OBJAVILA PALAČA

Francuzi ekspresno pronašli zamjenu za kandidata koji je teško optužio Von der Leyen pa dao ostavku

Osim što je blizak saveznik Emmanuela Macrona, Stéphane Séjourné je i dugogodišnji član predsjednikove stranke Preporod (RE)

Stéphane Séjourné

 Khaled Desouki/AFP

Stéphane Séjourné, francuski ministar vanjskih poslova na odlasku, zamijenit će Thierryja Bretona na mjestu francuskog kandidata za europskog povjerenika, priopćila je u ponedjeljak Elizejska palača.

Séjourné, koji je u siječnju imenovan ministrom vanjskih poslova, blizak je saveznik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i dugogodišnji član predsjednikove Preporod (Renaissance (RE)), liberalne političke stranke centra.

- Séjourné ispunjava sve potrebne kriterije za spomenuti posao - stoji u priopćenju francuskog predsjedništva, a prenosi Politico.

- Predsjednik Republike uvijek se zalagao za to da njegov europski povjerenik dobije ključan resor. To je smisao njegovih kontakata s predsjednikom Europske komisije - dodaje se u priopćenju.

Breton teško optužio Von der Leyen

Dok su svi čekali razvoj događaja oko kandidatkinje iz Slovenije za povjerenicu EU-a, zbog čega je i odgođeno do sutra predstavljanje sastava buduće Europske komisije, u ponedjeljak ujutro je ova drama dobila novi zaplet. Svoju kandidaturu je u zadnji čas povukao francuski kandidat i sadašnji povjerenik Thierry Breton.

U pismu glavnoj tajnici Europske komisije Ilzi Juhansone on daje ostavku i sa sadašnje dužnosti povjerenika Europske komisije. Kao razlog Breton navodi to što je šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemu iza leđa, bez da ga je uopće osobno kontaktirala o tome, tražila od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da iz osobnih razloga povuče kandidaturu Bretona i predloži nekog drugog kandidata. U trgovini s Macronom, piše Breton, ona je ponudila da će ako povuku njega i predlože ženu, Francuzi dobiti važniji resor u budućem sastavu Europskoj komisiji. Više pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:21