KRALJ JE MRTAV

Velika tuga u jednoj od najstarijih hrvatskih tvrtki: Radnike čeka burza i život na rubu socijale

Za ponedjeljak je najavljen sastanak Uprave s radnicima kako bi se izjasnili žele li stečaj sad ili će čekati da ga proglasi Fina

Radnice Varteksa

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Kad je zastupnik Hrvatskog sabora Goran Kaniški u sabornici najavio stečaj Varteksa, prouzročio si je žestok napad na društvenim mrežama. Kaniški načelnik Općine Gornji Kneginec u Saboru je prvi put i to kao zamjena varaždinskog župana Anđelka Stričaka, a kako je nepoznat javnosti, bilo je lako nazivati ga neukim, ekonomski nepismenim, da nema pojma o čemu govori, da je u Varteksu sve u redu, eto samo što nisu procvjetale ruže.

image

Tekstilna industrija Varteks (arhiva)

Boris Kovacev/CROPIX

Direktor Karlo Koprek, odnosno jedini član uprave tvrtke, medijima je poslao otvoreno pismo u kojem dovodi u pitanje intelektualne sposobnosti mladog načelnika/saborskog zastupnika, samo što ga nije nazvao bedakom. Između rečenica zapravo i jest. No na veliki jad radnika Varteksa, većinom žena u šestom desetljeću života, Kaniški se pokazao zlogukim prorokom. Samo koji tjedan kasnije uprava Varteksa najavila je stečaj. Vijest o tome dočekana je u tišini - i radnika i medija koji su sramežljivo objavili vijest Hine o zatrtom Varteksu. Ne zato što je nevažna, upravo obrnuto - toliko je velika i važna da ju je teško prožvakati. Varteks je bio posljednja prava, hrvatska tvrtka koja se borila i umalo izborila da preživi novi hrvatski kapitalizam. Varteks je bio sentiment na zlatna vremena domaće industrije, koja danas jedva da postoji. Staviti uopće Hrvatsku i industriju u istu rečenicu zvuči nakaradno. Vijest, dakle, kaže da je tvrtka gotovo 60 dana u blokadi, da je tako, na prijedlog Uprave, u omjeru glasova 3:2 odlučio je Nadzorni odbor, da ionako nemaju izbora jer ne učine li to oni, stečaj će otvoriti Fina. Koprek tješi radnike da je za njih bolje da tvrtka sama proglasi stečaj jer će tako dobiti svoje plaće.

Preživljavanje

"Predložio sam Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako je to sad u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu. Od tih će se prihoda moći plaćati i svi troškovi", izjavio je Karlo Koprek. Iako kaže da unatoč odobrenja NO-a neće donositi odluku bez razgovora s radnicima, "dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu", naivno je misliti da će radnička riječ biti zadnja.

Iako Karlo Koprek kaže da to ne mora biti tako, ali o tome nešto kasnije.

Doista bi bio neuk i bedast, kakvim su prozivali Kaniškog, svatko tko ovo nije očekivao. Jer Varteks je predugo uopće živio na aparatima, spašavalo ga se nekoliko puta. S 11.000 radnika pao je na današnjih 549, duguje više od 20 milijuna eura, uspio se provući kroz predstečajnu nagodbu. Preživio je rat, famoznu pretvorbu i privatizaciju, navale jeftinih tekstilaca iz trećih zemalja, recesije i covid. Ali svaki ga je novi vlasnik dodatno povlačio prema dnu. Pa kad je Varteks u pitanju, ništa se nije činilo nemogućim, pa ni opstanak. Jasno, ne u ovakvom obimu, rezovi su bili nužni, ali uz krizno vodstvo, tvrde ekonomski stručnjaci - koji su u međuvremenu i sami, bespomoćni pred poslovno vrlo upitnim odlukama vodstva od 2015. naovamo, a koje su tvrtku vukle u propast uopće digli ruke od komentiranja slučaja - imao je šansu.

image

Varteks

Privatna Arhiva/CROPIX

Kapaciteta i tehničkog znanja ima, a našla bi se i tržišna niša. Portfolio im je bez greške - šivali su za Boss, Versace, imali pogon Levis‘a, godišnji se promet još osamdesetih godina prošlog stoljeća penjao i do 42 milijuna dolara. Varteks je imao ured u Empire State Buildingu, Elizabeta II. osobno im je iskazala poštovanje. Sve je partnere u svijetu, koji su naručivali na desetine tisuća komada odjevnih predmeta i bazirali svoju ponudu kaputa i odjela na Varteksovim modelima, previše za nabrojati. Godišnje potrebe tržišta bile su od 500 do 600 tisuća komada odjeće, jedno vrijeme s Levi‘som se proizvodilo 1,3 milijuna komada.

Kralj je mrtav, živio kralj

Ali imao je Varteks, točnije još uvijek ga ima, i svoje prokletstvo. Vrlo vrijedne nekretnine, ogroman kompleks na samom ulazu u Varaždin, uz glavnu cestu za Zagreb, a koje bi ulagači voljeli vidjeti kao stambeni kompleks. Teško se u sveopćem kaosu snaći tko su glavni igrači, jer založna prava, uz banke, ima i bivši vlasnik Varteksa Nenad Bakić, ali i aktualni Stipe Čajić. Iako, potonji je nekoliko puta u izjavama za Jutarnji rekao da pristanu li banke na spašavanje Varteksa, pristat će i on, neće konzumirati hipoteku. Uglavnom, za sve je vlasnike zemljišta kralj mrtav, a oni slobodno mogu uzviknuti "živio kralj", jer zarada će, spadne li sve na nekretninski biznis, a cijene stambenog kvadrata se znaju, biti enormna.

image

Stjepan Čajić, dioničar Varteksa

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Vrijednost imovine tvrtke, a to je zemljište na 270.000 kvadrata, procjenjuje se na oko 27 milijuna eura, što pokriva dugovanja. Najveći su vjerovnici banke kojima je Varteks, od ukupno 20 milijuna eura duga, dužan devet milijuna eura.

