USTANAK NARODA

Caracas je u plamenu, prosvjedi se šire poput požara, zemlja je na rubu građanskog rata: ‘Bože, pomozi nam!‘

Prosvjedi su započeli nakon što je izborni odbor u ponedjeljak objavio da je Maduro osvojio treći mandat

Prosvjed u Caracasu

 Yuri Cortez/AFP

U Venezueli je situacija sve napetija nakon izbora na kojima je pobijedio dugogodišnji predsjednik Nicolas Maduro. Protivnici i pristaše venezuelanskog predsjednika planiraju velika okupljanja, a tijekom dosadašnjih već je došlo do velikih sukoba između policije i protestanata.

image

Prosvjed u Caracasu

Yuri Cortez/AFP

Prosvjedi su započeli nakon što je izborni odbor u ponedjeljak objavio da je Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova kako bi produžio četvrtstoljetnu vladavinu svog pokreta "Chavista".

Oporba, koja tvrdi da se izborna komisija nalazi pod kontrolom diktatorske vlade, rekla je da 73 % izbrojenih glasova kojima ima pristup pokazuju da je njezin kandidat Edmundo Gonzalez dobio više nego dvostruko glasova od Madura.

image

Prosvjed u Caracasu

Yuri Cortez/AFP

Najmanje šest ljudi ubijeno je diljem zemlje u incidentima povezanima s prebrojavanjem glasova ili povezanim prosvjedima.

U gradu Calabozu prosvjednici protiv Madura srušili su veliku statuu bivšeg predsjednika Huga Chaveza.

image

Prosvjed u Valenciji

Juan Carlos Hernandez/AFP

Venezuelanska oporbena stranka Voluntad Popular izvijestila je u utorak na X-u da je njezin nacionalni koordinator Freddy Superlano pritvoren.

Prosvjednici u Venezueli blokirali su ceste, izazvali požare i bacali benzinske bombe na policiju, uključujući i područje u okolici predsjedničke palače Miraflores u Caracasu. Građani se spontaju okupljaju na ulicama, kleče i zazivaju pomoć Boga.

image

Prosvjed u Caracasu

Yuri Cortez/AFP

Ministar obrane general Vladimir Padrino opisao je prosvjede kao "državni udar".

Lokalna promatračka skupina, "Venezuelanski nadziratelji sukoba", izvijestila je da je zabilježila 187 prosvjeda u 20 saveznih država s "brojnim činovima represije i nasilja" koje su provele paravojne skupine i policija.

image

Prosvjed u Caracasu

Yuri Cortez/AFP

Čelnica venezuelanske oporbe Maria Corina Machado, kojoj je zabranjeno sudjelovati na izborima, ali je predvodila kampanju za Gonzaleza, pozvala je na marševe u utorak.

image

Prosvjed u Valenciji

Juan Carlos Hernandez/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:49