SRUŠIO SE 1942. GODINE

Nakon 70 godina u Sahari našli oboreni RAF-ov avion. Pilot je preživio pad, ali je umro u pustinji

Radnici poljskog naftovoda prilikom svojih geoloških istraživanja u zabačenom dijelu zapadne Sahare u Egiptu sasvim su slučajno pronašli olupinu američkog ratnog aviona Curtiss P-40 Kittyhawk koji su u Drugom svjetskom ratu u Sjevernoj Africi koristile britanske zračne snage. Zbog suhog zraka avion je savršeno očuvan, a povjesničari avijacije koji su odmah obaviješteni o pronalasku zaključili su da je riječ o fenomenalnom otkriću. “Ono što bi za egiptologe značila netaknuta faraonska grobnica, to je za nas pronalazak ovog aviona, radi se o svojevrsnoj vremenskoj kapsuli”, kaže direktor Muzeja Kraljevskih zračnih snaga Ian Thirsk.

Pokušao se spasiti

Kako su sve oznake i serijski brojevi aviona izvanredno očuvani, u arhivu se odmah saznalo tko je upravljao njime i kada je nestao. Prema dobivenim podacima, Kittyhawkom je upravljao letački narednik Denis Copping koji je u toba imao samo 24 godine. Njegova misija je bila da 28. lipnja 1942. s aerodroma blizu bojišnice preveze u pozadinu na popravak u borbama oštećeni avion. Izgleda da su nesretnom pilotu tijekom leta otkazali instrumenti, te je skrenuo u pustinju iz koje se više nije vratio. Prema onome što je nađeno na mjestu događaja, vidljivo je da je pilot uspio sletjeti u pustinju kada je ostao bez benzina. Čini se da je uspio sletjeti neozlijeđen s obzirom na to da je pokraj olupine aviona nađen padobran kojim si je Copping pokušao napraviti hlad. Iz aviona su izvučeni i radioprijemnik te baterije uz pomuć kojih je pokušao stupiti u kontakt sa svojim snagama. Po pojedenim konzervama i opušcima čini se da je pokraj aviona više dana čekao pomoć. Na njegovu nesreću, upravo je tih dana Generalfeldmarschall Erwin Rommel pokrenuo novu ofenzivu svog Afričkog korpusa i razbio britanske snage na egipatskoj granici. Cijela je fronta bila u rasulu, a Britanci koji su se bezglavo povlačili zaboravili su na Coppinga koji je čekao spas u pustinji.

Kada je uvidio da mu nikakva pomoć neće stići, pilot je sam odlučio okušati sreću te je pješice krenuo prema mogućem spasu.

No, do prvog naseljenog mjesta bilo je više od 300 kilometara, tako da je letački narednik vrlo vjerojatno dehidriran preminuo u pusti-nji. Nije imao sreće da naleti na britanske, njemačke ili talijanske snage koje su se vrzmale onuda.

Potraga za tijelom

O pronalasku aviona odmah je obaviještena njegova rodbina u Engleskoj.

Coppingov nećak William Pryor-Bennett rekao je da mu je majka često pričala o svom nestalom bratu. Obično su oko Božića svi maštali o toma da je negdje živ i da će se nenadano vratiti kući.

Prema pričama, Copping je bio miran mladić i sve je iznenadila njegova odluka da se priključi Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu. “Nažalost, pronalaskom tog aviona sva su naša nadsanja raspršena”, kaže William koji bi jedino želio da se pronađe tijelo njegova strica kako bi napokon mogao biti pokopan u obiteljskoj grobnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:35