ZASTRAŠIVANJE

Četvorica mogućih predsjedničkih kandidata u Tunisu osuđena na osam mjeseci zatvora, ne mogu na izbore

Oporbene stranke, čiji su mnogi čelnici u zatvoru, optužile su Saiedovu vladu za vršenje pritiska na pravosuđe

Kais Saied

 Fethi Belaid/AFP

Tuniski sud u ponedjeljak je zbog kupovanja glasova osudio četvero potencijalnih predsjedničkih kandidata na osam mjeseci zatvora i zabranio im natjecanje na izborima, rekli su za Reuters političari i odvjetnici koji tvrde da se radi o potezu čiji je cilj isključiti ozbiljne konkurente predsjednika Kaisa Saieda.

Presuda pojačava strahove oporbenih stranaka, kandidata i skupina za ljudska prava koji su optužili vlasti za korištenje proizvoljnih ograničenja i zastrašivanje kako bi osigurali ponovni izbor Saieda na izborima zakazanima za 6. listopada.

Odluka je donesena protiv istaknutog političara Abdela Latifa Mekija, aktivista Nizara Šarija, suca Murada Masudija i još jednog kandidata, Adela Doua.

Ahmed Nafati, voditelj Mekijeve kampanje, rekao je da još uvijek planiraju predati njegovu kandidaturu u utorak.

"Odluka je nepoštena i nepravedna, a cilj joj je isključiti ozbiljnog igrača iz utrke", izjavio je Nafati.

"To je šokantna presuda, ima za cilj spriječiti nas da se uključimo u utrku nakon niza ograničenja", dodaje Šari za Reuters.

Drugi sud kasno u ponedjeljak osudio je Abira Musija, također istaknutog protivnika Saieda, na dvije godine zatvora pod optužbom za vrijeđanje izbornog povjerenstva.

Prošlog mjeseca sud je osudio Lotfija Mraihija, potencijalnog kandidata na predsjedničkim izborima i žestokog kritičara Saieda, na osam mjeseci zatvora pod optužbom za kupnju glasova. Također mu je zabranjeno kandidiranje na predsjedničkim izborima.

Izabran 2019., Saied je raspustio parlament 2021. i počeo vladati dekretom, što je potez koji je oporba opisala kao državni udar. Rekao je da neće prepustiti vlast onima koje naziva "nedomoljubima".

Oporbene stranke, čiji su mnogi čelnici u zatvoru, optužile su Saiedovu vladu za vršenje pritiska na pravosuđe kako bi se obračunalo s njegovim suparnicima na izborima 2024. i otvorilo mu put za osvajanje drugog mandata.

Saied je zanijekao da postavlja bilo kakva ograničenja suparnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:41