NIZ SASTANAKA

Blinken i Lammy u Kijevu u znak podrške obrani Ukrajine od Rusije: ‘Ovo je kritičan trenutak...‘

Blinken je rekao da želi čuti izravno od ukrajinskog predsjednika i drugih dužnosnika koji su ciljevi Kijeva u ratu

Anthony Blinken i David Lammy 

 Leon Neal/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy doputovali su u srijedu u Kijev na niz sastanaka s visokim dužnosnicima ukrajinske vlade u kritičnom trenutku u ratu protiv Rusije.

Blinken je rekao da želi čuti izravno od ukrajinskog predsjednika i drugih dužnosnika koji su ciljevi Kijeva u ratu i što Washington može učiniti da pomogne u njihovom ostvarenju.

"Mislim da je ovo kritičan trenutak za Ukrajinu u jeku intenzivne jesenske sezone borbi s Rusijom koja nastavlja eskalirati svoju agresiju", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije s Lammyjem u Londonu u utorak.

Zelenski je molio zapadne zemlje za isporuku projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu kako bi Ukrajina gađala ciljeve poput vojnih aerodroma duboko na ruskom teritoriju.

Američki dužnosnici sumnjičavi su prema takvom potezu zbog straha od poticanja izravnog sukoba Zapada i Rusije, ali američki predsjednik Joe Biden preko noći je sugerirao da ima prostora za postizanje kompromisa.

Na upit hoće li Sjedinjene Države ukinuti ograničenja ukrajinskoj uporabi dalekometnog oružja u ratu protiv Rusije, Biden je odgovorio da njegova administracija "to upravo rješava".

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u srijedu da će Moskva smatrati SAD i njegove saveznike stranama u ratu ako dopuste Kijevu uporabu dalekometnog oružja.

Blinken je odbio odgovoriti hoće li Washington dopustiti korištenje dalekometnog oružja za ciljeve u Rusiji i da se za takvu odluku razmatra više faktora.

"Nije bitan samo sam sustav. Morate se zapitati: mogu li ga Ukrajinci učinkovito koristiti, ponekad to zahtijeva značajnu obuku, što smo i učinili. Imaju li oni sposobnost održavati ga?", rekao je Blinken.

Pritisak na bojnom polju

Više od dvije i pol godine od početka invazije, ukrajinske snage bore se s bolje naoružanim i većim neprijateljem, dok se pokušavaju obraniti od ruskih proboja na istoku.

U pokušaju da vrati dio inicijative i odvrati ruske snage, Kijev je prošlog mjeseca poslao snage u rusku regiju Kursk u odvažnom prekograničnom upadu velikih razmjera.

Blinkenov posjet odvija se dan nakon što je rekao da je Iran Rusiji isporučio balističke projektile i da će ih vjerojatno koristiti u Ukrajini za nekoliko tjedana, upozorivši da suradnja Moskve i Teherana prijeti široj europskoj sigurnosti.

Produbljivanje vojne suradnje Irana i Rusije prijetnja je cijeloj Europi, rekao je Blinken, dodajući da je Washington privatno upozorio Iran da bi isporuka balističkih projektila Rusiji predstavljala "dramatičnu eskalaciju".

SAD je uveo nove sankcije Iranu u utorak zbog isporuke.

Tisuće civila izgubilo je život u ratu koji je Rusija započela invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. Milijuni Ukrajinaca su raseljeni, a mnogi gradovi i sela postali su hrpe ruševina.

Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala napade bespilotnim letjelicama i projektilima na Ukrajinu, dok je Ukrajina poslala stotine napadačkih bespilotnih letjelica dugog dometa duboko u ruski teritorij.

Zelenskij će kasnije u rujnu otputovati u SAD i predstaviti plan za okončanje rata Bidenu i njegovim potencijalnim nasljednicima na američkim predsjedničkim izborima u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:24