RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelci: Upali smo u srce Hamasa; Svjedoci: Idu od sobe do sobe. Naredili su muškarcima da se okupe u dvorištu

Događaje u ratu na području Bliskog istoka pratimo iz minute u minutu

Izraelski vojnici pred bolnicom Al Shifa u Gazi

 Twitter Screenshot Idf/

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska pokrenula operaciju u bolnici al-Shifa, tenkovi i vojnici unutar bolnice

  • Hamas krivi Bidena za napad na bolnicu al-Shifa

  • Objavljene snimke borbi iz bolnice al Shifa

  • IDF: Izraelske snage su preuzele izbjeglički kamp

  • SAD za to da evakuaciju pacijenata iz bolnica u Gazi izvede neovisna treća strana

  • Izraelski dužnosnici kažu da će dopustiti isporuke goriva u Gazu

  • Obitelji talaca u Gazi od Izraela "večeras" traže dogovor za njihovo oslobađanje

  • Hutisti prijete izraelskim brodovima u Crvenom moru

12:22

Oružje i teroristička infrastruktura pronađeni tijekom racije bolnice

Visoki dužnosnik izraelske obrane je rekao da je tijekom racije u bolnici al-Shifa pronađeno oružje i teroristička infrastruktura.

Dodao je da unutar bolničkog kompleksa do sada nije bilo nikakvih borbi, a snage su prisutne na jednom određenom mjestu na tom ogromnom kompleksu od 22 hektara.

Iako nije iznio dodatne pojedinosti, rekao je da izraelske trupe imaju konkretne dokaze da Hamas koristi objekt bolnice kao 'teroristički stožer'.

Izrael je i ranije tvrdio da Hamas koristi al Shifu u vojne svrhe, no Hamas je to negirao.

Dužnosnik nije rekao koliko će dugo izraelske snage biti u bolnici, ali je rekao da će snimka nalaza operacije biti objavljena kasnije danas.

Dodao je i da su pojedinci u kompleksu ispitani.

12:19

Gaza će u narednim satima ući u komunikacijsku blokadu

U Gazi će u narednim satima doći do prekida komunikacija, upozorile su dvije glavne telekomunikacijske kompanije u regiji.

Kompanije Paltel i Jawwal su poručile da se njihovi glavni podatkovni centri potpuno gase zbog sve manjih zaliha goriva.

- To će dovesti do potpunog prekida telekomunikacija u narednim satima.

Komunikacija unutar regije već se pokazala teškom posljednjih dana, budući da su telekomunikacijske mreže u velikom kolapsu, posebice na sjeveru Gaze.

12:04

Prvi kamion s gorivom stiže u Pojas Gaze iz Egipta

Prvi kamion s gorivom za Pojas Gaze otkako je Izrael uveo potpunu blokadu palestinske enklave zbog rata protiv Hamasa počeo je u srijedu prelaziti granicu u Rafahu, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora.

Izrael je odobrio da se 24.000 litara dizelskog goriva dopremi u Gazu za UN-ove kamione za distribuciju pomoći, ali ne i za bolnice, rekao je izvor koji se bavi humanitarnom pomoći.

Ograničene pošiljke humanitarne pomoći stižu iz Egipta u Gazu od 21. listopada, ali Izrael ne dopušta dopremu goriva tvrdeći da Hamas ima dovoljne zalihe.

UN je zadnjih dana upozorio da će morati obustaviti humanitarne operacije, uključujući distribuciju pomoći u Pojasu Gaze, jer su zalihe goriva potrošene.

Gorivo je potrebno za bolničke generatore i opskrbu vodom te distribuciju pomoći, a njegov manjak pridonio je velikom pogoršanju uvjeta života za 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze.

Prva pošiljka 24.000 litara goriva bit će isporučena u dva dana, 12.000 litara na dan, rekao je međunarodni izvor upoznat s operacijom.

"To nije dovoljno za ništa - ni za bolnice, ni za distribuciju pomoći", rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

"Zamišljeno je da bude dovoljno samo za unošenje dijela pomoći koja je stajala vani - i na primjer pokisla - u skadišta."

