NOVA OPASNOST

ALARMANTNO UPOZORENJE EUROPOLA 'Islamska država mijenja način djelovanja i koristit će smrtonosne naprave koje Europa još nije vidjela'

Arhivska fotografija
 Reuters

Terorističke mreže poput Islamske države mijenjaju način djelovanja kako bi dosegnule ciljeve u Europi i mogle bi pribjeći autobombama, upozorio je Europol u petak.

'Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, IS još nije koristio u Europi u autobombama, kao što je to radio u Siriji ili Iraku, stoji u izvješću objavljenom u Den Haagu.

'S obzirom da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istoku teroristi kopiraju u Europi, sasvim je moguće da ih IS upotrijebi u nekom trenutku", dodaje isti izvor.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U rujnu su u Parizu automobil s plinskim bocama otkrili blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina, koje su pokušale napad dirigiran iz Sirije od IS-a, uhićene su u pariškome predgrađu.

Lani su europske snage sigurnosti uhitile 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:34