POGINULI DJECA I MLADI

Hoće li napad na ovo nogometno igralište otvoriti nova vrata pakla? Izrael: Pogledajte čije su to rakete...

Hezbolah je priznao 4 napada u subotu, ali demantira napad na nogometno igralište. Izrael je pak gađao školu u Gazi, 30 mrtvih

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

 Menahem Kahana/Afp

Izrael je objavio da gađa ciljeve Hezbolaha u Libanonu nakon što je na okupiranoj Golanskoj visooravni u raketnom napadu poginulo 12 mladih na nogometnom igralištu.

Nakon toga je Izrael gađao ciljeve Hezbolaha duboko unutar Libanona, javlja BBC, što je potaknulo strah od velike eskalacije sukoba.

"Napad Hezbolaha danas je prešao sve crvene linije i odgovor će biti u skladu s tim. Približavamo se trenutku sveopćeg rata protiv Hezbolaha i Libanona", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Izaslanik UN-a Tor Wennesland pozvao je sve strane na suzdržanost. "Bliski istok je na rubu; svijet i regija ne mogu si priuštiti još jedan otvoreni sukob", ističe.

Istovremeno je Izrael granatirao školu u Gazi, u blizini Deir al-Balaha, ubivši najmanje 30 Palestinaca i ranivši više od 100, prema izvorima Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da su gađali Hamasov zapovjedni centar u dijelu škole, koji je Hamas navodno koristio i kao skladište oružja, dok Palestinci tvrde da su tu smještene izbjeglice.

BBC javlja da se na snimkama među žrtvama vide djeca. Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je da su 53 osobe ubijene, a 189 ozlijeđeno od subote ujutro u bombardiranju IDF-a u Deir al-Balahu i Khan Younisu.

image

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

Menahem Kahana/Afp
image

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

Menahem Kahana/Afp
image

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

Menahem Kahana/Afp
image

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

Menahem Kahana/Afp
image

Na nogometnom su igralištu poginula djeca

Menahem Kahana/Afp

No, veći rizik za eskalaciju ima vijest o napadu na Golansku visoravan. Izrael tvrdi da je "otprilike 30 projektila" ispaljeno iz Libanona na selo na Golanskoj visoravni pod izraelskom kontrolom. Za napad su okrivili libanonski Hezbolah, no Hezbolah to odlučno demantira. Objavili su da su izveli četiri napada, od kojih jedan na 3 kilometara dalje od nogometnog igrališta u Majdal Shamsu.

image

Druzi ispraćaju žrtve raketnog napada na selo Majdal Shams na okupiranoj Golanskoj visoravni

Jalaa Marey/Afp

Pozivajući se na očevice, CNN javlja da su na nogometnom igralištu poginula djeca Druza iz lokalnih sela, dječaci u dobi od osam do 15 godina. Libanonska vlada je nakon napada osudila "sva djela nasilja i napade na sve civile", izvijestila je libanonska agencija NNA, pozivajući na trenutni prekid neprijateljstava. Hezbolah tvrdi da su gađali izraelske vojne ciljeve u drugom dijelu okupirane Golanske visoravni.

U noći nakon napada izraelski ratni zrakoplovi napali su ciljeve Hezbolaha duboko unutar libanonskog teritorija, objavila je izraelska vojska u nedjelju ujutro. Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u subotu je poručeno da će Hezbolah "platiti visoku cijenu". Zbog tog napada Netanyahu je prekinuo posjet Sjedinjenim Državama.

Hezbolah uživa podršku Irana, pa svaka nova eskalacija potiče strahove od velikog rata između Izraela i Irana. Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru gotovo deset mjeseci sa sve većom žestinom, prenosi CNN. I prije subotnjeg napada regionalni čelnici upozoravali su da sukob doseže točku ključanja.

