‘ZABRINUTI SMO‘

Čini se da je Rusiji stiglo vrlo razorno oružje, Amerikanci su odmah reagirali: ‘Ovo je oštra eskalacija‘

Iransko izaslanstvo u UN-u je jučer izjavilo kako Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob nehumano

Vojna vježba u Iranu

 Iranian Army Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Army Office/zuma Press/profimedia

Iz Washingtona poručuju kako bi svaki iranski transfer balističkih projektila Rusiji označio oštru eskalaciju u ukrajinskom ratu, piše Sky News.

- Upozoravamo na produbljivanje sigurnosnog partnerstva između Rusije i Irana od početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i zabrinuti smo zbog ovih izvješća. Svaki prijenos iranskih balističkih projektila Rusiji predstavljao bi dramatičnu eskalaciju iranske potpore ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine - rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Sean Savett.

Nije potvrdio je li SAD siguran da je do takvog prijenosa došlo, iako je Wall Street Journal jučer citirao izjave visokih dužnosnika koji tvrde da su iranske rakete isporučene moskovskim snagama.

Izvješća iz kolovoza upućuju na to da Rusija očekuje skoru isporuku stotina balističkih projektila Fath-360 bliskog dometa iz Teherana i da se rusko vojno osoblje obučava unutar Irana kako ih koristiti.

Iran negira izvješća

Iransko izaslanstvo u UN-u je jučer izjavilo kako Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob nehumano jer dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre.

- Dakle, ne samo da se Iran suzdržava od sudjelovanja u takvim radnjama, već poziva druge zemlje da prestanu isporučivati ​​oružje stranama uključenim u sukob - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:37