DOBRO ČUVANA TAJNA

Koliko je ruskih vojnika ubijeno u ratu? Ruski tabloid objavio podatke, a onda je nastao potpuni show

Različite izvještaje o broju mrtvih nemoguće je provjeriti jer Putin prijeti svim medijima koji pokušaju doći do tih podataka

Ruski vojnici, Ilustrativna fotografija

Rusija već tri tjedna ne objavljuje službene podatku o broju svojih vojnika koji su poginuli u ratu u Ukrajini, kao ni koliko ih je ranjeno u krvavim sukobima. Početkom ožujka ruske vlasti objavile su da je smrtno stradalo 489 vojnika, a ranjeno ih je oko 1.500. Bilo je to deset dana nakon početka invazije, koja je u međuvremenu postala još strašnija, intenzivnija i krvavija, pa je lako zaključiti kako je broj žrtava mnogo, mnogo veći - piše britanski The Guardian.

Ukrajinski i američki dužnosnici izjavljivali su kako su stvarne brojke žrtava deset, ako ne i trideset puta veće, tvrdeći kako bi se po broju žrtava među ruskim vojnicima invazija na Ukrajinu mogla početi uspoređivati s ruskim ratovima u Čečeniji ili Afganistanu. Rusijom se šire glasine o tisućama mrtvih, no administracija Vladimira Putina skriva te podatke.

- To je gotovo državna tajna. Čak ni mi nemamo točan podatak koliko je naših vojnika stradalo na bojištu. U ovom trenutku bolje je govoriti o drugim pitanjima - izjavio je ruski dužnosnik koji nije htio biti imenovan.

Ruski mediji kojima je još dopušten rad uglavnom su prestali izvještavati o ruskim stradanjima u ratu, a državni cenzori su zabranili bilo kakve članke koji bi sukob u Ukrajini opisali kao "rat" ili "invaziju".

U ponedjeljak je ruski tabloid Komsomolskaja Pravda, poznat po objavljivanju proruskih, odnosno pro-kremaljskih stajališta, ipak objavio neke podatke - navodno je, prema podacima ruskog Ministarstva obrane, u ratu dosad poginuo 9.861 ruski vojnik, a 16.153 ih je ranjeno. Odgovor države nije se dugo čekao, stranica je uklonjena nakon samo nekoliko minuta, a nije ju prenio ni jedan ruski medij. Nejasno je kako je i zašto Pravda uopće dospjela do tih podataka te ih objavila.

No, nemoguće je zaustaviti internet pa su se "screenshotovi" s uklonjenom stranicom počeli rapidno širiti mrežama, a kritičari režima rekli su kako je to neoboriv dokaz da Putin trpi goleme gubitke u ratu bez presedana. Pravda se naposljetku oglasila rekavši kako su im stranice "hakirane" te da su hakeri objavili lažne informacije, no malo tko je u to povjerovao.

Istraživački novinari u nedostatku informacija počeli su se služiti lokalnim obavijestima o sahranama i podacima iz mrtvačnica, no vlasti i njih optužuju za širenje dezinformacija.

Sve to postaje još jezivije nakon što su objavljene snimke ruskih "mobilnih krematorija" koji prate vojne trupe u misije.

U svom prošlotjednom govoru ruski predsjednik kazao je kako Zapad pokušava "podijeliti rusko društvo".

- Špekulacije o našim vojnim podacima te socio-ekonomskim posljedicama sankcija imaju za cilj provociranje civilnog otpora u Rusiji. Zapad pokušava uništiti Rusiju - rekao je.

BBC Rusija u ponedjeljak je objavio izvješće o 557 mrtvih ruskih vojnika. Izvješće je temeljeno na svjedočanstvima vojnika koji su dali egzaktne podate o imenima svojih poginulih suboraca.

Radio Slobodna Europa ranije je objavio kako su mrtvačnice u Bjelorusiji prepune ubijenih ruskih vojnika, a samo od 13. ožujka iz Bjelorusije je u Rusiju prebačeno više od dvije i pol tisuće leševa, no tu je informaciju bilo nemoguće službeno potvrditi. Američki obavještajci kažu kako je, prema njihovim podacima, najmanje sedam tisuća ruskih vojnika ubijeno. Ukrajinci tvrde da su ubili više od 15 tisuća Rusa. Ako se radi o točnoj informaciji, bilo bi to više nego što je Rusija izgubila tijekom desetljetnog rata u Afganistanu, koji je bio uvertira u raspad Sovjetskog saveza.

Guardian ističe kako je do pravih informacija nemoguće doći, a Rusija prijeti svakom mediju koji se namjerava baviti tom temom. Više vojnih analitičara odbilo je komentirati Pravdin članak iz straha od ruske odmazde. No, kako kaže britanski list, neporeciva je činjenica da Rusija trpi velike gubitke u ovom ratu.

Neovisni Oryx Blog izvijestio je kako je Rusija izgubila 1.666 borbenih vozila u Rusiji. Potvrdili su uništenje 111 tenkova, 74 borbena oklopna vozila, 123 laka borbena vozila, 312 kamiona, automobile i džipove... Istaknuli su kako se njihovo izvješće temelji samo na podacima koji su potvrđeni fotografijama ili videozapisom, što ukazuje da bi šteta mogla biti mnogo veća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 21:41