USKORO NA AUKCIJI

FOTO: EVA BRAUN KAKVU JOŠ NISTE VIDJELI Nestali portret u boji otkriven nakon 70 godina

 Mullocks Auctions

Originalni portret Hitlerove supruge Eve Braun, s crvenim šeširom i Mona Lisinim osmijehom, pojavio se nakon što ga nitko nije vidio punih 70 godina.

Ulje na platnu dimenzija 137x124 cm naslikao je Hans Lehmkuhl 1941. godine, a portret je bio kod same Eve Braun sve do 1943. kada ga je dala svojoj prijateljici, grofici Antoniji Isabelle Clementine von Westphalen zu Fürstenberg. Grofica je udana u dinastiju Stolberg, a trenutačni vlasnik sliku je kupio od obitelji.

Očekuje se da će pronađena slika postići cijenu od 6 tisuća funti na aukciji kuće Mullocks u gradu Ludlow u engleskom Shropshireu.

- Ovaj portret je fascinantan dio povijesti jer prikazuje Evu Braun u boji. Obično gledamo njezine crno-bijele fotografije , a ova slika prikazuje njezinu plavu kosu i plave oči, što je bilo neophodno da bi se bilo Hitlerovom miljenicom. Naslikana je sa crvenim šeširom i plavom jaknom. Čini se kako se pokušavala smijati. Njezina veza s Hitlerom bila je komplicirana, a ona mu je bila potpuno odana. U ranoj fazi njihove veze čak se zbog njega dva puta pokušala ubiti. Portret je bio skriven mnogo godina i sada je ponuđen na prodaju. Bit će velik interes za njega - kazao je Richard Westwood-Brookes iz aukcijske kuće.

Foto: Mullocks Auctions

Njemački umjetnik bio je veteran Prvog svjetskog rata koji je 1936. bio zadužen slikati sportaše na Olimpijskim igrama u Berlinu, a potom i najveće nacističke vođe. Umro je 1969. godine.

Aukcija portreta Eve Braun održat će se 18. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:23