SJEĆANJE NA LEGENDU

Žan Tabak: ‘Gledajući Olimpijske igre, sjećam se naše medalje i Dražena Petrovića‘

Ususret Draženovom rođendanu organizira se ‘Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića‘

Žan Tabak

 Tomasz Sokolowski

Hrvatska košarkaša legenda, danas trener, Žan Tabak, tijekom održavanja Olimpijskih igara prisjetio se jednog od najvećih uspjeha hrvatske košarke i našeg virtuoza Dražena Petrovića, koji bi ove godine slavio 60. rođendan. Ususret Memorijalnoj utakmici, koja će se u čast Draženu igrati u Areni Zagreb 5. rujna, Žan se sjeća srebrne medalje koju je osvojio s Draženom.

“Ja sam u Barceloni ‘92. imao 22 godine. Nisam imao međunarodnog iskustva igranja za reprezentaciju. Bio sam jako uzbuđen prije samih Olimpijskih igara, ali imao sam jako podvojene osjećaje, s jedne strane sreća i sportska uzbuđenost, a s druge strane velika tuga i odgovornost zbog Domovinskog rata koji se odvijao u to vrijeme u Hrvatskoj!”, otkriva Tabak.

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala se u povijest hrvatskog sporta osvojivši srebrnu medalju.

“Put do te medalje, kao i do bilo koje druge titule, bio je vrlo kompliciran, težak, pun uspona i padova, pun problema koje je trebalo rješavati, ali jednako tako pun pozitivnih emocija u momentima kad smo osvajali utakmice!”, govori Žan i dodaje: “Draženova uloga u toj našoj ekipi bila je jako važna s obzirom na to da je tad bio jedan od najboljih igrača u svijetu, a i zato što je bio najbolji igrač u našoj reprezentaciji”.

Košarka se znatno promijenila od vremena Barcelone 1992. godine do danas.

“Obično nisam pristalica uspoređivanja igrača u ono i ovo vrijeme, košarke, ili što je bilo bolje onda i tad. Sve se promijenilo, i društvo i život. Mislim da se danas igra brže, da su igrači bolje atletski spremni, ali isto tako mislim da su igrači taktički lošiji i da je igra puno mekša nego prije“.

Prije gotovo 60 godina u Šibeniku je rođen jedan od najpoznatijih svjetskih košarkaških virtuoza, Dražen Petrović. Danas, generacije i generacije ljubitelja sporta žive Draženov duh i odaju počast sportskom velikanu, ali prije svega velikom čovjeku koji je živio sportski duh.

“Kao mlad igrač gledao sam Dražena kako igra i otvara nove granice u europskoj i košarci bivše Jugoslavije. Dražen je bio game changer, on je promijenio igru na svojoj poziciji, počeo je raditi stvari koje igrači u europskoj košarci nisu radili”, govori Tabak i dodaje:

“Moja prva sjećanja potječu iz perioda kad sam bio mlad igrač gledajući ga na terenu kako dominira europskom košarkom, kako dominira košarkom bivše Jugoslavije i ostavlja velik utjecaj na sve nas mlade igrače. Druga sjećanja su iz doba kad smo već dijelili svlačionicu u reprezentaciji, kad je bio jedan od glavnih igrača, a sjećam se i savjeta koje je davao nama mlađim igračima i meni osobno u momentima nastanka moje karijere”.

Žan Tabak i dalje je u svijetu košarke. Otkad je prestao igrati košarku, bavi se trenerskim poslom. Kroz posao je u kontaktu s bivšim suigračima, a najviše s Tonijem Kukočem.

Ususret Draženovom rođendanu, njegova obitelj, Vlada Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatski košarkaški savez te partneri organiziraju projekt "Memorijalna utakmica u sjećanje na Dražena Petrovića". Ulaznice za spektakl mogu se kupiti u sustavu www.eventim.hr

image
PROMO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 22:06