Jednom su pristale na model otplate koji je osigurao nastavak proizvodnje, danas to ne žele. Problem je HBOR, koji se, iako državna banka od koje se, kažu, očekivalo veće razumijevanje nego od ZABA-e.

Radnici Varteksa su štrajkali, izlazili na ulice, razgovarali sa Stjepanom Čajićem...

U međuvremenu je i varaždinska gradska tvrtka Termoplin, zbog duga od 50.000 eura, Varteksu obustavila isporuku plina, proizvodnja lohn poslova je stala i zadnji je čavao zabijen. Priča oko Termoplina apsolutno je bizarna. Ukratko, iako vlasnik 51 posto tvrtke, Grad nema upravljačka prava u Termoplinu i zato s vlastitom tvrtkom vodi spor na Trgovačkom sudu. Statutom poduzeća je, naime, određeno da manjinski vlasnik ima pravo veta na sve ključne odluke pa se Grad može šišati sa svojih 51 posto. Svoja upravljačka prava ne može konzumirati.

image

Grad Varaždin, tvornica Varteks

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

U ovom kontekstu to je važno jer sve i da žele, iz Grada ne mogu odgoditi naplatu i pustiti Varteksu plin. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj tako je spao na posrednika koji je dogovorio sastanak Karla Kopreka s direktoricom Termoplina, Nevenkom Grbac. Ona je odbila, kaže Koprek, molbu da Varteksu pusti plin, a što bi značilo nastavak odrađivanja ugovora za lohn poslove i kupovanje vremena.

U ponedjeljak će Koprek izaći pred radnike i pitati ih slažu li se s odlukom o stečaju. Reći će im što će to financijski podrazumijevati. A to će biti da će radnici s kojima stečajni upravitelj raskine ugovore o radu dobiti tri plaće otpremnine, nakon čega ih čeka burza i naknada u iznosu od 70 posto od plaće. Mnoge od radnika to će, kažu, dovesti na rub socijale.

image

Štrajk radnika Varteksa zbog neisplate plaća

Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Karlo Koprek: ‘Ne vjerujem da je s Varteksom zauvijek gotovo‘

Nedavno je u saborskoj raspravi rečeno da je Varteks prestao s radom, da su radnici poslani kući još sredinom lipnja. Je li to istina, ako jest, znači li to da se tvrtka zatvara?

- To ne znači da se tvrtka trajno zatvara.

Ima li Varteks materijala za šivanje, opskrbljuju li se trgovine i rade li se lohn poslovi? Ako da, za koga?

- Ima materijala za šivanje, opskrbljuju se trgovine robom koju imamo na centralnom skladištu. Lohn poslovi i nova roba se ne rade, jer smo ostali bez plina pa je nažalost i proizvodnja bazirana na plinu stala.

Dakle, istina je da je Termoplin prekinuo opskrbu plinom, što je s HEP-om i strujom?

- Točno je da nam je Termoplin prekinuo opskrbu plinom, dok struje još uvijek imamo.

Ima li novosti u pregovoru s bankama?

- HBOR se nije očitovao od 5. lipnja (dakle mjesec dana) na našu ponudu koju smo poslali nakon održanog sastanka, neovisno o našem urgiranju na hitnost situacije. To nas je gurnulo prema stečaju jer sad je, nažalost, i prekasno za dogovor s HBOR-om. S druge strane, postojao je i interes jednog arapskog fonda neovisno o HBOR-u i to smo vidjeli kao alternativni način za izbjeći stečaj. No iz fonda se više nisu javili nakon istupa gospodina Kaniškog u Saboru. Naime, Goran Kaniški je sa saborske govornice u ulozi saborskog zastupnika vladajuće stranke pozvao institucije pravne države da istraže one koji bi eventualno imali interes investirati u posrnulu tvrtku Varteks. Nakon toga više nismo od njih čuli ništa povratno i stečaj nam je ostao jedina opcija.

Pokušavate li još uvijek spasiti tvrtku ili je s Varteksom zauvijek gotovo?

- Ne vjerujem da je gotovo. Vjerujem da se tvrtka može spasiti kroz stečajni postupak, budući da je to ujedno i prilika za modernizaciju proizvodnje i novi početak. Nakon razgovora sa stručnjacima i provedenih analiza, vjerujemo i da se taj legendarni hrvatski brend, proizvodnja i poslovanje mogu i očuvati kroz stečajni postupak te optimizirati i konačno postaviti na zdrave tržišne temelje. Bilo nam je bitno pronaći najbolje rješenje za radnike te smatramo da je taj put za njih sad najbolji jer im kroz stečaj možemo osigurati i plaću za lipanj i srpanj, polovicu otpremnina te jedan duži period i naknade s burze dok se bude radilo na ponovnom uspostavljanju poslovanja kroz stečajni plan.

Jesu li i kome, osim Kauflandu i Sparu, prodane nekretnine bez zabilježbe?

- Nisu. Bilo je nekog interesa za nekretnine te smo računali i na taj novac u kombinaciji s ostalim investicijama kako bi izvukli tvrtku iz blokade i investirali u realizaciju novog poslovnog plana, no nismo dobili povratni odgovor od banaka na vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 14:04