NIZOZEMSKA POLICIJA NA TRAGU

Lopovi iz Kunsthala prijetit će uništavanjem umjetnina i tražiti otkupninu

 AP

Brojni posjetitelji izložbe otvorene u Umjetničkoj galeriji u Rotterdamu jučer su se morali gurati s novinarima kako bi vidjeli preostale 143 slike vrhunskih majstora koje su izložene u povodu 20. godišnjice Kunsthala u Rotterdamu. No, na sedam su mjesta mogli vidjeti samo rupe u zidovima, jer kolekciji nedostaje sedam vrijednih slika, među kojima i Picassa i Moneta, koje su ukradene dan ranije iz muzeja.

Obljetnica galerije

Velika istraga nizozemske policije vodi se kako bi se ušlo u trag lopovima koji su prekjučer počinili jednu od najvećih i najspektakularnijih pljački umjetnina u povijesti. Slike vrijedne vjerojatno više od sto milijuna eura pokradene su iz Kunsthala (umjetničke dvorane) u Rotterdamu. Policija je došla za manje od pet minuta nakon što se upalio alarm, no to nije bilo dovoljno brzo.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare nizozemska je policija potvrdila da već ima 15 dojava za koje još uvijek nije sigurna jesu li vjerodostojne ili ne. - Kako god bilo, vrijedi slijediti te tragove i istraživati - rekao je glasnogovornik Europske komisije. Niozozemska je televizija u posebnoj TV emisiji pozvala građane koji imaju neke informacije da dojave policiji kako bi pomogli da se slike pronađu.

Lopovi su sa zidova ove galerije, koja nema svoju stalnu kolekciju nego je skupljala najvrednije umjetnine za ovu izložbu, iznijeli sedam vrhunskih djela svjetskih majstora.

Iako na početku policija nije htjela identificirati slike koje su ukradene, kasnije su potvrdili da su ukradene slike Pabla Picassa “Glava harlekina”, Henrija Matissa “Djevojka koja čita u bijelom i žutom”, Claudea Moneta “Most Waterloo” i “Most Charing Cross”, zatim “Djevojka ispred otvorenog prozora” Paula Gauguina, “Autoportret” Meijera de Haana i “Žena zatvorenih očiju” Luciana Freuda.

Birali su slike

Ove ukradene slike bile su dio kolekcije Triton fondacije, među 150 slika koje su prvi put u cijelosti zajedno izložene u povodu 20. godišnjice postojanja muzeja.

Nizozemska televizija, kao i svi nizozemski mediji, daju veliku pozornost ovoj pljački. Navodi se da je teško uopće procijeniti vrijednost ukradenih slika, ali su često, valjda kako bi i obeshrabrili lopove, intervjuirali razne eksperte koji s velikom dozom samouvjerenosti procjenjuju da “neće biti moguće lopovima prodati slike kada svi znaju da su ukradene i tržište za to više ne postoji, kao nekada”.

Oni pak upozoravaju da bi se moglo dogoditi da lopovi unište ili oštete slike ili da će ucjenjivati muzej ili vlasnike slika. Portal Dutch News, pozivajući se na procjene stručnjaka, piše da je vrijednost ukradenih slika između 50 i 100 milijuna eura, ali također procjenjuje da će ih biti gotovo nemoguće prodati. No ima i onih koji misle drugačije i vrijednost umjetnina na crnom tržištu procjenjuju na znatno više od 100 milijuna eura.

Ovo je najveća takva pljačka u Nizozemskoj od 1991. godine, kada je iz Van Goghova muzeja u Amsterdamu ukradeno 20 slika.

Nizozemska je policija objavila da se krađa dogodila oko 3 sata ujutro i da su lopovi pobjegli prije nego što je policija nakon alarma došla na mjesto događaja. Policija i dalje razgovara s raznim svjedocima, a analiziraju se i snimke javnih kamera koje su postavljene oko muzeja koji se nalazi blizu parka, gdje se ljudi obično ne šeću noću.

Muzej nije čuvan

U izvještavanju nizozemskih medija zanimljiv je podatak da oko muzeja uopće nije bilo čuvara tijekom krađe, a vlasnici izložbe i organizatori bili su sigurni da će najsuvremenija oprema za čuvanje prostora biti sasvim dovoljna kako bi se spriječila moguća krađa. Policija istražuje radi li se i o sigurnosnom propustu.

Direktorica Kunsthala Emily Ansenk rekla je novinarima kako vjeruje da ova pljačka neće ugroziti reputaciju galerije. Iako je muzej jučer ponovno otvoren broj novinara bio je znatno veći od broja posjetitelja. Po forumima ima i ironičnih komentara čitatelja, među kojima i takvih koji kažu da će ova pljačka učiniti galeriju još popularnijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 14:17