VOJNI ANALITIČARI

Kocka Kijeva nije se isplatila, Putin je zasad ledeno proračunat, ali na stolu je i potez koji nikako ne želi...

Putin i Zelenski najavljuju da će jesen biti ključna i da će obje strane prije zime nastojati zauzeti što bolje pozicije

Vladimir Putin

 Vyacheslav Prokofyev/Afp

Zadnjih dana došlo je do određenog usporavanja na svim dijelovima bojišta i ruskog napredovanja kod grada Pokrovska, kao i Ukrajinaca u Kurskoj oblasti. Vojni analitičari navode da je očito došlo do "privremenog zamora materijala", ali i da se nisu ostvarila ni predviđanja Moskve niti Kijeva.

Naime, Ukrajinci su napadom na rusku Kursku oblast bili uvjereni da će Rusi morati povući i prebaciti barem dio snaga s Pokrovskog pravca kako bi branili Kursk, ali to se nije dogodilo, kao što su i u Moskvi bili uvjereni da je ukrajinski upad na ruski teritorij tek "kratkoročna provokacija" koja će se sama od sebe ispuhati jer Ukrajinci, po njima, nemaju dovoljno snage za dužu akciju.

U Moskvi su mislili, navode neki neovisni vojni analitičari, pozivajući se na svoje izvore u ruskoj vojsci, kako će Ukrajinci, kada vide da Rusi ne povlače svoje snage, na kraju popustiti i povući se sami. No, to se nije dogodilo. I ruski predsjednik Vladimir Putin bio je uvjeren u to, pa nije na kursku bojišnicu slao pojačanja, mada se govorilo da bi mu za to trebalo najmanje 30 do 50 tisuća vojnika.

Tko će se povući

No, za sada Putin čeka da se Ukrajinci sami povuku, mada takvih naznaka nema, no nema naznaka ni da se ukopavaju. Doduše, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je cilj "operacije Kurska" bio da se napravi sanitarna zona uz rusku granicu, ali s ruske strane, kako bi se onemogućila komunikacija i doprema novih snaga na front u Ukrajini.

image

Prizor iz Ukrajine

Handout/Afp

No, predviđa se, a to su najavili i Putin i Zelenski, da će jesen biti ključna te da će prije zime obje strane nastojati zauzeti što bolje pozicije - Rusi uzeti Pokrovsk i Ugledar, dva ključna grada za kontrolu nad Donbasom, a Ukrajinci zadržati osvojeno u Kursku i pokušati zauzeti ili barem biti blizu grada Ljgova (Ukrajinci su udaljeni 20-ak km), važnog željezničkog čvorišta odakle vlakovi idu prema Moskvi, odnosno Ukrajini.

Na pravcu su i prema gradu Kurčatovu (oko 30 km) gdje se nalazi ruska nuklearka, a tamo su jedino Rusi započeli graditi obrambene zapreke. No, prema analizi BBC-ja Ukrajina vjerojatno ima pripremljenu - exit strategy. No, po njima tri su mogućnosti za daljnje stanje u Kurskoj oblasti - prva je da se ukrajinska vojska ukopa i brani osvojeno područje do kraja zime (a na proljeće će se vidjeti što i kako dalje), drugi je da se povuku na područja koja mogu braniti i tamo utvrde i treća je da se ipak povuku i te snage bace na zaustavlajnje ruskog prodora na Donbasu ili na pravcu Sumi - Harkiv.

Predsjednik Volodimir Zelenski kaže u razgovoru za američku TV postaju NBC kako se ukrajinska vojska, bez obzira na stanje na drugim dijelovima bojišta, ne namjerava povući iz Kurska. Kako pišu ruski blogeri, Putin za sada ne diže paniku, u uvjerenju da će se Ukrajinci sami povući, a zato je poduzeo i bespoštedne dalekometne raketne napade diljem Ukrajine, poput napada na Poltavu i Lavov, koji nije diran gotovo godinu dana, te daljnje gađanje energetske infrastrukture u Kijevu i Harkivu kako bi otežao Ukrajincima zimu i ostavio ih bez grijanja.

Ipak mobilizacija

No, mnogi, pa i režimski vojni analitičari, uvjereni su da će Putin, ako se to ne dogodi do kraja 2024. godine, ipak biti prinuđen na proljeće 2025. proglasiti makar djelomičnu mobilizaciju. Kursk mu za sada ne predstavlja unutarnji problem. Naime, ova akcija ukrajinske vojske nije izazvala neki veći prosvjed ili zabrinutost javnosti (nema vidljivih znakova) u Rusiji.

image

Ukrajinski tenk

Roman Pilipey/Afp

Doduše, krajem kolovoza na nekoliko je posto palo povjerenje u Putina, ali već u rujnu nova režimska istraživanja pokazuju da se stvari vraćaju na svoje i da Putin opet uživa povjerenje preko 80 posto Rusa (no sva ta istraživanja u Rusiji treba uvijek uzeti s dozom opreza jer se ipak radi o totalitarnom društvu), što pokazuje da je Putinova propaganda uspjeha "eutanazirati" i pacificirati svaki oblik nezadovoljstva, pa i činjenicu da na više od mjesec dana ukrajinska vojska, i to ne s prejakim snagama, može zauzeti područje od oko 1300 kvadratnih km te ima pod kontrolom stotinjak naselja na ruskom području.

A s druge strane, Rusi polako napreduju prema osvajanju cijelog područja Donbasa, ali kako pišu neovisni mediji, ako se nastavi istim tempom, trebat će im najmanje tri do pet godina! No, Rusi su prikočili oko Pokrovska (nalaze se nekih 10 km od grada) i usporili napredovanje nakon što su osvojili nekoliko sela. Doduše, i predsjednik Zelenski navodi, piše portal Zerkalo.ua, da se kod Pokrovska front još nije stabilizirao te da je stanje i dalje napeto.

Zapovjednik ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski kaže pak kako je napredovanje zaustavljeno, ali iz ruskog ministarstva obrane tvrde da su Rusi napredovali. Naime, Ukrajinci su usmjerili obranu na zaštitu samog grada, a prema navodima britanske obavještajne službe Rusi su ponovno aktivirali bojišnicu kod Ugledara, koji je također bitan za kontrolu nad Donbasom.

Rusi od početka rata nastoje ovladati Ugledarom, ali im to zasad ne uspijeva, mada su nedavno na sjeveru presjekli cestu kojom se opskrbljuju ukrajinski branitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:07