PLENKOVIĆ OTKRIO

‘Vlada će u narednim mjesecima predstaviti dvije kapitalne teme - strategiju stambene politike i novi krug porezne reforme‘

Premijer je konstatirao da Hrvatska bilježi rast cijena kvadrata stambenog prostora, a i da rastu i cijene najma

Andrej Plenković tijekom obilaska Špancirfesta u Varaždinu

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Varaždinu najavio da će Vlada u idućim mjesecima predstaviti javnosti dvije kapitalne teme - strategiju stambene politike i novi krug porezne reforme, s ciljem postizanja priuštivog stanovanja.

Plenković se u izjavi novinarima u Varaždinu nakon obilaska Špancirfesta najprije osvnuo na najnoviji podatak o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 3,3 posto na godišnjoj razini, kazavši da su podaci o turističkoj sezoni odlični te je nedvojbeno da će biti i veći prihod, što znači da će i treći kvartal biti tekako pozitivan.

"Tradicija je da je četvrti kvartal uvijek snažan i to nam daje za pravo da ćemo u ovoj godini vjerojatno ostvariti upravo ono što je Vlada prognozirala, a to je rast BDP-a od 3,5 posto i time ćemo biti sigurno među dvije, tri države članice EU sa najvećim rastom", rekao je Plenković.

To je, dodao je, važno jer bi na taj način Hrvatska s aktualnog prosjeka razvijenosti od 76 posto europskog BDP-a mogla već ove godne skočiti na 77,5 posto te doći na prosjek od 80 do 82 posto do 2028. godine.

Kako je istaknuo, druga tema kojom će se Vlada u ovom mandatu baviti, uz ekonomski i socijalni standard, sigurno je i pitanje priuštivog stanovanja.

"Dvije kapitalne teme koje će Vlada lansirati u javnost u sljedećim mjesecima bit će strategija stambene politike na kojoj radi radna skupina, brojni stručnjaci i akteri na temelju podloga stručnjaka, znanstvenika i koju će uskoro dovršiti i predstaviti javnosti, potpredsjednik Bačić i cijela vlada, a druga je novi krug porezne reforme. Mi smo u našem programu uoči izbora kazali da će se akcent s oporezivanja rada prebacivati na oporezivanje imovine", naveo je Plenković.

Konstatirao je da Hrvatska bilježi rast cijena kvadrata stambenog prostora, a rastu i cijene najma te poručio kako žele svojim politikama stvoriti preduvjete da najam postane priuštiv, kao i da kupovna cijena kvadrata stana bude priuštivija nego što je danas.

"Jedan od načina kako da to učinimo je transformacija onoga što danas zovemo porez na kuće za odmor, i to je cijela bit. Mi ćemo još obaviti nekoliko razgovora, konzultativnih, i na razini Vlade i na razini parlamentarne većine, i paket koji je danas dobio načelnu podršku praktički svih naših kolega u parlamentarnoj većini, zahtjeva još jedno čitanje", rekao je i najavio da će uslijediti javno savjetovanje, dva čitanja u Saboru.

Premijer je izrazio uvjerenje kako će se iznaći rješenje koje će biti dobro za građane, uz napomenu da se adresira problem od oko 600.000 praznih stanova ili kuća u Hrvatskoj.

Plenković i Primorac obišli Špancirfest

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i HDZ-ov kandidat za predsjednika RH u Varaždinu su obišli Špancirfest zadovoljni brojem izlagača i atmosferom, a Plenković je potom istaknuo da je podrška Primorcu i u Varaždinu sjajna.

„Veliko je zadovoljstvo danas biti na još jednom Špancirfestu u Varaždinu, gdje je prekrasna atmosfera, jako puno ljudi. Prošli smo gradom, vidjeli veliki broj izlagača, čuli smo da je sjajna atmosfera, puno koncerata, kulturnih programa, puno gostiju, posjetitelja u Varaždinu”, rekao je Plenković na Špancirfestu te potom nazočio sastanku Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije.

"To je prigoda danas da u hotelu Turist predstavimo našega kandidata za predsjednika Republike Dragana Primorca koji je u prvih mjesec dana od isticanja kandidature obišao brojne krajeve Hrvatske”, kazao je Plenković.

Smatra da su reakcije ljudi i podrška koju Primorac dobiva sjajni te dodao da HDZ u svim županijama čvrsto podržava njegovu kampanju i da će to činiti i u budućim mjesecima.

„Vjerujemo da će Hrvatska u razdoblju koje je pred nama dobiti predsjednika koji poštuje Ustav, vladavinu prava, koji će Hrvatsku čvrsto pozicionirati u zapadni transatlantski krug u kojem želimo biti, koji će vratiti kvalitetne, normalne odnose između ključnih institucija vlasti i doprinijeti civiliziranom i kulturnom dijalogu na političkoj sceni”, zaključio je Plenković.

Primorac je naglasio da je njegov posjet Varaždinu vezan uz tradiciju koja je već dugi niz godina dio njega, a radi se o suradnji na području inovacija znanosti i obrazovanja.

„Varaždin je bio prvi grad još 2004. godine kad smo uveli jednosmjensku nastavu, tako da ima jedna pozitivna tradicija. Nemojmo zaboraviti da je Sveučilište Sjever isto iz perioda kad su imali veleučilište u Varaždinu, medijsko sveučilište koje je integrirano u jedno”, izjavio je Primorac.

Dodao je da je tijekom boravka u Varaždinu posjetio tvrtke koje se bave pitanjima inovacija te da postoji inovacijski projekt gdje je ideja da se nekoliko centara izvrsnosti okupi na jednom mjestu, kako bi Hrvatska globalno bila konkurentna u razvoju novih proizvoda.

Premijera i suradnike ispred Županijske palače dočekala je Husarska garda Varaždinske županije, potom su obišli izlagače na ulicama i trgovima u središtu grada te dio Starog grada, a pogledali su i izvedbe nekoliko uličnih performera.

Plenković je Špancirfest obišao u društvu domaćina - župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja te direktorice Turističkog ureda gradske Turističke zajednice Jelene Toth, Špancirfest. Tu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan. (Siniša Kalajdžija/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:08