ŠEF DIPLOMACIJE

Iranski predsjednik imenovao Abasa Aragčija za ministra vanjskih poslova

Služio je kao iranski veleposlanik u Japanu i Finskoj, a dvije godine je bio i zamjenik ministra vanjskih poslova za Aziju-Pacifik

Abas Aragči

 Askin Kiyagan/afp/profimedia/Askin Kiyagan/afp/profimedia

Iranski predsjednik Masud Pezeškian je u nedjelju imenovao Abasa Aragčija za ministra vanjskih poslova, objavio je predsjednik parlamenta uživo na Studentskoj novinskoj mreži.

"Od sutra ujutro, parlamentarna povjerenstva će započeti pregledavati planove o predloženim ministrima do kraja idućeg tjedna", rekao je Mohamed Bager Kalibaf s obzirom na to da iranski parlament još uvijek mora odobriti vladu koju je imenovao Pezeškian.

Aragči je iskusan pragmatičan diplomat koji je bio glavni pregovarač u nuklearnim pregovorima između Teherana i svjetskih vođa od 2013. do 2021.

Služio je kao iranski veleposlanik u Japanu i Finskoj, a dvije godine je bio i zamjenik ministra vanjskih poslova za Aziju-Pacifik prije nego što je nakratko postao glasnogovornik ministarstva 2013.

Kada je Mohamad Džavad Zarif bio šef diplomacije, Aragči je bio drugi najutjecajniji dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova, a obavljao je dužnosti poput zamjenika za pravna i međunarodna pitanja i zamjenika za politička pitanja.

Obranio je doktorat iz političke filozofije na Sveučilištu u Kentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:09