NOVI IZAZOV

Krenuo je na Putina, on ga je likvidirao, a ruski diktator sad se opet suočava s nezamislivim: ‘Poruka još tinja‘

Prigožin nije uspio, ali njegova poruka da rusko vojno vodstvo vodi zemlju u katastrofu očito je mogima bila privlačna

Vladimir Putin

 Vyacheslav Prokofyev/Afp

Rusi su cvijećem i odavanjem počasti obilježili godinu dana od smrti zapovjednika paravojnih snaga Jevgenija Prigožina. Na pločniku u Moskvi, samo nekoliko stotina metara od Kremlja, brojni poštovatelji došli su još u petak položiti bukete cvijeća. Pokojni šef tvrtke Wagner umro je dva mjeseca nakon neobičnog čina pobune protiv ruskog ministarstva obrane, ali ga i danas mnogi vide kao domoljuba, izvijestila je agencija France Presse (AFP). Većina ruskih medija ignorirala je godišnjicu Prigožinove smrti, javlja Politico. U Novosibirsku odali su mu počast na spomeniku žrtvama represije iz sovjetske ere.

Avion eksplodirao

Prije godinu dana avion u kojem je bio Jevgenij Prigožin eksplodirao je u zraku. Dva mjeseca prije Prigožin je naredio svojim ljudima da ostave položaje u Ukrajini i marširaju na Kremlj. Iako je puč propao, Rusi su svjedočili nezamislivom: izazivanju autoriteta predsjednika Vladimira Putina od strane jednog od njegovih pristalica, analizira Politico.

Rusi su opet suočeni s nečim što je do jučer bilo nezamislivo: strane trupe su kod Kurska prodrle u Rusiju, prvi put od Drugog svjetskog rata. Pred iznenadnom ukrajinskom ofenzivom oko 133.000 ljudi je pobjeglo. Ukrajinska ofanziva je, baš kao i Prigožinov neuspjeli puč, probila rupu u obećanju Kremlja običnim Rusima da rat protiv Ukrajine neće utjecati na njih.

Smijenjen Šojgu

Prigožin nije uspio, ali njegova poruka da rusko vojno vodstvo vodi zemlju u katastrofu, koja još tinja, očito je mogima bila privlačna, piše Politico. U lipnju prošle godine stanovnici Rostova na Donu požurili su pozdraviti Prigožina i njegove ljude kao heroje. Neki ključni političari i propagandisti šutjeli su dok se Prigožin približavao Moskvi, a i reakcija snaga reda bila je sumnjivo spora.

Putin je poduzeo niz mjera kako bi ponovno preuzeo kontrolu: čini se da je velika čistka u Ministarstvu obrane osmišljena kako bi se umirili neki koji su dijelili Prigožinov prezir prema vojnom vrhu, ali i da bi se usadio strah među one koji bi mogli pomisliti na pobunu. Bivši ministar obrane Sergej Šojgu premješten je u Vijeće nacionalne sigurnosti, nekoliko drugih dužnosnika uhićeno je i optuženo za korupciju. Novi ministar obrane je Andrej Belousov, tehnokrat koji nema podršku ni karizmu da bi predstavljao prijetnju Putinu, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:07