MINISTROV INTERVJU

Lavrov srpske novinare uvjeravao da su Putinovi suradnici ‘živi i zdravi‘: ‘Sastanak njega i Zelenskog bio bi kontraproduktivan‘

‘Glasine o lošem zdravlju predsjednika Putina i navodnom nestanku ministra obrane Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe‘

Sergej Lavrov 

 Kirill KUDRYAVTSEV/POOL/AFP

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u razgovoru s četiri srpska medija, uključujući i RTS, rekao je kako bi sastanak Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog bio - kontraproduktivan.

"Sastati se i samo razmijeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno", izjavio je pa podsjetio kako se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju u utorak u Istanbulu, prenosi RTS.

"Mi smo zainteresirani za postizanje rezultata, prije svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost šutjela i nijednom nije kritizirala bombardiranje civilne strukture i pogibiju tisuća civila", rekao je Lavrov.

Na pitanje bi li Beograd bio dobro mjesto za pregovore, naveo je kako prijestolnica Srbije sa svojm statusom, kao grad i točka gledišta, u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim razinama.

"Radi se ipak o tome da mjesto pregovora treba biti prihvatljivo za obje strane. Imali smo pregovore u Bjelorusiji, zatim je bilo nekoliko videokonferencija. Sad je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To odražava geografsku točku gdje su se podudarile mogućnosti obje zemlje. Mada smo spremni razmotriti i druge lokacije, uključujući Beograd", naveo je šef diplomacije Ruske Federacije.

Cilj sankcija je obuzdavanje Rusije na strateškom planu

Ministar vanjskih poslova Rusije rekao je kako Moskva primjećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocjenjuje da je cilj tih sankcija "obuzdati Rusiju na strateškom planu".

"Vidimo da se vrši pritisak u okviru antiruske kampanje koji zapadni političari nazivaju totalnim ratom protiv Rusije. To nije počelo sad, to nema ništa zajedničko s ekonomskim vrijednostima, to je u cilju nastavka pritiska na Rusiju", izjavio je Lavrov.

Ističe kako su sad sankcije proširene na sve sfere - ekonomske, kulturne i humanitarne djelatnosti te dodaje kako je o tome javno govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kad je, naglašava, zaključio da će se Srbija voditi svojim interesima.

Lavrov kaže da i u EU ima zemalja koje imaju isti stav kao Srbija i navodi u tom smislu Mađarsku.

Što se tiče sankcija, kako kaže, Zapad će uvijek naći povod jer je cilj obuzdati Rusiju na strateškom planu.

"Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno potiču", kaže Lavrov.

Kako dodaje, Bruxelles pokušava sve podčiniti sebi, sve zemlje, sve norme koncentrirati u sjedištu EU i oduzeti zemljama članicama veliki broj koraka koje mogu poduzimati samostalno.

"SAD-u i EU odgovara ta agresivna antiruska linija. Vidimo pokušaj na Balkanu i u drugim regijama svijeta da SAD nametnu svoju hegemoniju. Nije toliko veliki broj zemalja na europskom kontinentu koji mogu sebe smatrati suverenima i samostalnima. Oni koji se ne žele zbog svojih nacionalnih interesa priključiti sankcijama imaju puno pravo nazivati se samostalnom državom bez obzira na dimenzije", rekao je Lavrov, a prenosi RTS.

'Glasine o Putinu i Šojguu su potpuna glupost'

Glasine o lošem zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina i navodnom nestanku ministra obrane Sergeja Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe, tvrdi ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"To su gluposti koje šire specijalne službe UKrajine, ali i neoliberali iz Rusije koji se nalaze u inozemstvu i kojima daju papire s uputama što treba govoriti toga dana", rekao je Lavrov.

Ističe kako su svi živi, zdravi i rade.

"Svakodnevno se to može vidjeti preko televizije i društvenih mreža. Cijela vlada i predsjednik rade na očuvanju interesa Rusije", ustvrdio je Lavrov.

Vizne kontramjere

On je tijekom ponedjeljka istupio i na sjednici Glavnog odbora vladajuće ruske stranke "Jedinstvena Rusija".

- Mi shvaćamo sve: kakav period sada proživljava naša zemlja, Europa, pa i cijeli svijet. Ovo je prijelomna etapa u povijesnom razvoju civilizacije. I bez obzira na sve poteškoće, ruska diplomacija će nastaviti kontinuirano i čvrsto braniti nacionalne interese Rusije u međunarodnoj areni, činiti sve što je potrebno kako bi zaštitila živote, čast, sigurnost ruskih građana i naših sunarodnjaka u inozemstvu, istaknuo je Lavrov.

- Trenutno je u pripremi nacrt ukaza predsjednika Rusije o recipročnim mjerama u vezi s viznim režimom uslijed neprijateljskih poteza stranih država. Taj akt će uvesti brojna ograničenja za ulazak na teritorij Rusije, rekao je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:53