Očevici su rekli da još dva kamiona čekaju na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah za prelazak u Gazu, ali ne zna se kada će prijeći granicu.

Izrael je pokrenuo vojnu kampanju iskorijenjivanja Hamasa nakon što su njegovi militanti 7. listopada napali južni Izrael.

10:58

Granični službenici: 25.000 litara goriva stiglo u Gazu

Oko 25.000 litara goriva ušlo je jutros u Gazu s prijelaza REafah u Egiptu, rekao je lokalni granični dužnosnik za BBC.

Ta isporuka dolazi nakon što su UN i dobrotvorna organizacija Liječnici bez granica upozorili da će zalihe goriva u Gazi nestati u srijedu.

Izrael tjednima blokira isporuke goriva u Gazu tvrdeći da bi ih Hamas mogao ukrasti i iskoristiti u vojne svrhe.

10:46

WHO: Izgubljen je kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici al-Shifa

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je izgubljen kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici al-Shifa u Gazi nakon što su izraelske snage započele ono što su opisale kao 'ciljanu operaciju' unutar te ustanove.

- Izvješća o vojnom upadu u bolnicu duboko su zabrinjavajuća, napisao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gherbeyesus na društvenim mrežama.

- Opet smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici. Izuzetno smo zabrinuti za njihovu sigurnost i sigurnost pacijenata, dodao je.

10:43

Izraelske snage pretražuju sobe i podrum najveće bolnice u Gazi

Izraelska vojska ušla je u srijedu najveću bolnicu u Gazi i pretražuje sobe i podrum, tvrde svjedoci, nakon smrtonosnog sukoba pred ulazima u bolnicu o kojemu je izvijestio Izrael.

Bolnica Al Shifa u gradu Gazi postala je glavna meta kopnene operacije izraelskih snaga koje tvrde da Hamasovi borci imaju svoje sjedište u tunelima ispod kompleksa, što Hamas negira.

Svjetska pozornost usmjerena je na sudbinu stotina pacijenata i tisuća prognanih civila zarobljenih u bolničkom kompleksu. Dužnosnici Gaze kažu da su brojni pacijenti, među njima troje novorođenčadi, umrli posljednjih dana kao rezultat izraelske opsade ustanove.

Izrael tvrdi da su njegove snage ubile borce u sukobu ispred ulaza i da su donijeli medicinske potrepštine za one koji su bili unutra.

"Prije ulaska u bolnicu naše su se snage suočile s eksplozivnim napravama i terorističkim odredima, uslijedile su borbe u kojima su teroristi ubijeni", priopćila je izraelska vojska.

"Možemo potvrditi da su inkubatori, dječja hrana i medicinske potrepštine, koje su tenkovi IDF-a dopremili iz Izraela, uspješno stigli do bolnice Al Shife. Naši medicinski timovi i vojnici koji govore arapski su na terenu kako bi osigurali da te zalihe stignu do potrebitih", navela je izraelska vojska.

Liječnik u bolnici Al Shifi u Gazi rekao je Reutersu u srijedu da je pucnjava prisilila osoblje da se ne približava prozorima radi njihove sigurnosti pošto su izraelske snage počele pretresati kompleks.

"Jučer navečer je sve počelo. Pucnjava oko i u bolnici. Stvarno je užasno što možete osjetiti da je vrlo blizu bolnice. A onda smo shvatili da se tenkovi kreću oko bolnice", rekao je Mokhallalati Reutersu u telefonskom intervjuu.

"Samo su se parkirali ispred bolničkog odjela hitne pomoći. Oko bolnice su korištene sve vrste oružja. Gađali su izravno bolnicu. Pokušavamo se skloniti od prozora", opisao je liječnik.

Još jedan svjedok u bolnici, s kojim je Reuters razgovarao telefonom, rekao je da su tenkovi ušli u kompleks u 3 ujutro. Izraelske snage rasporedile su se po dvorištu, počele pretraživati ​​podrum i ulaziti u zgrade.

