VELIKA RAZARANJA

Brutalna osveta za napad na Tel Aviv: Pogođeni šatori, najmanje 35 poginulih, stradali žene i djeca?

Izraelska vojska je rekla da su njezini zrakoplovi napali ‘Hamasov kompleks u kojem su djelovali teroristi‘

Ilustrativna fotografija

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

U izraelskim zračnim napadima na Rafah navodno je ubijeno 35 ljudi, a deseci su ozlijeđeni nakon što je Hamas lansirao raketne napade prema Tel Avivu prvi put u nekoliko mjeseci, prenosi Sky News.

U udaru u tom gradu na jugu Gaze pogođeni su šatori za raseljene osobe, tvrde palestinski medicinari. Snimke s mjesta događaja pokazuju velika razaranja.

No izraelska vojska je rekla da su njezini zrakoplovi napali ‘Hamasov kompleks u kojem su djelovali teroristi‘ u Rafi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas priopćilo je da je poginulo najmanje 35 ljudi, većinom žene i djeca. Hamas je u svom priopćenju osudio napad na područje prepuno stotina tisuća raseljenih ljudi.

Udar se dogodio u četvrti Tel Al Sultan u zapadnom Rafahu, gdje su se tisuće ljudi sklonile nakon što su mnogi pobjegli iz istočnih dijelova grada u kojima su izraelske snage započele kopnenu ofenzivu prije više od dva tjedna.

Glasnogovornik Palestinskog društva Crvenog polumjeseca rekao je da će se broj žrtava vjerojatno povećati kako se napori potrage i spašavanja budu nastavili.

Izraelske obrambene snage (IDF) su priopćile da je ‘napad izveden protiv legitimnih ciljeva prema međunarodnom pravu, korištenjem preciznog streljiva i na temelju preciznih obavještajnih podataka koji su ukazivali na Hamasovo korištenje područja‘.

- IDF je upoznat s izvješćima koja pokazuju da je kao rezultat udara i požara koji je zapaljen nekoliko civila u tom području ozlijeđeno. Incident se razmatra, dodaje IDF u svom priopćenju.

U petak je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu na Rafah, dok Izrael inzistira da je ona ključna za njegovu samoobranu i cilj potpunog uništenja Hamasa.

Napad na Rafah dolazi nakon što je Hamas ranije u nedjelju lansirao raketne napade iz Gaze prema Tel Avivu.

Nije bilo neposrednih izvješća o žrtvama ili šteti u ovom prvom dalekometnom raketnom napadu iz Gaze od siječnja, iako su palestinski militanti od tada nastavili sporadično ispaljivati rakete i minobacačke granate na naselja duž granice s Gazom.

Odgovornost za taj napad preuzelo je vojno krilo Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 04:56