MEGAPROJEKT

Milijardu dolara vrijedan impresivni div niče u srcu Egipta: ‘Bit ćemo jedinstveni u regiji, ovo još nitko nema!‘

Jedinstvena inovacija u toj regiji planira biti prvi neboder s nultom emisijom ugljika na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi

Nova administrativna prijestolnica Egipta

 Ahmed Gomaa/Xinhua Via Afp

Novi glavni grad Egipta, koji još nije dobio svoje ime, počeo se graditi prije osam godina, a vrijednost radova koji su započeli 2015. godine procjenjuje se na 50 milijardi dolara. Dobit će i novi neboder vrijedan milijardu dolara, a koji će pokretati čisti vodik, otkrila je saudijska tvrtka za nekretnine koja ga gradi.

Privremeni naziv grada glasi Novi administrativni glavni grad (NAC), a riječ je o samo jednom od nekoliko megaprojekata vlade predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija. Nova prijestolnica, smještena 60 kilometara jugoistočno od Kaira, osmišljena je kao rješenje za prenapučeni glavni grad države koja ima 111 milijuna stanovnika, dok sami Kairo broji oko 10 milijuna.

Tvrtka Magnom Properties gradi Forbes International Tower koji će imati 50 katova, a neboder će imati napredne sustave cyber sigurnosti, dva ultrabrza VIP dizala i heliodrom, navodi se u planovima izgradnje, prenosi Reuters.

Tvrtka bi uskoro trebala krenuti s izgradnjom ove impresivne građevine, a očekuje se da će biti dovršena do 2030.

"Želimo ponuditi stanarima, i našim kupcima i investitorima priliku da koriste naše objekte i pogodnosti u cijeloj regiji", rekao je Karim Dehmoum, izvršni direktor za projekte tvrtke, za Reuters. Plan im je izgraditi sestrinske zgrade u Dubaiju i Rijadu.

Ovo bi bila jedinstvena inovacija u toj regiji, s obzirom na to da planira biti prvi neboder s nultom emisijom ugljika na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Ujedno je i prva građevina službeno registrirana za nulti ugljični certifikat International Living Future Institutea (ILFI).

Solarni paneli bit će pričvršćeni na vanjsku stranu nebodera, a cilj će im biti proizvesti 25 posto električne energiju koju neboder troši. Ovo je samo još jedan od načina na koje se Egipat želi predstaviti kao središte zelene energije u regiji.

Impresivni neboder gradit će se u suradnji s francuskim umjetnikom Richardom Orlinksijem, s kojim je Magnom već ranije surađivao.

NAC je jedan od el-Sisijevih megaprojekata čiji je cilj razvoj gospodarstva zemlje. Prostirat će se na 700 kvadratnih metara i očekuje se da će u konačnici postati dom za oko 6,5 milijuna ljudi. Kritičari su pak izrazili zabrinutost zbog troškova projekta, čiji se razvoj procjenjuje na 60 milijardi dolara, a zemlja se suočava s razdobljem ekonomske krize, prenosi Newsweek. Također kažu da novi glavni grad nije u skladu s načinom života i prihodima običnih Egipćana. Cijena od milijardu dolara za jedan neboder i luksuzni dizajn nisu uobičajeni za Egipat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 12:54