"Bilo je vrlo opasno gledati kroz prozor. Uprava bolnice nam je rekla da ih je okupacijska vojska obavijestila da žele pretražiti nas i sobu po sobu. Jako sam prestrašen", rekao je muškarac, zamolivši da ostane anoniman jer strahuje od izraelske odmazde.

"Nije bilo pucnjave jer u objektu nije bilo naoružanih napadača. Vojnici su djelovali slobodno kao i ljudi u bolnici, liječnici, ranjeni i raseljeni", rekao je muškarac. Kasnije je Reutersu rekao da se povremeno mogla čuti pucnjava i da se on skrivao.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako "na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba” provode „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice Al Shifa".

Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo "srce".

Sjedinjene Države u utorak su priopćile kako njezini obavještajni podaci odgovaraju zaključcima Izraela.

Hamas je u srijedu odgovorio kako ta objava Washingtona praktički daje "zeleno svjetlo" Izraelu da uđe u bolnicu u središtu Gaze te da smatra američkog predsjednika Joea Bidena odgovornim za tu operaciju zajedno s Izraelom.

10:28

Liječnik u Al Shifi: Osoblje se skriva od pucnjave izraelskih snaga

Liječnik u bolnici Al Shifi u Gazi rekao je Reutersu u srijedu da je pucnjava prisilila osoblje da se ne približava prozorima radi njihove sigurnosti pošto su izraelske snage počele pretresati kompleks.

Izrael je objavio da je vojska pokrenula napad jer Hamas ima zapovjedni centar ispod bolnice i koristi povezane tunele za držanje talaca, što liječnik Ahmed El Mokhallalati negira.

"Bombardiranje. Pucnjava oko i u bolnici. Stvarno je užasno što možete osjetiti da je vrlo blizu bolnice. A onda smo shvatili da se tenkovi kreću oko bolnice", rekao je Mokhallalati Reutersu u telefonskom intervjuu.

"Samo su se parkirali ispred bolničkog odjela hitne pomoći. Oko bolnice su korištene sve vrste oružja. Gađali su izravno bolnicu. Pokušavamo se skloniti od prozora", opisao je liječnik.

Globalni pozivi na humanitarni prekid vatre sve su glasniji posljednjih dana, a sudbina Al Shife, najveće bolnice u Gazi, postala je žarište međunarodne uzbune zbog sve težih uvjeta u toj ustanovi.

Tisuće pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih osoba zarobljeno je proteklih pet tjedana u napadu Izraela na Gazu. Izrael tvrdi da je pozvao civile da se predaju i poručio da ih Hamas koristi kao živi štit.

"Znamo da je ovo laž", rekao je Mokhallalati.

Dok je Mokhallalati opisivao opasnosti i sve teže uvjete u bolnici, dvaput su odjeknuli pucnji koji nisu zvučali kao razmjena vatrenog oružja.

"Pogođena je jedna soba s pacijentima. U zidu je bila rupa. Nitko nije ozlijeđen, ali svi su bili prestrašeni", rekao je.

10:27

IDF će održati još jednu taktičku stanku od četiri sata

Izraelske obrambene snage su danas objavile još jednu četverosatnu taktičku stanku kako bi omogućile civilima u dijelovima sjeverne Gaze da krenu prema jugu.

Pauze, koje su dogovorene nakon razgovora s SAD-om, zadnjih su tjedana postale svakodnevica, no pokrivaju različita područja.

Današnja pauza u borbama će trajati od 10 do 14 sati po lokalnom vremenu i obuhvatit će četvrti al Salam i al Nour.

10:17

Očevici: IDF naređuje ljudima iz bolnice da se okupe u dvorištu

BBC javlja da je njihovom reporteru očevidac Khader iz bolnice Al Shifa ispričao kako su vojnici IDF-a preko razglasa zamolili sve muškarce u dobi od 16 do godina da napuste bolničke zgrade, osim onih na hitnom i kirurškom odjelu, te da odu u bolničko dvorište.

Vojnici su pucali u zrak kako bi prisilili one koji su ostali unutra da izađu.

