.

‘Iran je na čelu osovine zla‘

Na pitanje o tome kakve bi mogle biti daljnje reakcije iz svijeta, Koren je odgovor usmjerio prema Iranu, za kojega je ocijenio da je "na čelu osovine zla".

- Spojit ću vaše pitanje s glavnim akterom koji stoji iza Hamasa, a to je Iran. Iran je na čelu glave, hobotnice, tj., osovine zla koja podržava sve terorističke organizacije na Bliskom istoku, rekao je.

Ovakav razvoj događaja je povezao s mogućim dogovorom i približavanjem Izraela i Saudijske Arabije.

- Iran je itekako želio blokirati ili presresti bilo kakvu vrstu približavanja Izraela i drugih arapskih zemalja. Govorili smo da uz američku pomoć možemo doći do razumijevanja sa Saudijskom Arabijom koja je velika i važna zemlja, ustvrdio je.

Koren je odbacio moguće mirovne pregovore te je ustvrdio kako Izrael "prvo treba pobijediti u ratu".

- Bit ću veoma kratak. Treba prvo pobijediti u ovom ratu koji je započet preko Izraela. S kime da razgovaramo o miru. Hamas nije zainteresiran za takvu vrstu mira. Oni žele uništenje i izbrisati Izrael. Kako da s njima razgovaramo o miru? To je prvo pitanje za njih, zaključio je.

‘To nije tek hrpa militanata‘

Veleposlanik je istaknuo da "to nije tek hrpa militanata s kalašnjikovima, nego relativno moćna vojska koju Iran podupire već gotovo desetljeće financijski i oružjem".

- Iran opskrbljuje oružjem i novcem šijitske milicije u Iraku, Hutije u Jemenu, Hezbollah u Libanonu, Hamas, Islamski džihad, palestinske i sunitske terorističke organizacije kako bi odrađivali "prljavi posao" za Teheran, ističe Koren.

Veleposlanik je dodao da Iran "djeluje globalno" i operira i po Europi i Sjedinjenim Državama.

- Svi bi trebali biti na oprezu, uključujući Hrvatsku, rekao je Koren.

‘Misija Izraela - istrijebiti ubojice‘

Izrael je na Hamasovu ofenzivu uzvratio žestokim napadima, a žrtve rastu i s jedne i s druge strane.

U Pojasu Gaze, površine 360 četvornih kilometara, nalazi se oko dva milijuna ljudi, uglavnom Palestinaca.

- Hoće li biti nehumano zaustaviti opskrbu vodom i električnom energijom? Možda, no kakav izbor imamo?, govori izraelski veleposlanik.

U međuvremenu je izraelski ministar obrane Yoav Gallant objavio da se nameće potpuna blokada Pojasu Gaze i da nema struje, vode i plina.

Koren je rekao da Izrael "ne želi kazniti civilno stanovništvo", ali je napomenuo da su stanovnici izabrali Hamas na prvim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine.

- Nažalost, sami su si to napravili, dodao je veleposlanik.

Veleposlanik je rekao da "postoji velika bojazan" i o potencijalnoj umiješanosti Hezbollaha na sjeveru, na granici s Libanonom.

Sjeverna fronta nam je možda i najizazovnija jer je Hezbollah nekoliko puta snažniji od Hamasa, ima sofisticiranije oružje na razini europskih vojski, govorim o preciznim projektilima, rekao je Koren za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:17