IZBORI NA KOSOVU

EU o izborima na Kosovu: Varalo se, ali nema veze. Samo složite vladu

Osim o nepravilnostima tijekom glasanja, priča se i o odazivu kosovskih Srba na izborima koji je bio neočekivano dobar
 AFP

BRUXELLES - Kosovski premijer Hashim Thaçi proglasio je u nedjelju prije ponoći pobjedu svoje stranke PDK na prvim parlamentarnim izborima otkad je Kosovo proglasilo neovisnost, ne čekajući bilo kakvu objavu službenih rezultata, pa čak ni privremenih. Iako će vjerojatno biti relativan pobjednik ovih izbora, tu su pobjedu već zasjenile vijesti o brojnim nepravilnostima, o čemu su izvijestili domaći promatrači, pa i strani diplomati. Čak je i američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell, prema priopćenju američkog veleposlanstva, bio svjedok nepravilnosti, i to u općini Skenderaj (Srbica).

Varanje u Drenici

U toj općini u regiji Drenica odaziv na izbore bio je čak 94 posto, a prosjek u drugim općinama Kosova bio je neznatno iznad 40 posto. Mnoge političke stranke na Kosovu naglašavaju da neće priznati rezultate izbora u dvije dreničke općine u kojima je bio golem odaziv te upozoravaju da je to i matematički nemoguće jer jedna petina građana Kosova živi u inozemstvu, a na glasačkim listama ima i preminulih. Mediji su prije nekoliko tjedana otkrili da je čak i pokojni predsjednik Kosova Ibrahim Rugova bio na biračkom popisu. Europska Unija ipak pozdravlja ove izbore, čestitajući narodu Kosova na dobroj organizaciji glasanja i tome što je sve proteklo mirno.

Poruka iz Unije

EU putem posebne izjave visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i povjerenika za proširenje Štefana Fülea poziva na što brže osnivanje nove kosovske vlade i početak dijaloga između Kosova i Srbije uz posredovanje Unije. Naime, taj je proces dogovoren Rezolucijom UN-a o Kosovu, donesenom ovog rujna. No, dijalog je zapeo budući da je na Kosovu pala vlada.

Neprihvatljiv partner

EU je pozvao kosovske stranke koje imaju primjedbe na regularnost izbora da se obrate nadležnim tijelima. I strani mediji, primjerice britanski The Economist i Guardian, javljaju o “prijevarama velikih razmjera” tijekom kosovskih izbora.A novost na ovim izborima je dobar rezultat pokreta Samoopredjeljenje (Vetvendosja), koji je osvojio više od 10 posto glasova. Samoopredjeljenje se protivi dijalogu sa Srbijom i protektoratu EU te mu je u službenom programu ujedinjenje Kosova s Albanijom. Zbog toga će taj pokret, gotovo je sigurno, biti neprihvatljiv partner u bilo kakvim kalkulacijama za osnivanje nove vlade.

Velika podijeljenost

Važan element ovih izbora je neočekivano dobar odaziv kosovskih Srba, ali samo u dijelovima južno od rijeke Ibar, dok su Srbi na sjeveru poslušali poziv srbijanske vlade da bojkotiraju izbore.

To je pokazalo koliko je Kosovo podijeljeno te da su i sami kosovski Srbi podijeljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:39