STAVILI NA TELEGRAM

Mediji prenose status ukrajinskih partizana, Putinov najdraži projekt u pogibelji? ‘Gotovo je, broji zadnje dane...‘

Most je, kako se tvrdi, pretrpio teška strukturna oštećenja u ukrajinskim napadima

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/sputnik/profimedia/Aleksey Nikolskyi/sputnik/profimedia

Kerčkom - ili Krimskom - mostu, strateški vitalnoj strukturi koju Rusija koristi kao vezu s okupiranim ukrajinskim poluotokom Krimom, potrebni su hitni popravci i ne može preživjeti strukturna oštećenja, tvrdi jedna proukrajinska skupina sa sjedištem na Krimu.

"Kerčki most broji svoje posljednje dane", ustvrdila je u nedjelju na Telegram kanalu oružana partizanska skupina Ateš, koju čine Ukrajinci i krimski Tatari Ukrajinaca i krimskih Tatara.

image

Napad na Krimski most

Afp/

Most, koji je 2018. godine - četiri godine nakon okupacije - otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin, služi kao ključna ruta za opskrbu ruskih snaga i krucijalan je za održavanje vojnih ofenziva Kremlja u južnoj Ukrajini.

‘Strukturni elementi degradiraju zbog napada‘

Ukrajina je izvršila udar na taj 19 kilometara cestovni i željeznički most u listopadu 2022. te ponovno u srpnju 2023. godine. Kijev je obećao i buduće udare na strukturu, dok nastoji ponovno vratiti poluotok pod svoju kontrolu.

Rusija je od tada pokušala utvrditi most podvodnim konstrukcijama. Nedavna izvješća ukazuju na to da je Moskva također prerasporedila sustave protuzračne obrane kako bi zaštitila most od ukrajinskih napada.

image

Napad na Krimski most

Security Camera/Anadolu Agency Via Afp

"Kao rezultat pretrpljene štete, strukturni elementi mosta degradiraju, što dovodi do raspadanja njegovih dijelova", tvrdi partizanska skupina. "Odnos prema njegovom stanju postaje sve više zanemarujući, nitko mu više ne pridaje dužnu pažnju", dodali su, kako prenosi Newsweek.

U Atešu također tvrde da se broj sustava protuzračne obrane na okupiranom Krimu smanjuje, "što most čini još ranjivijim". Dakako, ove se tvrdnje, napominju u Newsweeku, ne mogu neovisno potvrditi.

U srpnju je partizanska skupina ustvrdila da je Rusija počela preraspoređivati ​​svoju protuzračnu obranu kako bi zaštitila Kerčki most. Moskva "aktivno premješta preživjela postrojenja protuzračne obrane, zrakoplove, radare i sve vojne objekte iz zapadnog dijela Krima", rekli su tada.

Crimean Wind, proukrajinski Telegram kanal, također je 28. kolovoza odvojeno objavio da je Rusija rasporedila jedan od svojih sustava protuzračne obrane Pancir-S1 za obranu mosta. Objavljene su i satelitske snimke sustava protuzračne obrane.

image

Pogled na Krimski most

Stringer/Afp

"Rusija je postavila protuzračni raketni sustav Pancir-S1 točno na Kerčki most. Vidljiv je na satelitskim snimkama najmanje mjesec dana", izvijestio je Crimean Wind, no ni njihove tvrdnje, kao ni snimke, nije moguće neovisno provjeriti.

Oštećena željeznica

Ruski samohodni protuzračni topovski i raketni sustav Pancir-S1 dizajniran je za korištenje protiv zrakoplova, krstarećih projektila, precizno navođenog streljiva i za potporu drugim jedinicama protuzračne obrane protiv većih napada. Vjeruje se da jedan sustav vrijedi oko 15 milijuna dolara.

U posljednjem ukrajinskom napadu na most u srpnju prošle godine, oštećena je njegova željeznica, otkrile su satelitske fotografije do kojih je došao Newsweek, dok su Rusi tada tvrdili da je napad utjecao samo na kolnik na rasponima konstrukcije.

Glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) rekao je u travnju da je novi napad na most "neizbježan".

Newsweek je u kolovozu prenio da kod Krimskog mosta niče struktura koja izgleda kao paralelni most. Kako je rečeno, satelitske snimke su pokazale da se usporedo s prvim mostom gradi i paralelni most.

Jedan Telegram kanal, čiji je autor blizak Krimu, izvijestio je da je svrha novog mosta zasad nepoznata, ali se sugerira da Rusija želi pojačati zaštitu Krimskog mosta zbog potencijalnih ukrajinskih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 07:59