Također je rekao da su instalirali uređaj za skeniranje i senzore kroz koje su muškarci morali proći.

10:14

Očevici kažu da izraelske snage ispituju ljude u bolnici

Novinar BBC-a je razgovarao s očevicem u bolnici al-Shifa. Radi se o novinaru Khaderu, koji je za BBC rekao da izraelske snage idu od sobe do sobe, kat po kat, i ispituju sve, i osoblje i pacijente, a prate ih medicinari i ljudi koji govore arapski.

Raseljene osobe koje su se sklonile u kompleks bolnice natjerane su da se okupe u dvorištu, a neki su morali proći i sigurnosne provjere.

Khadir je dodao da je izraelska vojska preuzela potpunu kontrolu te da nema pucnjave.


09:42

Američki borbeni zrakoplovi napali lokacije u istočnoj Siriji

Američki borbeni zrakoplovi izveli su napade na lokacije povezane sa skupinama koje podržava Iran u Siriji, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Napadi su uništili oružje pohranjeno u objektu za obuku i u sigurnoj kući, dodaje se iz Pentagona.


09:08

Objavljene snimke borbi iz bolnice al Shifa

IDF je na Twitteru objavio snimke borbi u bolnici al-Shifa.

- Aktivnost se odvija u kompleksu za koji postoje obavještajni podaci koji upućuju na terorističko djelovanje Hamasa. Prije ulaska u bolnicu naše snage su se susrele s eksplozivom i terorističkim odredila te je došlo do borbe u kojoj su teroristi eliminirani, napisao je IDF uz snimku.

IDF je objavio i da su dopremili medicinsku opremu, inkubatore i hranu za bebe u bolnicu.

08:33

IDF: Izraelske snage su preuzele izbjeglički kamp

Izraelske trupe su zauzele izbjeglički kamp u blizini grada Gaze, rekao je vojni glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Dodao je da su snage dovršile preuzimanje izbjegličkog kampa Shati i da se slobodno kreću cijelim gradom.

IDF je posljednjih dana proširio svoju kontrolu na sjever Gaze, tvrdeći da je zauzeo zgradu zakonodavnog tijela i sjedište policije.

06:58

IDF: 'Al-Shifa bi mogla biti srce Hamasa!'

Bolnički kompleks al-Shifa možda je 'kucajuće srce Hamasa', rekao je za CNN glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Peter Lerner.

- Naš cilj je pronaći Hamas gdje god se skrivali, a bolnički kompleks središte je njihovih operacija, rekao je i dodao:

- Pokušavali smo evakuirati bolnicu, kupili smo gorivo za osnovne usluge, pokušavamo donijeti mobilne inkubatore kako bismo pokušali izvući neke od beba... jer ljudi Gaze nisu naš neprijatelj.

I Izrael i SAD tvrde da Hamas ima zapovjednu bazu pod al-Shifom, a Hamas to negira.

06:27

Izrael: 'Činimo sve što možemo da uništimo Hamas'

Zamjenik generalnog konzula Izraela u New Yorku govorio je za BBC o trenutnoj vojnoj operaciji u bolnici al-Shifa.

Tsach Saar je upitan što znači 'precizna i ciljana operacija u al-Shifi protiv Hamasa'.

- To znači da činimo sve što možemo kako bismo uništili sposobnosti Hamasa, rekao je i dodao da je Hamas ugradio svoje borce, sposobnosti i oružje u i ispod bolnice, a al-Shifa nije jedina bolnica gdje su to učinili.

- Sve što možemo znači da uzmemo oružje, demontiramo ga, neutraliziramo njihove borce, njihove teroriste, a istovremeno pazimo da minimiziramo kolateralnu štetu i gubitak civilnih nevinih života, rekao je.

06:11

Koliko se ljudi nalazi u bolnici al-Shifa?

Podaci o broju ljudi koji su sklonište potražili unutar bolničkog kompleksa al-Shifa razlikuju se.

