PROMJENA PRAVILA

FBI OTVARA VRATA NAPUŠENIM HAKERIMA? 'Trebamo najbolje, a takvi najčešće puše travu'

 Getty Images

Američka savezna policija FBI u posljednje se vrijeme suočava s velikom dilemom. Prema internom pravilniku ne bi smjela primiti u radni odnos nikoga tko je evidentiran da je unatrag tri godine pušio travu, ali s druge strane upravo se među konzumentima marihuane često kriju najbolji potencijalni agenti koji bi ponajprije radili na borbi protiv cyber kriminala.

Direktor FBI-ja James Comey priznao je na jednoj godišnjoj konferenciji da ne zna što učiniti. 'Trebao bih zaposliti najbolje radnike da se bore protiv cyber kriminalaca, a neki od tih klinaca htjeli bi prije razgovora za posao zapaliti joint', otkrio je svoje muke Comey, čije riječi prenosi Wall Street Journal.

Jedan sudionik konferencije direktora je pitao što da kaže svom često napušenom prijatelju koji bi vrlo rado iz hakerskog svijeta prešao u redove saveznih agenata. Comey mu je odgovorio: 'Pa neka se prijavi na natječaj'. Iako to nije izrijekom kazao, ta bi rečenica mogla biti nagovještaj promjene internih pravila o zapošljavanju.

Slična, ali ponešto blaža pravila ima i britanska Nacionalna jedinica za borbu protiv cyber kriminala (NCCU).

Računalni ekspert Richard Clayton s uglednog Sveučilišta u Cambridgeu, za BBC kaže da bi bilo razborito revidirati ovakve regule.

'Najčešće želite zaposliti mlade hakere, a oni često imaju neke loše navike kao što je pušenje marihuane. No, s vremenom te navike lagano umiru', tvrdi Clayton.

'Ja mislim da FBI i NCCU zapravo imaju veći problem u pronalasku kvalitetnih radnika zbog plaća koje su spremni ponuditi, koje su u usporedbi s iznosima koji se nude u privatnom sektoru izrazito niske', rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:06