ZAKAZANO ROČIŠTE

Više od 4 godine nakon uhićenja sud potvrđuje prvu optužnicu protiv Rimac i Žalac? Obrana više nema manevarskog prostora...

Riječ je o prvoj optužnici protiv Josipe Rimac poznatom kao slučaj "Sport i glazba"

Josipa Rimac i Gabrijela Žalac

 Nikša Stipaničev/Cropix

Za mjesec i pol dana, više od 4 godine od njezinoga uhićenja, zagrebački Županijski sud trebao bi potvrditi prvu optužnicu protiv Josipe Pleslić ex Rimac, bivše državne tajnice u ministarstvu Uprave, nakon čega bi njoj, ali i bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac koje je suoptužena u tome slučaju trebalo početi suđenje. Naime, zagrebački Županijski sud zakazao je za 27. kolovoza nastavak sjednice optužnoga vijeća, a budući da je obrana u ovome slučaju već iscrpila sve pravne lijekove za osporavanje optužnice, odnosno njihov prijedlog za izdvajanje dokaza je odbio Visoki kazneni sud, izvjesno je da će optužnica na tome ročištu biti potvrđena.

Riječ je o slučaju kojega su mediji prozvali "po babi i stričevima" ili pak "sport i glazba" a u kojemu je optužnicom podignutom u veljači 2022. godine Rimac, Žalac, te još 25 bilo osoba bilo optuženo za niz zloporaba koje su varirale od "ozbiljnih" poput mijenjanja zakonski regulacija u poljoprivredi do "manjih" poput namještanja državnih ispita i slično. Naime, nakon otvaranja prve istrage protiv Rimac u svibnju 2020. godine, nove optužbe protiv bivše državne tajnice samo su se gomilale, te je spis svakim proširenjem obuhvaćao sve više i više okrivljenika. U jednome trenutku USKOK je istragu protiv Rimac i ostalih razdvojio na dva djela te za svaki od njih podignuo zasebnu optužnicu.

U jednome djelu spisa tzv. aferi Vjetroelektrane ostale su optužbe za pogodovanje poduzetniku Miljenku Bašiću za izgradnju vjetroparka Krš-Pađene, dok su u drugome ostale sve ostale optužbe. Upravo zbog toga taj dio predmeta kolokvijalno bio prozvan "sport i glazba". Riječ je konkretno o optužbama da je pogodovala dvojici poduzetnika da promjene pravilnik o uzgoju stoke na brdskim pašnjacima, zatim optužbama da je manipulirala natječajem za dodjelu sredstava namijenim područjima naseljenim nacionalnim manjinama, optužbama o pogodovanju pri dodjeli državnih zemljišta, dvadesetak slučajeva namještanja državnih ispita, i slično.

Sve ove optužbe Rimac je porekla, međutim niz njezinih suoptuženika, njih 11 od ukupno 26, je već prije potvrđivanja optužnice priznao optužbe te su temeljem nagodbi s USKOK-om pravomoćno osuđeni. Među njima su bili i ravnatelj Uprave Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana Mandac i drugi. Žalac, kojoj se na teret stavlja samo točka da je tražila od Rimac da joj sredi državni ispita za brata, poriče krivnju te će zajedno sa svojom prijateljicom vjerojatno sjediti na optuženičkoj klupi jednom kada suđenje počne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 14:54