Marwan Abu Sada, voditelj kirurguje u al-Shifi, rekao je u utorak za Guradian da se procjenjuje da se oko 15.000 ljudi sklonilo u bolnici od subote ujutro, nakon što su tisuće pobjegle od bombardiranja.

Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da se oko 1.500 ljudi sklonilo u bolnici.

- U al-Shifi se nalazi između 600 i 650 pacijenata, kao i 200-500 zdravstvenih radnika i oko 1500 raseljenih koji ondje traže utočište, priopćio je WHO.

Nakon što je IDF objavio da je ušao u bolnicu, liječnik Ahmed Mokhallalati, rekao je za Al Jazeeru da se tamo nalazi 650 pacijenata od kojih je 100 u kritičnom stanju. Dodao je i da se između 2 i 3 tisuće ljudi nalazi u bolnici ukupno, te da je tamo 700 medicinara i administratora.

05:49

Tenkovi i vojnici unutar bolnice

Youssef Abul Reesh, dužnosnik ministarstva zdravstva kojim upravlja Hamas, a koji se nalazi u bolnici al-Shifa, rekao je za AFP da vidi tenkove unutar kompleksa al-Shifa i desetke vojnika i komandosa unutar zgrade hitnog prijema.

05:47

Izraelski dužnosnici kažu da će dopustiti isporuke goriva u Gazu

Izraelski obrambeni dužnosnici kažu da su pristali dopustiti isporuke goriva u Pojas Gaze za humanitarne operacije, javlja Associated Press.

To je prvi put da je Izrael pustio gorivo na teritorij od 7. listopada. Nakon napada je Izrael objavio rat i zabranio isporuke goriva rekavši da će Hamas zalihe preusmjeriti za vojne potrese. No gorivo je ključno za operacije u bolnicama koje rade na generatore, a nestašice su spriječile UN u isporuci humanitarne pomoći.

COGAT, izraelsko obrambeno tijelo odgovorno za palestinska pitanja, objavilo je rano jutros da će dopustiti kamionima da se napune na prijelazu Rafah na egipatskoj granici kasnije tijekom dana. Rečeno je da je ta odluka odgovor na zahtjev SAD-a. Radi se o 24.000 litara goriva za Gazu, no ne zna se kada će pošiljke biti isporučene.

05:35

Belize druga latinoamerička država koja prekida diplomatske odnose s Izraelom

Belize je u srijedu objavio da prekida diplomatske odnose s Izraelom zbog njegove ofenzive u Pojasu Gaze.

„Vlada Belizea povlači akreditaciju izraelske veleposlanice u Belmopanu te suspendira sve aktivnosti svojeg predstavnika u Izraelu”, priopćile su tamošnje vlasti, najavivši da odluka stupa na snagu „odmah”.

Mala srednjoamerička država time je postala druga latinoamerička zemlja koja je prekinula odnose s Izraelom, nakon što je to Bolivija učinila 1. studenoga. Kolumbija, Čile i Honduras su pak pozvali svoje veleposlanike u Izraelu na konzultacije.

Belize se protivi smrti „nevinih civila” u Gazi, gdje je prema podacima ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa ubijeno 11,3 tisuća ljudi, od čega 4650 djece.

05:29

Hamas krivi Bidena za napad na bolnicu al-Shifa

Hamas je okrivio američkog predsjednika Joea Bidena za napad na bolnicu al-Shifa.

Hamas je također optužio SAD da je dao Izraelu zeleno svjetlo za pokretanje napada prihvaćajući tvrdnje Izraela da su bolnicu koristili militanti.

Rekao je da 'Izrael, predsjednika Bidena i njegovu administraciju smatra potpuno odgovornima za posljedice upada okupacijske vojske u medicinski kompleks Shifa i ono čemu je izloženo medicinsko osoblje i tisuće raseljenih ljudi'.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je jučer da SAD ima vlastite obavještajne podatke koji pokazuju da militanti Hamasa djeluju iz al-Shife.