U napadu na Majdal Shamsu, selo na Golanskoj visoravni uz granicu sa Sirijom, ozlijeđeno je najmanje 29 ljudi. Izraelska hitna služba Magen David Adom (MDA) izvijestila je da su smrtno stradali djeca i mladi u dobi od deset do 20 godina. Od 29 ozlijeđenih, šest je u teškom stanju.

image

Druzi ispraćaju žrtve raketnog napada na selo Majdal Shams na okupiranoj Golanskoj visoravni

Jalaa Marey/Afp

Žrtve su Druzi. U četiri sela na Golanskoj visoravni živi oko 20.000 Arapa Druza. To je područje koje je Izrael oteo Siriji 1967. u Šestodnevnom ratu i 1981. ga anektirao. UN ga tretira kao okupirano područje. Tu su naselili 50.000 izraelskih kolonizatora. Većina tamošnjih Druza identificiraju se kao Sirijci i odbijaju izraelsko državljanstvo, navodi CNN.

Među mjestima pogođenim u napadu bilo je i nogometno igralište na kojem su se igrala djeca i tinejdžeri, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari. Rekao je da je to najsmrtonosniji napad na izraelske civile od 7. listopada, pa će Izrael "djelovati u skladu s tim".

image

Daniel Hagari

Idf/dts Nachrichtenagentur/imago Stock&people/profimedia

Ustvrdio je da je na nogometni teren ispaljena iranska raketa Falaq 1 s bojevom glavom od 50 kg. "Ovo je model koji je u isključivom vlasništvu Hezbolaha, a noćas je uzrokovao smrt 12 mladića i djevojaka", dodao je.

U nedjelju je izraelski ministar obrane Yoav Gallant posjetio Majdal Shams i poručio da Izrael tuguje s njima. "Hezbolah je odgovoran za ovo i oni će platiti", zaprijetio je.

Napad od subote velika je eskalacija u nekoliko iznimno nestabilnih mjeseci u pograničnom području između Libanona i Izraela. Dvije su zemlje službeno već desetljećima u ratnom stanju. Napadi su učestaliji posljednjih tjedana dok i Hezbolah i Izrael gađaju sve dublje i dublje u tuđi teritorij.

image

Žena tuguje za žrtvom raketnog napada na selo Majdal Shams u kojem žive Druzi na okupiranoj Golanskoj visoravni

Menahem Kahana/Afp

Napetosti su se dodatno povećale u proteklih nekoliko tjedana nakon što je Izrael ubio dvojicu zapovjednika Hezbolaha - Samija Taleba Abdullaha u svibnju i Muhammeda Neamaha Nasera u lipnju - pod optužbom za napade prije i nakon Hamasova napada 7. listopada. U Hamasovu napadu najmanje je 1200 ljudi je ubijeno, a više od 250 ih je oteto, prema izraelskim izvorima. U znak odmazde, Izrael je u Gazi nakon toga ubio 39.258 Palestinaca i ranio još njih 90.589, prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva. UN procjenjuje da je dosad u Gazi 2 milijuna prognanih ljudi, što odgovara gotovo kompletnom stanovništvu.

Lider izraelske opozicije Benny Gantz otputovao je u subotu u Majdal Shams, pozivajući Netanyahua da poveća prisutnost vojske u tom području. "Imamo moralnu obvezu na jugu vratiti taoce kući, a imamo i stratešku obvezu vratiti sigurnost na sjever i ljude u njihove domove", rekao je Gantz.

Izraelska vojska ne prihvaća tvrdnje Hezbolaha da ne stoji iza napada. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da je njihova analiza pokazala da je raketa na Majdal Shams ispaljena iz područja koje se nalazi sjeverno od sela Chebaa na jugu Libanona. "Naši obavještajni podaci su jasni - Hezbolah je odgovoran za ubijanje nevine djece. Još jednom je razotkrivena brutalnost Hezbolaha kao terorističke organizacije", ustvrdio je Hagari. Bijela kuća izrazila je punu podršku Izraelu. "Sjedinjene Države nastavit će podupirati napore da se okončaju ovi strašni napadi duž Plave linije, što mora biti glavni prioritet", izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost za CNN, govoreći o crti razgraničenja između Izraela i Libanona.

Većina Druza živu na sjeveru Izraela, u Libanonu, Jordanu i Siriji. U Izraelu čine oko 1,5 posto stanovništva. Druzi s Golanske visoravni mogu studirati i raditi u Izraelu, ali samo oni s državljanstvom mogu glasati. Moraju služiti izraelsku vojsku, oni su najveća nežidovska skupina u IDF-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 12:31