‘ODVRAĆANJE SRBIJE‘

Macron stiže u Beograd i s Vučićem potpisuje ugovor za 12 Rafalea, evo što kažu stručnjaci i svjetske agencije

Posao s Francuskom trebao bi odvratiti Srbiju od ovisnosti o ruskom oružju i pojačati vezanost zemlje za EU

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

 Ludovic Marin/Afp

Potpisivanje ugovora o kupnji 12 francuskih borbenih zrakoplova Rafale glavni je razlog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Srbiji, tumače svjetske novinske agencije. U manje od pet mjeseci nakon što je u Parizu ugostio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Macron se odlučio za dvodnevni posjet Srbiji tijekom kojeg je planiran posjet Beogradu i Novom Sadu.

Uoči odlaska u petak Macron bi, prema najavi RTS-a, trebao otvoriti ploču povodom završetka višegodišnjih radova na modernizaciji beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", koji u koncesiji drži francuska tvrtka Vinci. Francuske tvrtke spremaju se izgraditi novu stanicu metroa u Beogradu i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, prenosi AFP.

Nakon što je u travnju izjavio da je budućnost Srbije u Europskoj uniji i nigdje drugdje, francuski predsjednik Emmanuel Macron nastavlja ofenzivu šarma prema zapadnom Balkanu, tumači Euronews. Nabavom Rafala Srbija bi se trebala odmaknuti od Rusije. Beograd je ove godine povećao vojnu potrošnju, Srbija se u obnovi svog arsenala okreće prema Francuskoj, tumači za Euronews dr. Sophie Gueudet, stručnjakinja za zapadni Balkan na talijanskom sveučilištu Scuola Superiore Sant‘Anna u Pisi.

Prodaja aviona vrijednih tri milijarde eura Macronov je pokušaj da učvrsti bilateralne odnose i odvrati Srbiju od ovisnosti o ruskom oružju, tumači Euronews. Vraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bliže orbiti EU moglo bi se smatrati Macronovim pametnim diplomatskim potezom, ocjenjuje dr. Sophie Gueudet. No Florian Bieber, profesor povijesti i politike jugoistočne Europe na Sveučilištu u Grazu, upozorava kako Srbija posljednjih nekoliko godina njeguje dobre veze i s Rusijom i Kinom.

image

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

Ludovic Marin/Afp

Kina je uložila milijarde u Srbiju, posebno u rudarstvo i industriju. Srbija je i dalje najbliži saveznik Rusije na zapadnom Balkanu, analizira Euronews: zbog čvrste energetske suradnje, protivljenja neovisnosti Kosova i pravoslavne vjere.

Svaki put kad se aktualizira partnerstvo s EU Beograd također uspije izbalansirati odnos s Kinom i Rusijom: Srbija nikada neće staviti sva jaja u jednu košaru, kaže Strahinja Subotić, viši istraživač Centra za europsku politiku u Beogradu. "Sve dok Srbija bude energetski ovisna o Rusiji, a Kosovo ovisi o Rusiji, Kremlj će imati utjecaj", rekao je Subotić za Euronews.

Druga velika tema je ulazak Srbije u EU, koji uvelike ovisi o normalizaciji odnosa s Kosovom. Najviše zbog toga je zemlja u statusu kandidata od 2012. Beograd ne priznaje suverenitet Kosova, brojni pokušaji smirivanja i dijaloga pod vodstvom Bruxellesa propali su posljednjih godina. Čini se da je Macron tu na strani Srbije, navodi Euronews. Francuska je početkom kolovoza osudila "množenje jednostranih akcija kosovskih vlasti", koje "ugrožavaju napore za normalizaciju".

Tanja Miščević, srbijanska ministrica europskih poslova, kaže da se Francuska konačno zainteresirala za tu temu, nakon dugog otezanja i odbijanja razgovora o proširenju EU. No upitna je Vučićeva spremnost da stvarno nastavi s integracijom u EU. Florian Bieber zato francusku ofenzivu vidi više kao pokušaj približavanja Srbije EU kroz ekonomsku suradnju.

U godišnjem izvješću Europske komisije o napretku Srbije navodi se da je Beograd postigao određeni napredak u pravosuđu, ograničeni napredak postignut je u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u slobodi izražavanja. Vučić bi volio biti dio EU, ali samo ako se bude mogao ponašati kao Viktor Orbán, kaže Subotić.

Vučić vjeruje da će kupnjom Rafalea, koji su veoma skup proizvod francuske vojne industrije, kupiti naklonost i političku zaštitu predsjednika Macrona, rekao je za AFP analitičar Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za sigurnosnu politiku. Predsjednik Srbije dodvorava se EU: Vučić je tako priznao da je Srbija zapadnim zemljama prodala streljivo vrijedno stotine milijuna eura koje je vjerojatno isporučeno Ukrajini, navodi AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:21