NA GRENLANDU

Klizište izazvalo megatsunami, a onda su krenule misteriozne vibracije! Znanstvenici sad imaju odgovor: ‘Nismo imali pojma...‘

Sve je započelo otapanjem ledenjaka, koje je prošle godine u rujnu pokrenulo ogromno klizište na Grenlandu

Ledenjaci na Grenlandu

 Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/universal Images Group/profimedia/Martin Zwick/reda&co/universal Images Group/universal Images Gro

Nakon što je tajanstvena vibracija ‘tresla‘ naš planet punih devet dana, znanstvenici su konačno dobili odgovor o čemu se tu točno radi. Sve je započelo otapanjem ledenjaka, koje je prošle godine u rujnu pokrenulo ogromno klizište na Grenlandu, te je izazvalo megatsunami od nekih 200 metara, prenosi CNN. Nakon toga je uslijedila devetodnevna tajanstvena vibracija.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, znanstvenici su konačno došli do odgovora, ali i upozorenja da Arktik zbog klimatskih promjena ulazi u "neistražene vode."

Neki su seizmolozi mislili da su im se instrumenti pokvarili kada su počeli bilježiti neobične vibracije još u rujnu, rekao je Stephen Hicks, seizmolog sa sveučilišta University College London.

"Nije se radilo o bogatom orkestru visokih tonova i tutnjave kakvu biste mogli očekivati kod potresa, već više o monotonom zujanju. Bili smo zbunjeni, bilo je to bez presedana", rekao je za CNN.

Seizmolozi su signal pratili sve do istočnog Grenlanda, ali nisu mogli odrediti točnu lokaciju izvora. Stupili su u kontakt s kolegama iz Danske, koji su zaprimili izvješća o tsunamiju nastalom nakon klizišta u regiji Dickson Fjord.

Nakon toga udružili su snage te je 68 znanstvenika iz 15 zemalja radilo zajedno kako bi detaljno izanalizirali sve moguće seizmičke i satelitske podatke, kao i simulacije valova tsunamija.

"Došlo je do takozvane kaskadne opasnosti. Sve je počelo klimatskim promjenama koje su uzrokovali ljudi", rekao je seizmolog Kristian Svennevig.

Godinama se topio ledenjak u podnožju ogromne planine koja se uzdiže 1200 metara iznad Dickson Fjorda, a kako se on smanjivao, tako je planina postajala sve nestabilnija, prije nego što se konačno urušila 16. rujna prošle godine. Pritom se toliko kamenja, stijenja i krhotina strmoglavilo u vodu da se moglo njima napuniti 10.000 olimpijskih bazena.

Mega-tsunami koji je uslijedio, jedan od najvećih u novijoj povijesti, pokrenuo je val koji je više od tjedan dana ostao zarobljen u uskom fjordu, zapljuskujući naprijed-natrag svakih 90 sekundi.

Fenomen seiše (seiche) odnosi se na ritmičko kretanje vala u zatvorenom prostoru, koje je slično prskanju vode naprijed-natrag u kadi ili šalici. Iako je taj fenomen od ranije dobro poznat znanstvenoj zajednici, znanstvenici nisu imali pojma da može tako dugo trajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:41