05:21

Izraelska vojska pokrenula operaciju u bolnici al-Shifa

Izraelska vojska kaže da provodi operaciju u bolnici al-Shifa

Izraelska je vojska priopćila da izvodi raciju protiv Hamasa u bolnici al-Shifa rano jutros. Nazvali su to 'preciznom i ciljanom operacijom protiv Hamasa u određenom području medicinskog kompleksa'.

IDF je pozvao sve članove Hamasa prisutne u bolnici da se odmah predaju.

- Posljednjih tjedana IDF je opetovano javno upozoravao da Hamasova kontinuirana vojna uporaba bolnice ugrožava njezin zaštićeni status prema međunarodnom pravu. Dali smo dovoljno vremena da se zaustavi ovo nezakonito zlostavljanje bolnice. Jučer je još jednom poručeno nadležnim vlastima u Gazi da sve vojne aktivnosti u bolnici moraju prestati u roku od 12 sati. Nažalost, nisu. IDF je omogućio i opsežne evakuacije bolnice i održavao redoviti dijalog s bolničkim vlastima. Pozivamo sve Hamasove teroriste prisutne u bolnici da se predaju, poručeno je iz IDF-a.

Oko 1 sat noćas po lokalnom vremenu, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi je rekao da je Izrael rekao tamošnjim dužnosnicima da će izvršiti raciju u bolničkom kompleksu 'u narednim minutama'. Al Shifa je najveća bolnica u Gazi.

- Velike su eksplozije i prašina je ušla u područja na kojima se nalazimo. Vjerujemo da je došlo do eksplozije unutar bolnice, rekao je glavni direktor ministarstva zdravstva Gaze, dr. Munir al-Bursh.

Nekoliko sati kasnije glasnogovornik ministarstva Ašraf al-Kidra je za isti medij rekao da je „okupacijska vojska sad u podrumu te ga pretražuje”.

„Oni su u kompleksu, pucaju i granatiraju”. Izraelske snage prvo su napale odjele kirurgije i hitnog prijema, rekao je Mohamed Zakut iz ministarstva zdravstva.

Reuters zasad nije uspio neovisno potvrditi te navode o situaciji u bolnici Al Shifa.

Proteklih dana sve je više poziva međunarodne zajednice za humanitarnim primirjem, a sudbina te bolnice u središtu je svjetske pozornosti zbog pogoršanja tamošnjih uvjeta. U bolnici se nalaze tisuće pacijenata, članova medicinskog osoblja i izbjeglica.

Izrael tvrdi da militantni pokret Hamas ima zapovjednički centar pod Al Shifom te da koristi tu bolnicu i tunele ispod nje kako bi sakrio vojne operacije i držao taoce.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako „na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba” provode „preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice Al Shifa”.

Izraelska vojska dodala je da su s njezinim snagama „medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima”.

Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo „srce”.

Sjedinjene Države u utorak su priopćile kako njezini obavještajni podaci odgovaraju zaključcima Izraela.

Hamas je u srijedu odgovorio kako ta objava Washingtona praktički daje „zeleno svjetlo” Izraelu da uđe u bolnicu u središtu Gaze.

05:13

Hutisti prijete izraelskim brodovima u Crvenom moru

Jemenski hutisti u utorak su upozorili da neće oklijevati ciljati na izraelske brodove u Crvenom moru sve dok traje rat u Gazi.

„Nećemo oklijevati gađati bilo koji izraelski brod u Crvenom moru ili na bilo kojoj lokaciji koju možemo doseći od trenutka objave ovog priopćenja”, objavio je taj proiranski pobunjenički pokret.

„Naše operacije protiv izraelskog neprijatelja neće prestati dok se ne zaustavi izraelska agresija protiv naše hrabre braće u Gazi”, dodaje se u priopćenju.

Hutisti su objavili da su lansirali „seriju balističkih raketa” na razne mete u Izraelu, uključujući obalni grad Eilat, najjužniju točku države.

Izraelska vojska ranije u utorak objavila je da je raketu izvan izraelskih granica oborio njezin proturaketni sustav Arrow.

Hutisti su proteklih tjedana izvijestili o napadima dronovima i raketama iz Jemena. Proiranska skupina kontrolira prijestolnicu i sjever te države od 2014. godine.

