KRVAVA OSVETA

Kritizirali zapovjednike, pa za kaznu poslani u smrtonosnu misiju, ruski blogeri bijesni: ‘Izgubili smo legende, samo je Sokrat preživio!‘

Rusi kao da namjerno potkopavaju sposobnost integracije inovacija u vlastitu vojsku, smatraju američki stručnjaci

Ruski vojnik na ukrajinskom bojištu

 Sergey Bobylev/sputnik/Profimedia

Ruski vojni blogeri izvijestili su kako su 13. rujna dva operatera dronova iz 87. motostreljačke pukovnije poginuli nakon što ih je njihov terenski zapovjednik prisilio da se priključe jurišnom odredu kao kaznu što su kritizirali njegove zapovijedi.

Njihovi suborci opisali su ih kao "legendarne operatere dronova", a Dmitrij Lisakovski "Goodwin" i Sergej Gritsaij "Ernesta" ubijeni su u borbi prsa u prsa kod Pokrovska.

Kažnjeni ruski vojnici prije smrti objavili su snimku u kojima objašnjavaju situaciju i kako su prisilno premještani u pješadiju poslanu u visoko rizičnu misiju, a blogeri pišu i kako su čuli brojne slične priče i tvrde da je praksa slanja specijaliziranih vojnika u najopasnije misije, kao kazna za neslaganje s nadređenima, uobičajena praksa. Vojni eksperti dodaju kako takva praksa ukazuje na lošu zapovjednu stegu i degradira kvalitetu ruskih snaga.

Washingtonski Institut ratnih studija tvrdi kako dio ruskih zapovjednika konstantno donosi odluke koje degradiraju ukupnu kvalitetu borbenih snaga, i kako neopravdano daju prednost taktici frontalnog napada predvođenog pješaštvom, umjesto da koriste vještine specijaliziranih vojnika (mitraljesci, snajperisti, kompjuterski stručnjaci operateri dronova).

- U skupini "nepoželjnih" operatera bespilotnih letjelica, a kojima je kartu u jednom smjeru napisao čovjek rođen u Ukrajini kojeg su naprosto izludjeli neograničeni novac, krv, moć i nekažnjivost bili su: Ernest, Goodwin, Reef, Shock i Sokrat. Svi osim Sokrata su poginuli. On bi trebao biti jedan od ključnih svjedoka, a postoji i informacija da je na razini Južnog vojnog okruga naredba bila ga se što prije riješi - napisao je na Telegramu bloger Aleksej Romanov.

Mitraljesci i snajperisti nisu nužno stručnjaci u tehničkom smislu, ali posjeduju jedinstvene vještine, a korištenjem specijalista kao pješaka u frontalnim napadima, rusko zapovjedništvo odustaje od prilike da na najbolji način iskoriste njihove potencijale. Dok su ukrajinske snage dosljedno pokazivale visoke stupnjevi taktičke i tehničke inovacije ruske vojske, Rusi kao da namjerno potkopavaju sposobnost integracije inovacija u vlastitu vojsku, zaključuje američki Institut ratnih studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:13