RATNI ZLOČINI

CNN objavio dokaz ruskih zvjerstava u Ukrajini, ubijali zarobljenike: ‘Je**** ih uništite, a onda se javite!‘

Čini se da su ruska pogubljenja ukrajinskih vojnika koji se predaju postali ‘taktika‘ Kremlja

Arhivska fotografija

 Handout/Afp

CNN je, kako navode, nabavio i ekskluzivno objavio snimku, nastalu tijekom borbi krajem prošlog mjeseca u blizini Pokrovska u istočnoj Ukrajini koja, kako se navodi, pokazuje kako ruski vojnici pogubljuju trojicu Ukrajinaca koji su se predali nakon što je njihov rov osvojen.

Na snimci vojnici izlaze iz rova i teturaju nasred prašnjave staze, zatim padaju na koljena s rukama na glavi. Nekoliko sekundi kasnije, pokazuje snimka ukrajinskog drona, oni nepomični leže licem prema dolje, dok se oko njih diže prašina.

Incident, koji je opisao ukrajinski dužnosnik koji je tražio da se neki detalji izostave kako bi se zaštitio identitet postrojbe, dio je obrasca sve očitijih ruskih pogubljenja, za koje se čini da su ove godine u porastu.

Izvori ukrajinske obrambene obavještajne službe dali su CNN-u popis od 15 slučajeva od studenoga, većinu potkrijepljenih video ili audio snimkama dronova, gdje tvrde da su ukrajinske vojnike koji su se predali ubili Rusi na prvoj liniji, umjesto da ih zarobe.

Ukrajinski glavni tužitelj rekao je za CNN da njegov ured istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su ubijena ukupno 62 ukrajinska vojnika.

Čini se da snimka iz regije Pokrovsk odražava nemilosrdno brutalnu ‘taktiku‘ ruske vojske dok nastavlja napredovati na istoku Ukrajine prema Pokrovsku.

Ukrajinci: ‘Politika Kremlja‘

Ukrajinski tužitelji kažu kako vjeruju da su navodna ubojstva ratni zločini i dio orkestrirane politike Kremlja. "Ako se ratni zarobljenici predaju, ako pokažu da se predaju, ako su bez oružja u rukama, onda je pogubljenje po kratkom postupku ratni zločin", rekao je za CNN Andrij Kostin, glavni ukrajinski tužitelj.

Kostin tvrdi da su takvi zločini počinjeni u različitim područjima Ukrajine i od strane različitih jedinica. Ukrajinski dužnosnik koji je dao snimku drona iz Pokrovska kaže da je njihova jedinica upoznata s više sličnih slučajeva na prvim linijama koji nisu objavljeni niti istraženi.

Neki nedavni slučajevi su objavljeni, a jedna postrojba u Torecku je na Telegramu tvrdila da posjeduje video snimku dronova, koju je objavila u utorak, na kojoj trojica ukrajinskih vojnika izlaze iz podruma, ruku podignutih u znak predaje, a zatim ih ruski vojnici ubijaju. Tužitelji u regiji Doneck rekli su da su otvorili istragu o "kršenju zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s namjernim ubojstvom".

CNN je došao u posjed još jedne snimke drona iz regije Zaporižja, koja prikazuje kako su u svibnju ove godine, u blizini sela Robotine, ruski vojnici rekli trojici ukrajinskih vojnika da legnu licem prema dolje nakon što je njihova utvrda osvojena. Ukrajinska obrambena obavještajna služba dala je CNN-u audio transkripte presretanja onoga za što kaže da je bila naredba ruskog zapovjednika, poznatog kao "Turčin", svojem podređenom na terenu "Maloju", da ubije zarobljenike.

Turčin: Sredite ih, je**** ih uništite.

MALOY: Shvaćam, razumijem.

TURK:⁠ ⁠Kad ih sredite, javite se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:02