05:12

Obitelji talaca u Gazi od Izraela "večeras" traže dogovor za njihovo oslobađanje

Obitelji talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze od napada 7. listopada u utorak su zatražili da izraelska vlada "večeras odobri sporazum o vraćanju kući svih talaca iz Gaze".

Ratni kabinet premijera Benjamina Netanyahua trebao bi se sastati večeras, a u međuvremenu su rođaci talaca krenuli na petodnevni put od Tel Aviva do Jeruzalema te kane doći pred premijerov ured.

"Znamo da se odluka može donijeti večeras", stoji u objavi Foruma obitelji talaca i nestalih te se od izraelske vlade traži "da ne blokira sporazum".

"Čelnicima i onima koji donose odluke želim poručiti: izgubili smo strpljenje. Želimo da se naše obitelji i voljeni sada vrate", rekla je majka jednog taoca.

Forum obitelji, osnovan nakon krvavoga Hamasova napada i otmice oko 240 ljudi na izraelskom tlu 7. listopada, kontinuirano organizira okupljanja nastojeći tako stalno vršiti pritisak na izraelsku vladu.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da vjeruje u dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

"Svakodnevno razgovaram s relevantnim ljudima. Vjerujem da će se postići dogovor, ali ne želim ulaziti u detalje", rekao je Biden odgovarajući na pitanja novinara u Bijeloj kući.

Katar, koji je angažiran u intenzivnoj diplomaciji u nastojanju da zajamči puštanje talaca, u utorak je pozvao Izrael i Hamas da iskoriste priliku i njegovo posredovanje, istaknuvši da je njegove napore omelo pogoršanje situacije u Pojasu Gaze.

05:11

SAD za to da evakuaciju pacijenata iz bolnica u Gazi izvede neovisna treća strana

Sjedinjene Američke Države žele da se evakuiraju pacijenti iz bolnica u Gazi kako bi se izvukli iz opasnosti te će podržati neovisnu treću stranu za provedbu takve evakuacije, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

On je na brifingu za novinare rekao da Washington ne želi civile, "osobito ne bebe u inkubatorima" i ostalu ranjivu populaciju u unakrsnoj vatri.

Dodao je da je SAD upravo u pregovorima s humanitarnim organizacijama i trećim stranama o mogućoj evakuaciji.

"Želimo sigurnu evakuaciju pacijenata iz bolnica da bismo ih sklonili od opasnosti. Podržali bismo neovisnu treću stranu koja bi provela takve evakuacije", rekao je Miller.

"Znamo da bi i izraelska vlada podržala takav potez... Pitanje je samo hoće li Hamas dopustiti evakuaciju pacijenata iz bolnica ili će ih nastaviti koristiti kao živi štit?"

Rekao je da je Washington kontaktirao brojne humanitarne organizacije u pogledu mogućih evakuacija pacijenata, no nije otkrio koje niti je iznio druge pojedinosti.

Šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "duboko je uznemiren zbog strašne situacije i gubitka ljudskih života u nekoliko bolnica u Gazi", rekao je njegov glasnogovornik u razgovoru s novinarima nakon izvješća o pogoršanim uvjetima u tamošnjim bolnicama u kojima nema struje, a tijela ubijenih počela su se raspadati.

"U ime čovječnosti glavni tajnik poziva na hitan humanitarni prekid vatre", dodao je glasnogovornik.

Oko nekoliko bolnica u Pojasu Gaze vode se žestoke borbe između izraelskih vojnika i palestinskih militanata.

Napadi na bolnice i nedostatak goriva rezultirali su smrću brojnih pacijenata, među kojima je i novorođenčad, podaci su palestinskih i dužnosnika UN-a.

Na neonatalnom odjelu jedne bolnice ostalo je trideset i šest beba nakon što su tri umrle.

Bez goriva za generatore za napajanje inkubatora, prijevremeno rođene bebe drže se na najtoplijem mogućem mjestu. Uglavnom ih je poredano osam u jednom krevetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 02:46