ZVONO ZA UZBUNU

‘Ma kakva nuklearna elektrana, to vam znači da će se ruski špijuni sada slobodno šetati po Europi!‘

Mađarski premijer Viktor Orbán sada je razbjesnio i šefa europskih pučana Manfreda Webera

Manfred Weber i Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Nakon što je Mađarska u srpnju objavila da državljani osam zemalja, među kojima su i Rusija i Bjelorusija, neće morati proći sigurnosnu provjeru te ispuniti nekolicinu drugih uvjeta kako bi dobili vize, predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber ustvrdio je da sada špijuni lakše ulaziti u Europu te da europski lider trebaju poduzeti kontramjere.

Weber je dodao će ta odluka Budimpešte "neprovjerenim" Rusima omogućiti da se slobodno šeću Europskom unijom te ona predstavlja prijetnju za sigurnost Unije. Predsjednik Pučana zatražio je od predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da to pitanje otvori na sljedećem sastanku europskih lidera koji bi se trebao održati u listopadu, piše Financial Times.

Budimpešta je rekla da će većina tih osoba, koje će moći lakše u Mađarsku, graditi nuklearnu elektranu koja će se oslanjati na rusku tehnologiju. Weber je, međutim, rekao da je potreba za novim imigracijskim sustavom u Mađarskoj dvojbena. Nijemac je upozorio da bi špijuni taj novi sustav mogli iskoristiti kako bi ušli u Mađarsku i tamo boravili bez mnogo nadzora.

"Ta bi politika Rusima mogla olakšati kretanje po schengenskom prostoru i zaobilaženje restrikcija koje se nalaze u europskim zakonima", ustvrdio je Weber u pismu Charlesu Michelu koje je vidio Financial Times. Weber je od europskih lidera zatražio da poduzmu "najstrože mjere" kako bi zaštitili integritet Schengena, smanjili prijetnju za sigurnost Unije te onemogućili slične inicijative u drugim europskim zemljama.

Mađarski premijer Viktor Orbán naljutio je europske lidere kada je ranije u srpnju posjetio Moskvu i sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbán je prije toga svratio u Kijev i sastao se ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a sve, tobože, kako bi pokušao organizirati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. Premda Mađarska trenutno predsjeda Europskom unijom, drugi su čelnici Unije odmah rekli da Orbán na tim putovanjima nije govorio u ime EU-a, a mnogi su europski ministri vanjskih poslova nakon toga otkazali sastanke koji su se trebali održati u Budimpešti.

image

Viktor Orbán i Vladimir Putin

Alexander NEMENOV/AFP

Članice Europske unije mogu samostalno odlučivati o tome kome će izdavati radne dozvole i kome će omogućiti da uđe na njihov teritorij. Državljani zemalja izvan EU-a koji imaju odgovarajuću vizu u pravilu se mogu slobodno kretati Schengenskim prostorom. Nakon što je Rusija krajem veljače 2022. napala Ukrajinu, Rusima nije zabranjen ulaz u Europsku uniju, međutim stotine ruskih državljana koji su povezani s Kremljom ne mogu ući u Uniju. Uz to, ruske zrakoplovne tvrtke ne mogu poslovati na teritoriju EU-a.

Glasnogovornica predsjednika Europskog vijeća rekla je da o pismu ne može govoriti dok ono u njegov ured ne dođe. Glasnogovornik Vlade Republike Mađarske zasad nije komentirao Weberovo pismo.

Mađarska politička stranka Fidesz, na čijem je Orbán čelu već više od 20 godina, nekoć je bila članica Europske pučke stranke. Izbačena je nakon što su se 2021. pojavile ozbiljne naznake da je Orbán Mađarsku pretvorio u autokratsku zemlju. Fidesz se u međuvremenu pridružio krajnje desnom klubu zastupnika u Europskom parlamentu.

Orbánovi proruski i proputinovski stavovi narušili su odnose Budimpešte i Varšave, nekoć bliskih saveznica. Mađarski je premijer ustvrdio da je Poljska "indirektno" kupila rusku naftu te je optužio za licemjerstvo. Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Władysław Teofil Bartoszewski odbacio je tu tvrdnju. "Ne znam zašto Mađarska želi biti članica organizacija koje toliko ne voli i koje se prema njoj, navodno, odnose na loš način. Zašto Orbán ne osnuje savez s Putinom i drugim sličnim autokratima?", rekao je Bartoszewski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 10:57