KRAJ TOPLINSKOG VALA

Velika promjena vremena, grmljavina, pad temperature i jaki pljuskovi: Evo gdje će biti najveća opasnost

DHMZ je izdao posebno upozorenje

Arhivska fotografija

 Dragan Matic/Cropix

Nakon snažnog toplinskog vala, kojeg obilježava dugotrajno vrlo velika opasnost na vrućinu koja može djelovati na zdravlje, za vikend nastupa zamjetna promjena vremena.

U nedjelju će biti djelomice sunčano, nestabilno i manje vruće. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom, već u noći na sjevernom Jadranu, poslijepodne u unutrašnjosti, a uglavnom tek navečer i uz dalmatinsku obalu. Pritom je moguće grmljavinsko nevrijeme s prolazno jakim i olujnim udarima vjetra, osobito na Jadranu. Vjetar slab, većinom na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, na jugu navečer jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna između 30 i 35 °C.

Za nedjelju je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju izdano upozorenje zbog lokalno mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, upozoravaju iz DHMZ-a.

Vikić Topić: Moguće su i pijavice

- Stiže nam jedno jače pogoršanje nošeno hladnom frontom sa sjeverozapada Europe. To je uobičajena ljetna situacija kada hladan zrak dođe na pregrijano kopno i more, a znamo da je posljednjih dana temperatura bila između 35 i 40 stupnjeva. Onda dolazi do vrlo burnih reakcija u atmosferi. Naglo se diže zrak i nastaju oni najopasniji i najveći oblaci. To su kumulonimbusi, jedini oblaci koji daju grmljavinu, tuču, pijavice i slične pojave, kaže meteorolog Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Otkrio je i jesu li te pojave moguće sutra i prekosutra te gdje je najveća opasnost od nevremena.

- Moguće su. Sutra ćemo imati mnogo grmljavine i obline kiše koja će pasti u jako kratkom vremenu. Lokalno će biti i bujičnih poplava osobito u mjestima na obali. Moguća je i tuča, ponajprije u Istri i unutrašnjosti Hrvatske. Moguće su i pijavice kad stiže hladna fronta, osobito na moru. Dakle, cijeli niz opasnih vremenskih prilika. Zato je na snazi i DHMZ-ovo upozorenje na grmljavinu za cijelu državu. A sutra je moguće da će podignuti stupanj upozorenja tijekom dana ovisno o razvijanju pogoršanja. Isto tako u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro će biti još nestabilnije vrijeme pa bi se s obzirom na to mogao mijenjati i stupanj upozorenja na više. Treba pratiti, naglasio je meteorolog.

A je li moguće da se ponovi oluja poput one kakvu smo imali lanjskog srpnja, Vikić-Topić kaže da je to jako teško prognozirati unaprijed.

- Znamo da će biti mnogo grmljavinskog nevremena i pljuskova, no veća je opasnost da će ih biti na moru nego na kopnu. Ukoliko ćete sutra ići na put, a mnogi će se vraćati i s mora, trebalo bi ciljati jutarnje i prijepodnevne sate jer će kasnije biti znatno nestabilnije vrijeme. Bilo bi dobro sljedeća sva dana izbjegavati aktivnosti na otvorenom, kaže Vikić-Topić.

S pogoršanjem stići će i osvježenje, nakon toga ćemo imati ugodnije vrijeme s nižim temperaturama.

- Tako je, temperature bi trebale biti pet do deset stupnjeva niže. Prva polovina tjedna bit će znatno ugodnija pa će se i noću lakše spavati. Zahladit će i more jer će u ponedjeljak zapuhati bura pa će se ljudi i u njemu lakše osvježiti, kazao je.

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ je ranije objavio upozorenje zbog nestabilnog vremena, koje prenosimo u cijelosti:

- Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada već će biti i nestabilnije, pa treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom. U iduća dva dana (17. i 18. kolovoza 2024.), kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno (Animacija 2.) učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom - uz osvježenje.

Stoga toplinski val popušta i početkom novog tjedna prestaje. No, već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu. što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja na našoj mrežnoj stranici i postupati prema preporukama nadležnih službi, kako bi ostali sigurni.

Od srijede, 21. kolovoza 2024. ponovno sunčanije, stabilnije i vruće - dakle, ljetu još nije kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 23:13