DUBOKI UDAR

Dramatična karta otkriva zemlje u dometu ukrajinskih novih dronova, tu je i Iran; Budanov: ‘Locirali smo im slabe točke‘

Ukrajinska obavještajna služba sa stručnjacima razvija bespilotne letjelice koje mogu pogoditi mete udaljene do 1800 km

Ilustracija, raketni sustav ATACMS

 Handout/Afp

Ukrajinske bespilotne letjelice mogu pogoditi mete duboko unutar europskog dijela Rusije, kaže Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, dok Kijev nastavlja pozivati ​​Zapad da ukine ograničenja na oružje dugog dometa, kao što su Army Tactical Missile System (ATACMS) i krstareće rakete Storm Shadow, koje je Ukrajini osiguralo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ukrajina je u međuvremenu za napad na rusku crnomorsku flotu koristila puno manje i jeftinije borbene te izviđačke bespilotne letjelice, kao i mornaričke bespilotne letjelice.

Ruske vlasti optužile su Kijev za izvođenje opsežnog napada bespilotnim letjelicama na devet ruskih regija tijekom noći u ponedjeljak. U istom su zapaljene stambene zgrade i izazvan je prekid letova u moskovskim zračnim lukama Vnukovo, Domodedovo i Šeremetjevo.

- Ne komentiramo što se događa na teritoriju Rusije - rekli su za Newsweek iz ukrajinskog ministarstva obrane.

A samo tri dana prije spomenutih napada na ruske regije, Budanov je na Facebooku napisao da ukrajinska obavještajna služba surađuje sa stručnjacima kako bi razvili bespilotne letjelice koje mogu pogoditi mete udaljene do 1800 km.

- Kijevski cyber stručnjaci locirali su ruske slabe točke - tvrdi Budanov.

Karta koju je izradio Newsweek jasno pokazuje radijus dometa ukrajinskih bespilotnih letjelica, za koje Kijev tvrdi da mogu dosegnuti planinu Ural te ruske gradove kao što su Čeljabinsk, Kazan i Jekaterinburg.

Podsjetimo, 18. srpnja izbio je požar blizu vojne tvornice u Jekaterinburgu, a ukrajinska obavještajna služba u siječnju je izvijestila da je zrakoplov Suhoj Su-34 uništen na aerodromu Šagol u Čeljabinsku. Radijus ukrajinskih bespilotnih letjelica uključuje i sjeverni Kazahstan, Iran te dijelove Bliskog istoka, iako Kijev ta područja ne bi niti ciljao.

U srpnju su bespilotne letjelice napale vojni aerodrom u Djagilevu, blizu grada Rjazanja, gdje se obučavaju ruske strateške bombarderske snage i nalaze zrakoplovi Tupoljev Tu-95MS, Tu-22M3, Tu-134UBL te tanker Iljušin Il-78. Istoga mjeseca Ukrajina je navodno lansirala i dronove na zračnu bazu Millerovo u južnoj regiji Rostov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:15