LJETO MEGA OLUJA

NAKON IRME POJAVILA SE MARIA! U idućih 48 sati uragan će znatno ojačati, poznata i ruta kretanja: 'Prvi udar očekuje se već danas!'

 Jonathan Drake / REUTERS

Uragan prve kategorije, nazvan Maria, približava se otocima na istočnom dijelu Kariba, istim onima koje je prije nešto više od tjedan dana poharao uragan Irma, piše BBC.

U tri sata ujutro po londonskom vremenu vjetrovi Marie puhali su konstantnom brzinom od oko 140 km/h, ali očekuje se da će uragan znatno ojačati u sljedećih 48 sati i postati vrlo opasan kako se približava Karibima. Prvi udar očekuje se već danas, a centar oluje trenutno se nalazi 200 kilometara sjeveroistočno od Barbadosa.

Upozorenje zbog uragana izdano je na otocima Guadeloupe, Dominica, St Kitts i Nevis, Montserrat i Martinique, a očekuje se da bi moglo biti izdano i za Djevičanske otoke, St. Martin, St Barts, Anguillu... gotovo iste otoke preko kojih je prošla Irma.

Irma, najjači uragan ikad zabilježen iznad Atlantika, je na nekima od tih otoka uništila kompletnu infrastrukturu, uzela 37 ljudskih života i izazvala milijarde dolara štete.

Nacionalni centar za uragane iz Miamija u američkoj saveznoj državi Floridi upozorije da će Maria sa sobom donijeti oborine koje bi mogle izazvati "poplave i odrone zemlje opasne po život".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:22