SRUČILA SE KIŠA RAKETA

‘Bila je to smrtonosna serija HIMARS-a, ovo je američki šamar Rusiji, a jasno je i koji je sada glavni cilj Ukrajinaca!‘

Nakon što su dobili odobrenje Bijele kuće, Ukrajincima je malo trebalo za dosad najvjerojatnije najrazorniji napad na ruski teritorij

Napad Ukrajine na Rusiju HIMARS raketnim sustavom

 Twitter Screenshot

Američki šamar Rusiji, kako su neki opisali napad na Belgorod 2. lipnja, jedan je od prvih napada u kojem je upotrijebljeno američko oružje na vojne mete na ruskom teritoriju, piše Forbes i dodaje da se do sada to američko oružje moglo koristiti na ukrajinskom tlu protiv ruskih napada, no ne i u Rusiji. U petak se to promijenilo kad je Bijela kuća dala odobrenje te je topnički sustav HIMARS otvorio vatru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom vikenda je zahvalio Washingtonu što je dopustio korištenje američkih raketnih sustava HIMARS u regiji Harkiv, no rekao je da ono nije dovoljno. Ukrajina dugo upozorava da ograničenja koja su zapadne zemlje postavile na upotrebu njihovog naoružanja značajno sputavaju sposobnost Ukrajine da se brani.

U napadu 2. lipnja su se na Belgorod poput kiše sručile desetine raketa od 300 kg dometa do 90 km. Opseg štete nakon tog napada na Belgorod još uvijek nije poznat.

Na snimkama objavljenima na Telegramu vidi se uništenje sustava moćnog ruskog protuzračnog sustava S-300/400, a navodi se da je uništen raketom koja je ispaljena iz sustava HIMARS. Stranica ‘Bulgarian military‘ piše da su u napadu uništena najmanje dva raketna lansera i zapovjedni centar, uz pomoć i koordinaciju američkih savjetnika.

Taj portal piše da je ovo uništenje HIMARS-om ‘američki šamar Rusiji‘ jer takvo razaranje umanjuje ruske sposobnosti protuzračne obrane, ali i signalizira novu fazu u obrani Ukrajine. Kanal Astra piše da je 2. lipnja u napadu u Belgorodskoj oblasti poginuo tajnik lokalnog savjeta za sigurnost Igor Nečiporenko, te da je više ljudi ranjeno.

Britanski Express piše da je ruski predsjednik Putin ‘u rasulu‘ dok Ukrajina novim oružjem napada Rusiju.

- Neprijatelj je počeo koristiti zapadno oružje za napade na ‘stari’ ruski teritorij. Ovo su fragmenti granata M142 HIMARS MLRS. PVO posade ruske vojske uništile su više od 10 projektila na nebu iznad Belgorodske oblasti. Borbena upotreba ove vrste oružja nije moguća bez zapadnih vojnih specijalista, napisao je uz snimke ruski ratni dopisnik pod sankcijama zapada, Jevgenij Podubni.

Forbes piše da u napadu na Belgorod i okolnu oblast, Ukrajinci nagrizaju sjevernu grupu snaga i navodnu novu udarnu grupu, bez potrebe da se bore protiv Rusa ulicu po ulicu u Vovčansku.

I prije američke dozvole su Ukrajinci mogli gađati Belgorod, no samo s domaćim ili europskim oružjem, no za održivo bombardiranje ruskih baza potrebna je ova vrsta američkog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:05