IZGUBIO MU SE TRAG

Najprije je netragom nestao jedan od vodećih bankara, a sada je otkriven misteriozni dokument: ‘Isplaćeno je 11 milijuna dolara‘

Kineska banka otkrila je da je primila golemi račun povezan s nestankom svoje bankarske zvijezde

Bao Fan

 Liu Zhuoqun/Imaginechina Via Afp

Kineska investicijska banka poznata po sklapanju nekih od najvećih poslova u tehnološkom sektoru u zemlji tijekom svog procvata, otkrila je da je primila golemi račun od 78 milijuna juana (11 milijuna dolara) povezan s nestankom svoje bankarske zvijezde, izvršnog direktora Bao Fana.

Zahtjev za isplatu od strane nenavedenih kineskih organa vlasti dodatno produbljuje misterij oko toga gdje se nalazi Bao, koji je 2005. u Pekingu osnovao butique investicijsku banku (investicijska banka koja je specijalizirana za barem jedan aspekt investicijskog bankarstva, općenito za korporativne financije, op.a.) China Renaissance i učinio je jednom od vodećih sklapatelja ugovora za kineske tehnološke tvrtke.

Bao je pomogao pri spajanju dviju vodećih službi za dostavu hrane u zemlji 2015. godine, Meituan i Dianping. Danas je njihova platforma ‘super app‘ sveprisutna u Kini.

Posve nejasne okolnosti Baova nestanka izazvale su potrese u kineskom sektoru financijskih usluga i tehnologije, dodatno narušavajući poslovno povjerenje u okolnostima izrazitog gospodarskog usporavanja, prenosi CNN.

Baoov nestanak uslijedio je nakon više sličnih slučajeva drugih uglednih poslovnih čelnika u Kini, gdje nije neuobičajeno da direktori iznenada nestanu uz malo objašnjenja. U veljači pošle godine China Renaissance prijavila je njegov nestanak tijekom šire akcije borbe protiv korupcije. Godinu i pol kasnije, protiv Baoa nisu podignute službene optužbe ni optužnice.

Ljetos je Economic Observer, državna financijska publikacija, izvijestila da je Bao od svog nestanka bio u pritvoru glavnog nadzornog tijela u zemlji za borbu protiv korupcije, Središnjeg povjerenstva za disciplinsku inspekciju. Rečeno je da je uključen u istragu vezanu sa sumnjama na podmićivanje poduzeća.

Misteriozni račun

U veljači je Bao službeno odstupio s mjesta predsjednika i izvršnog direktora investicijske banke iz "zdravstvenih razloga i kako bi više vremena posvetio svojim obiteljskim poslovima", navodi se u podnesku hongkonškoj burzi. "Grupa nije upućena i nema pouzdane informacije o statusu bilo koje istrage u kojoj sudjeluje gospodin Bao", priopćila je China Renaissance, koja je prošlog tjedna otkrila postojanje računa od 11 milijuna dolara.

Zapravo, banka raspolaže tako oskudnim informacijama o slučaju i s njime povezanim zahtjevom za plaćanjem, koji je zaprimljen u posljednja tri mjeseca 2023. da bi potom uslijedila isplata, da su se njihovi revizori mučili da shvate kako to zavesti u knjigama, izvijestio je u srijedu Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore, kako prenosi CNN. Na kraju je China Renaissance stavila ovu stavku pod "ostala potraživanja", što se općenito odnosi na sav nepodmiri novac koji tvrtka duguje nakon isporuke robe ili usluga kupcima.

Rečeno je da, iako bi kineske vlasti isplatu mogle smatrati "imovinom povezanom sa slučajem pod istragom", to ne implicira pravnu presudu ili novčanu kaznu. Odvjetnici banke ustvrdili su da bi iznos mogao biti "vraćen ili zaplijenjen", no također se može dogoditi da bude potrebno platiti još više.

Zbog misteriozne isplate sredstava, kineski revizor banke, Zhonghui Anda CPA, morao je izdati "mišljenje s rezervom" o godišnjim rezultatima za 2023. godinu, ukazujući da možda sadrži propuste ili moguće pogrešne izjave.

Njihov raniji revizor, Deloitte Touche Tohmatsu, jedna od tzv. velike četvorke globalnih računovodstvenih tvrtki, otkazao je suradnju u prosincu jer nisu uspjeli doći do Baoa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 06:36