ZORAN ĐURKOVIĆ

Vodni val ide prema Hrvatskoj, traju velike pripreme: ‘Obranit ćemo i građane i imovinu!‘

Obranu smo postavili na razini vodnog vala iz 2013. godine, kada je vodostaj bio 775 cm, a sada očekujemo maksimalno 750 cm

Zoran Đuroković

 Robert Fajt/Cropix

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije kako je uvjeren je da će službe na terenu "i ovaj put obraniti i građane i imovinu‘‘ od najavljenog vodnog vala koji sredinom sljedećeg tjedna u Hrvatsku stiže Dunavom.

- Trenutno je sve stabilno, vodostaj u Batini će do četvrtka ujutro prijeći 500 cm, ali mi smo s obzirom na akcije koje se provode na terenu već uveli redovne mjere obrane od poplava. Obranu smo postavili na razini vodnog vala iz 2013. godine, kada je vodostaj bio 775 cm, a sada očekujemo maksimalno 750 cm, iako nećemo biti tužni ako bude niži. Razmotrili smo i pojedine kritične točke na Dravi kod Osijeka te na Vučici, ali fokus je na dunavskim nasipima koji moraju izdržati i uvjereni smo da hoće jer su masivni i projektirani da izdrže ovako velike vodne valove, no moramo biti budni i spremni. Na terenu je više stotina ljudi, a od ponedjeljka ćemo imati i 300 pripadnika Hrvatske vojske u stanju pripravnosti za eventualne hitne intervencije, kao i vatrogasce, HGSS i druge službe – rekao je Đuroković nakon sjednice Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:46