INDIJSKI IZBORI 2024.

Narendra Modi proglasio pobjedu, opozicija i partneri: ‘Ne tako brzo, pregovori počinju‘

Indijski premijer vodio je zapaljivu kampanju, s izrazito nacionalističkim narativom, ali Indijce, pokazalo se, više brinu radna mjesta

Narendra Modi

 Arun Sankar/AFP

Trebao je to biti veliki trijumf Narendre Modija, koji čvrstom rukom vodi najmnogoljudniju zemlju svijeta. No kad su počeli curiti prvi rezultati parlamentarnih izbora u Indiji, dogodilo se poprilično iznenađenje.

Indijska opozicija, koja je prethodnih godina slovila kao slaba i umrtvljena, ostvarila je odlične rezultate, neočekivano se probijajući čak u nekim konzervativnim utvrdama. Prema projekcijama temeljenima na prvim prebrojenim glasovima, Modijev BJP trebao je osvojiti 244 zastupnika, a za samostalnu većinu u parlamentu potrebno je 242 zastupnička mjesta. BJP se, bez obzira na konačne brojke, potvrdio kao najjača pojedinačna stranka u zemlji, a Modiju, dvostrukom premijeru, smiješio se povijesni treći mandat. Međutim, rezultat je daleko od onoga kojem se Modi nadao i koji je očekivao.

image

Pristaše indijskog premijera Narendre Modija u Bengaluruu

Idrees Mohammed/AFP

Naime, na izborima 2019. BJP je imao čak 303 zastupnika. Njegova desna koalicija Nacionalni demokratski savez (NDA) imala je tada čak 353 (od ukupno 543) zastupnička mjesta. NDA bi sad mogao spasti na 300 zastupnika, Modijev BJP koprcao se da prijeđe prag za većinu. Udarac je teži kad se zna da je Modi ciljao na 400 zastupničkih mjesta i dvotrećinsku većinu, koja bi mu osigurala da progura neke osjetljive reforme vezane za radnička prava i akviziciju zemljišta. Na znatno slabije rezultate od očekivanih burze su reagirale padom od sedam posto.

"Tržište ne želi parlament u kojem vladajuća stranka nema većinu ili u kojem postoji koalicijska vlada koja odugovlači s donošenjem odluka", komentirao je za Al Jazeeru Siddhartha Khemka iz indijske konzultantske firme Motilal Oswal.

Oporbena koalicija pod akronimom INDIA nadala se pobjedi u najmanje 220 izbornih jedinica. Indijski nacionalni kongres, vodeći koalicijski partner, bio je prvi u više od 90 izbornih jedinica nakon polovice prebrojanih glasova. Šef stranke Rahul Gandhi sin je bivšeg premijera Rajiva te unuk legendarne indijske političarke Indire Gandhi. Prije pet godina njegova stranka u parlamentu je imala tek 52 zastupnika.

Prema Gandhijevu glasnogovorniku Salmanu Sozu, riječ je o golemoj stvari ne samo za opoziciju, nego i Indiju.

"Vladajuća stranka imala je ogromnu novčanu prednost. Imala je i većinu mainstream medija u zemlji. Usprkos svemu, čini se da je poruka ujedinjene opozicije naišla na snažan odjek kod birača", poručio je Soz.

Koalicija INDIA okuplja dvadesetak manjih regionalnih i nacionalnih stranaka, a mnoge regionalne opcije ostvarile su izuzetno dobre rezultate u svojim jedinicama.

image

Rahul Gandhi, vođa Indijskog kongresa

AFP

Činjenica da su rezultati Modijeve konzervativne koalicije bili znatno ispod očekivanja tumačila se u prvom redu visokom inflacijom i porastom nezaposlenosti u zemlji. Dok je poslovna klima dobra, a Indija sve privlačnija ulagačima koji se žele odmaknuti od Kine, u nižim slojevima nema toliko optimizma. Modijeve ideološko-teističke poruke, u kojima je igrao na kartu velikohinduista, nisu bile dovoljno opipljive za birače kojima su važniji korupcija u vladajućoj stranci i životni standard.

Zanimljiv detalj je taj da je Modi izgubio i u Faizabadu, u kojem je nedavno otvorio impresivan Ramin hram na mjestu gdje je nekad bila džamija koju su sa zemljom sravnili hinduistički ekstremisti. Politički analitičari podsjetili su da će zbog takve poruke s birališta odahnuti i velika muslimanska zajednica u Indiji, koja čini 15 posto sveukupne populacije. Vjerski slogani nisu nadmašili ekonomsku zabrinutost građana, od kojih mnogi dugogodišnju vladavinu Modija vide kao nagrizenu korupcijom.

"Ovo pokazuje da je Modijev vrhunac iza njega", konstatirao je dio komentatora.

Cijeli proces izlaska na izbore odvijao se u uvjetima ekstremne vrućine koja je zahvatila dijelove Indije. Tamošnji mediji javili su da su posljednjeg izbornog dana 33 zaposlenika na biračkim mjestima od posljedica ekstremne vrućine preminula u samo jednoj saveznoj državi - Uttar Pradeshu. Oko podneva po lokalnom vremenu bilo je prebrojano blizu polovice glasova. Indija, organizacijski najkompliciranija demokracija svijeta, koristi elektroničko prebrojavanje glasova. I dok je glasanje u toj golemoj zemlji trajalo čak šest tjedana, rezultati prebrojavanja očekivali su se isti dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:34