TAJNOVITI EL MENCHO

Najopasnijeg meksičkog narkobosa lovi pola Amerike, a on u zabačenom seocetu sagradio - bolnicu!

Notorni narkobos ima bolest bubrega koju liječi u klinici, inače navodno dostupnoj i njegovim "zaposlenicima" i lokalcima
Potjernica za 'El Menchom' i meksička vojska
 Juan Carlos Williams/Eyepix/Profimedia/Afp

Najtraženiji meksički narkobos, El Mencho, navodno je u saveznoj državi Jalisco sagrdaio svoju privatnu bolnicu, piše Guardian.

El Mencho, čije je pravo ime Nemesio Oseguera Cervantes, je na čelu okrutnog kartela Jalisco New Generation čiji članovi već godinama pune stupce crne kronike brutalnim obračunima s konkurencijom, policijom i svima koji im se zamjere na ovaj ili onaj način.

Tako su prošlog mjeseca kada su u ranu zoru pokušali atentat na šefa policije Mexico Cityja, a u srpnju je pak procurio video El Menchove "privatne vojske" kako pod punom opremom i naoružanjem marširaju ulicama.

Ovog tjedna su pak počele kolati glasine da je notorni narkobos platio izgradnju privatne bolnice. Novine El Universal pišu da je izgrađena u selu El Alcíhuatl, oko 250 kilometara udaljenom od regionalnog centra države Jalisco, Guadalajare.

Najveći kriminalci iz Latinske Amerike poznati su po tome da uz sebe drže svitu liječnika kako bi izbjegli odlazak u bolnice u slučaju ranjavanja, ali čini se da su El Menchovi motivi za gradnju bolnice nešto drugačiji. Naime, 54-godišnji narkobos ima bolest bubrega koju liječi u klinici, inače navodno dostupnoj i njegovim "zaposlenicima" i lokalcima.

Selo u kojem je klinika izgrađena dio je općine Villa Purificación, čvrste El Menchove utvrde u kojoj ga je prije pet godina pokušavala uhvatiti i meksička vojska, što je završilo tako da je raketnim bacačem oboren vojni helikopter, a El Mencho je pobjegao.

U narednih pet godina njegov je kartel samo rastao, a El Mencho je dospio i na radar američkih vlasti koje su 2018. ponudile nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja ovog narkobosa. No, ove su godine dolijali njegovi potomci - sin mu je u veljači izručen u SAD zbog trgovanja drogom, a nekoliko dana kasnije u Washingtonu je uhapšena i El Menchova kćer. On je pak i dalje neuhvatljiv.

Istovremeno, meksičke vlasti su ga "promovirale" na poziciju prvog neprijatelja države, a kartel Jalisco New Generation kartel prozvale najjačom i najopasnijom kriminalnom organizacijom u Meksiku. Njihovi razgranati poslovi u međuvremenu su se od šverca enormnih količina droge proširile i na šverc oružja, goriva i ljudi.

Štoviše, kartel je pandemiju koronavirusa, koja je vrlo snažno pogodila Meksiko (više od 42.000 žrtava do sada) iskoristila za "agresivno širenje" u drugim meksičkim saveznim državama, poput Zacatecasa, Veracruza i Guanajuatoa.

Usprkos tome, o njihovom se šefu i dalje malo toga zna - vrlo je tajnovit i svojim kriminalnim carstvom upravlja iz sjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:35